Εμβόλιο για την COVID-19 και γονιμότητα: Μύθοι και πραγματικότητα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η πανδημία του κορονοϊού σίγουρα έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή όλων μας. Ζούμε μία νέα καθημερινότητα για πάνω από δύο χρόνια, με μάσκες, μέτρα, περιορισμούς, ανασφάλειες, πολλά ερωτήματα και πολλά νεύρα.

Τίποτα όμως δεν μας έχει ανησυχήσει, προβληματίσει και ενίοτε έχει δημιουργήσει και έντονες αντιπαραθέσεις όσο τα εμβόλια κατά της νόσου Covid19. Πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται μέχρι και σήμερα να κάνουν το εμβόλιο καθώς δεν έχουν πειστεί ότι δεν θα τους προκαλέσει μη αναστρέψιμες παρενέργειες. Με «λάβαρο» την πεποίθηση ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν έχουν δοκιμαστεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα, όπως τα υπόλοιπα, εξακολουθούν να αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, δεχόμενοι έτσι και τις ανάλογες επιπτώσεις τις οποίες έχει επιβάλει το κράτος.


Ανάμεσα στους «αρνητές» είναι και χιλιάδες γυναίκες, και στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο καθώς φοβούνται ότι θα επηρεάσει τη γονιμότητα ή ακόμη και την εγκυμοσύνη τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις έρευνες το 98% των ανεμβολίαστων εγκύων καταλήγουν στα νοσοκομεία, προσβεβλημένες από τον ιό. Δυστυχώς, κάποιες, και στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους, νικημένες από τη νόσο.

Και ενώ οι επιστήμονες είναι παγκοσμίως ξεκάθαροι πως τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, υπάρχουν γυναίκες που επιμένουν να πιστεύουν τους διάφορους μύθους που κυκλοφορούν εδώ και καιρό για την αρνητική επίδραση του εμβολίου στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Πως όμως ξεκίνησε η ανησυχία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η πιθανότερη προέλευση αυτού του μύθου είναι μια επιστολή που έστειλαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δύο Ευρωπαίοι προπαγανδιστές κατά του εμβολιασμού. Ισχυρίστηκαν – χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση- ότι το «εμβόλιο περιέχει μια πρωτεΐνη ακίδα που ονομάζεται syncytin-1 και είναι ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο πλακούντα».

Η πρωτείνη αυτή, ναι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του ανθρώπινου πλακούντα. Όμως, ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια Covid-19 είτε περιέχουν syncyntin-1 είτε την πληροφορία για τη δημιουργία αντισωμάτων σε αυτή την πρωτεΐνη, είναι ψευδής.

Δυστυχώς όμως, αυτός ο ισχυρισμός συνεχίζει να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και έχει ανησυχήσει πολλές έγκυες γυναίκες και πολλά ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Και επειδή πλέον δεν βρισκόμαστε την αρχή τις πανδημίας και οι επιστημονικές μελέτες έχουν απαντήσει με αποδείξεις στα περισσότερα ερωτήματα ας δούμε τι είναι τελικά μύθος και ποια η πραγματικότητα για τα εμβόλια της covid19.

Εμβόλιο για την COVID-19 και γονιμότητα: Μύθοι και πραγματικότητα

Το εμβόλιο κατά της Covid19 αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής;

Οι αυτόματες αποβολές είναι συχνή επιπλοκή των κυήσεων και φαίνεται να συμβαίνουν σε 11% έως και 22% των επιβεβαιωμένων κυήσεων. Για να αποδειχθεί αν τα mRNA εμβόλια πιθανά αυξάνουν τον κίνδυνο των αποβολών, αναλύθηκαν δεδομένα από 2456 γυναίκες, και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο διεθνές έγκριτο περιοδικό “the New England Journal of Medicine”.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, υπολογίστηκε ο κίνδυνος αποβολής από τις 6 έως και τις 20 εβδομάδες κύησης. Στην ανάλυση συμπεριελήφθησαν γυναίκες που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός mRNA  εμβολίου πριν τη σύλληψη ή πριν τις 20 εβδομάδες κύησης και δεν απέβαλαν πριν τις 6 εβδομάδες.

Το όριο των έξι εβδομάδων τέθηκε με βάση τα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας για τις αυτόματες αποβολές στο γενικό πληθυσμό. Τα δεδομένα προσαρμόστηκαν επίσης ανάλογα με την ηλικία της μητέρας. Από τις 2456 γυναίκες, οι 2022 ανέφεραν ότι συνεχίζουν την κύηση μετά την 20η εβδομάδα, 165 ανέφεραν μία αυτόματη αποβολή (154 πριν την 14η εβδομάδα), 65 γυναίκες δεν έδωσαν στοιχεία για τη συνέχιση της παρακολούθησης τους, 188 γυναίκες ήταν σε παρακολούθηση αλλά όχι ως την 20η εβδομάδα, και 16 ανέφεραν κάποιο άλλο αποτέλεσμα κύησης, όπως προκλητή αποβολή ή έκτοπη κύηση. Το 77,3% των γυναικών ήταν άνω των 30 ετών, το 78,3% ήταν λευκής φυλής και το 88,8% εργαζόταν στον τομέα της υγείας.

Το 52,7% των γυναικών έλαβε το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Ο αθροιστικός κίνδυνος αυτόματης αποβολής για την περίοδο μεταξύ της 6ης και της 20ης εβδομάδας ήταν 14,1% και 12,8% όταν συσχετίστηκε με την ηλικία της μητέρας. Ακόμα και αν οι 65 γυναίκες που χάθηκαν στο follow-up απέβαλαν, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18,8% και 18,5%. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά ο κίνδυνος τόσο από την πρώτη ανάλυση, όσο και από την ανάλυση με βάση την ηλικία της μητέρας, ήταν αναμενόμενος και συμβατός με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών στο γενικότερο πληθυσμό για αυτόματες αποβολές.

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Το εμβόλιο επηρεάζει τον τοκετό;

Σύμφωνα με μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό σε εγκύους επηρεάζει τις γεννήσεις.

Η έρευνα - η οποία ήταν η πρώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα ασφάλειας για τις έγκυες γυναίκες - βρήκε παρόμοια αποτελέσματα γεννήσεων για όσες έχουν κάνει εμβόλιο Covid-19 και όσες δεν έχουν κάνει. Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει και σε άλλες χώρες με τα ίδια αποτελέσματα.

Δεν υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα δεδομένα, χωρίς αύξηση των θνησιγενών γεννήσεων ή πρόωρων τοκετών, καμία ανωμαλία στην ανάπτυξη και καμία ένδειξη ότι τα μωρά ήταν μικρότερα ή μεγαλύτερα, τονίζει η ερευνητική ομάδα στο St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Εμβόλιο για την COVID-19 και γονιμότητα: Μύθοι και πραγματικότητα

Το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα;

«Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος.

Όλες οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ή την ικανότητα τεκνοποίησης. Δεν έχει υπάρξει συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στις περιόδους εμμήνου ρύσεως και των σχετικών συμπτωμάτων με τα εμβόλια Covid-19.

Ο αριθμός των αναφορών διαταραχών της εμμήνου ρύσεως και κολπικής αιμορραγίας είναι χαμηλός σε σχέση τόσο με τον αριθμό των ατόμων που έχουν λάβει εμβόλια μέχρι σήμερα όσο και με το πόσο συχνές είναι γενικά οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως .Οι αναφερόμενες εμμηνορροϊκές αλλαγές είναι ως επί το πλείστο παροδικές.

Όσον αφορά στους άνδρες, σύμφωνα με την τελευταία αμερικανική επιστημονική έρευνα,οε μβολιασμός με εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 δεν έχει επιπτώσεις στο σπέρμα και στην ανδρική γονιμότητα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ουρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση σ), μελέτησαν 45 άντρες ηλικίας 18 έως 35 ετών, που έδωσαν δείγμα σπέρματος πριν κάνουν το mRNA εμβόλιο και οι οποίοι έδωσαν ξανά σπέρμα 75 ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Η ανάλυση του σπέρματος έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία ποιοτική διαφορά μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Έχουμε ακόμη μία μελέτη που καταρρίπτει τους μύθους των αντιεμβολιαστών για τις ‘επιπτώσεις' των εμβολίων στη γονιμότητα», σχολίασε στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Κανένας άνδρας δεν εμφάνισε αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων από το σπέρμα) μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από την Covid19;

Στην πραγματικότητα, το να νοσήσει κάποιος με κορονοΪό είναι πολύ πιθανότερο να εμφανίσει συμπτώματα επικίνδυνα για την υγεία του από το να εμβολιαστεί. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι κίνδυνοι της covid19 υπερτερούν του θεωρητικού κινδύνου από τον εμβολιασμό, όπως έχει τονιστεί από τους επιστήμονες, πολλές φορές μέχρι σήμερα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αφενός η λοίμωξη Covid-19 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης των εγκύων αφετέρου τα εμβόλια προστατεύουν τις εγκύους, μεταφέρουν αντισώματα στα μωρά τους και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή επιπλοκών, γι' αυτό ενδείκνυται οι έγκυες να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

Αρκετοί μελλοντικοί γονείς ανησυχούν και για το τι παρενέργειες μπορεί να έχει το εμβόλιο για το αγέννητο παιδί τους. Ωστόσο, και γι’ αυτό το θέμα οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί. «Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε κάθετη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο νεογνό ενώ κυοφορούσε» δηλώνει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος αναπαραγωγής Βασίλης Κελλάρης,.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για και για τις έγκυες και για τα μωρά τους, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το εμβόλιο δεν περιλαμβάνει ζωντανό στέλεχος του ιού. Αντίθετα, αν οι μητέρες επιλέξουν να μην εμβολιαστούν αλλά κολλήσουν Covid, αυτό είναι πιο πιθανό να επηρεάσει το μωρό.

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες που εμφανίζουν συμπτωματικό Covid-19, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα,σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Όλα συνηγορούν στο εξής: Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει ούτε τη γονιμότητα ούτε την ικανότητα τεκνοποίησης. Η απόφαση είναι δική σας.

Διαβάστε ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ