Εμβόλιο κατά του κορονοϊού: Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς στον παιδίατρο;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μεγάλο ρίσκο να αφήσουν τα παιδιά να κολλήσουν covid αντί να εμβολιαστούν προειδοποιεί ο γνωστός  παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Θετικοί είναι οι περισσότεροι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αλλά θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα και να πάρουν την διαβεβαίωση του παιδίατρου που εμπιστεύονται το παιδί τους ότι πρέπει να το κάνουν. Μας λένε «γιατρέ ό,τι πεις εσύ», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών για τον κορονοϊό στις ηλικίες 5-11 που αρχίζει στις 15 Δεκεμβρίου.


Στην πράξη καθημερινά, ο κ. Μαζάνης βλέπει ότι οι γονείς που έχουν παιδιά στις ηλικίες 5-11 ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους είτε γιατί είναι σε φάση που ήδη τα μικρά τους κάνουν εμβόλια και είναι πιο συνηθισμένοι είτε γιατί νιώθουν ότι οι ίδιο πρέπει να πάρουν εξ ολοκλήρου την απόφαση ενώ στους εφήβους έπρεπε να ερωτηθεί το παιδί και ο έφηβος είχε άποψη. «Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά, δεν υπάρχει αμφιβολία, μιλάμε για 700.000 παιδιά στις ηλικίες 5-11. Αυτή την στιγμή στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί σε 1,5 μήνα 4 εκατομμύρια παιδιά σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία και δεν έχουμε καμία ανακοίνωση να μας θορυβεί για κάποια παρενέργεια που προέκυψε».

Στην σημερινή ημέρα δεν μπορεί να κρυφτεί τίποτα και ειδικά επιστημονικό, υπογράμμισε ο κ. Μαζάνης. «Υπάρχουν διασταυρούμενες μελέτες και είναι όλα στην διαφάνεια». Όπως για όλα τα προηγούμενα εμβόλια, έχουν γίνει μελέτες που στηρίζονται πάνω σε αληθινές μετρήσεις και αληθινές αξιολογήσεις από τον Αμερικανικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που έχουν εγκρίνει όλα τα εμβόλια στο παρελθόν, προσέθεσε.

Το ερώτημα που δέχεται συχνότερα ο κ. Μαζάνης στο ιατρείο του, είναι τι θα γίνει μακροπρόθεσμα εάν εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Η απάντηση που δίνει είναι ότι δεν θα συμβεί τίποτα. «Τα mRna εμβόλια, όπως αυτό της Pfizer είναι τόσο βιοτεχνολογικά τέλεια φτιαγμένα, που ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα από το εμβόλιο. Αντίθετα, ξέρουμε ότι θα συμβεί αν νοσήσουν από τον κορονοϊό. Όταν βάζουμε τον ιό στο παιδί με το εμβόλιο, βάζουμε μια τρίχα από το κεφάλι του κορονοϊού, δίνουμε μια πληροφορία, στέλνουμε ένα sms στον οργανισμό. Αν όμως το παιδί νοσήσει από τον κορονοϊό, είναι να σαν να του κάνεις ταυτόχρονα 1000 εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζάνης.