Εκδικητική πορνογραφία ή revenge porn: Ο διασυρμός της γυναικείας φύσης με τον μανδύα της τεχνολογίας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) ήρθε στο προσκήνιο με θύτη ένα προβεβλημένο πρόσωπο της showbiz, τον παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο και θύμα πρώην σύντροφό του.

Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών στιγμών του ζευγαριού από τον άντρα, προκειμένου να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του. Ο γνωστός παρουσιαστής  κατηγορείται (εδώ και τρία χρόνια!) - ότι δημοσιοποίησε τρία βίντεο και 300 φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του σε ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει τη συγκατάθεσή της, με το ένα βίντεο να έχει μάλιστα πάνω από 99.300 προβολές.


Μάλιστα οι συμπαρουσιαστές του, στο Ράδιο Αρβύλα, ισχυρίστηκαν πως δεν γνώριζαν τίποτα για την υπόθεση. Εύλογη απορία, όχι μόνο δική μας, πως γίνεται σε μια κλειστή κοινωνία όπως η Θεσσαλονίκη, δημοσιογράφοι να μην έχουν κάποια ενημέρωση, για τον συνάδελφο τους, από τη στιγμή που το θέμα είχε πάρει τη δικαστική οδό;

Τι είναι το revenge porn

Πιο συγκεκριμένα, είναι η αναπαραγωγή και διάθεση σεξουαλικά εικόνων ή βίντεο, οι οποίες δημιουργήθηκαν από έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης, με ή χωρίς τη γνώση και την συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες, αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά διανέμονται δημόσια. Αυτά στη συνέχεια εξαπλώνονται πολύ γρήγορα στο διαδίκτυο μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και πορνογραφικών ιστότοπων. Στοχεύει στον πλήρη εξευτελισμό και στην υποταγή του θύματος - που είναι πιο συχνά γυναίκες

Το γνωστό ως revenge porn που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, είναι μία αξιόποινη πράξη για την οποία υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο, διώκεται, μόνο αν υποβληθεί μήνυση από την πλευρά του θύματος.

Νομικοί συμβουλεύουν ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα είναι να ζητήσει αρχικά συμβουλή δικηγόρου και, παράλληλα, να επιδιώξει να κατέβει το πορνογραφικό υλικό από την εκάστοτε ιστοσελίδα. Στην συνέχεια, να υποβάλει μήνυση, είτε κατά αγνώστου, είτε κατά συγκεκριμένου προσώπου, εάν γνωρίζει ποιος είναι ο δράστης. Σύμφωνα με το ertnbews.gr, σε περίπτωση που ο δράστης δικαστεί και κριθεί ένοχος, υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα αποζημίωσης, μέσω αγωγής (πέρα από τη μήνυση), λόγω ηθικής βλάβης.

Οι θύτες συνήθως είναι πρώην σύντροφοι, όμως υπάρχουν περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται και άνθρωποι από το οικογενειακό ή επαγγελματικό περιβάλλον.

Η πρώτη αυτοκτονία στην Ελλάδα

Νοέμβριος, 2016: Η 22χρονη Λίνα Κοεμτζή πέφτει από τον 9ο όροφο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αυτοκτονεί, ύστερα από τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών της στο διαδίκτυο.

Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κοινωνία ήρθε τόσο κοντά με αυτό που ονομάζεται revenge porn, δηλαδή, εκδικητική πορνογραφία. Ωστόσο ψιλοαδιαφορήσαμε, με τη γνωστή έκφραση, γύρευε που θα ήταν μπλεγμένη.

Σήμερα το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες, ανησυχητικές διαστάσεις...