Eπιπλοκή στον τοκετό. Πότε ο μαιευτήρας χρησιμοποιεί πρόσθετα βοηθητικά μέσα;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Υπάρχουν φορές που οι ωδίνες και ο τοκετός δεν εξελίσσονται με την ομαλότητα που περιμένατε. Για αυτό το λόγο ο μαιευτήρας χρησιμοποιεί πρόσθετα βοηθητικά μέσα για να διασφαλίσει ένα φυσιολογικό τοκετό.

Ένα από αυτά τα μέσα είναι οι εμβρυουλκοί. Την απόφαση για τη χρήση εμβρυουλκών θα την πάρει ο θεράπων ιατρός σας. Οι εμβρυουλκοί χρησιμοποιούνται για να προστατευτεί το κεφάλι του μωρού και να επιταχυνθεί η διαδρομή του στο γενετικό σωλήνα.


Οι λόγοι που οδηγούν στη χρήση τους είναι οι εξής :

-όταν το κεφάλι του μωρού δε μπορεί να προχωρήσει άλλο, ενώ έχει κατεβεί στη λεκάνη

-όταν το μωρό βρίσκεται σε οπίσθια στάση

-όταν υπάρχει ισχιακή προβολή

-όταν η μήτρα έχει αδρανήσει

-όταν η μητέρα δεν έχει τη δύναμη να εξωθήσει το μωρό της

Αν γεννήσετε με εμβρυουλκούς θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ανάσκελα και τα πόδια σας θα τα στερεώσουν σε αναβατήρες. Θα σας κάνουν επισιοτομή αφού πρώτα γίνει τοπική νάρκωση στο περινέο. Στη συνέχεια θα σας βάλουν έναν τους εμβρυουλκούς στον κόλπο σας. Με απαλές κινήσεις των εμβρυουλκών το κεφάλι του μωρού θα κατεβεί στο περινέο. Δε θα πονέσετε καθόλου. Όταν το κεφάλι βγει, οι εμβρυουλκοί θα αφαιρεθούν και το υπόλοιπο σώμα θα γεννηθεί κανονικά.

Ο σικυουλκός ή βεντούζα είναι μια πιο ήπια παραλλαγή των λαβίδων. Πρόκειται για ένα μεταλλικό δίσκο ή ένα κωνικό κύπελλο που συνδέεται με μια αντλία και τοποθετείται πάνω στο κεφάλι του μωρού. Με τη βοήθεια της αντλίας δημιουργείται κενό αέρος και ο δίσκος κολλάει πάνω στο κεφάλι του μωρού. Αυτή η συσκευή τότε μεταβάλλεται σε «λαβή» με την οποία ο μαιευτήρας μπορεί να περιστρέψει αλλά και να τραβήξει το κεφάλι του μωρού.

Ο σικυουλκός έχει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λαβίδες:

-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν διασταλεί εντελώς ο τράχηλος

-Μπορεί να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο σημείο του κεφαλιού του μωρού

-Το σχήμα του κεφαλιού δεν επηρεάζεται

-Η επισιοτομή δεν είναι πάντα αναγκαία

Αν το μωρό σας είναι σε ισχιακή προβολή και ο μαιευτήρας αποφασίσει να το εκμαιεύσει φυσιολογικά, χωρίς καισαρική τομή, τότε αυτοί που θα ξεπροβάλλουν πρώτοι στη γέννα θα είναι οι γλουτοί και θα ακολουθήσουν τα πόδια. Μόλις γεννηθεί το σώμα του μωρού, το βάρος του έλκει το κεφάλι μέσα στον κόλπο. Η μαία ανασηκώνει ελαφρά το σώμα του και μια ώθησή σας είναι αρκετή για να βγει το κεφάλι, για την προστασία του οποίου ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει εμβυουλκούς. Τώρα πλέον γίνεται επισκληρίδιος αναισθησία στις μητέρες με ισχιακό τοκετό. Έτσι αν παραστεί η ανάγκη καισαρικής τομής η επέμβαση μπορεί να γίνει αμέσως χωρίς άλλη νάρκωση και η μητέρα θα μπορεί να πάρει στην αγκαλιά της το μωρό της μόλις γεννηθεί.

Η γέννα των διδύμων αντιμετωπίζεται πάντα από τους γιατρούς σα να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς τοκετούς. Η αλήθεια είναι πως αν το ένα μωρό γεννηθεί φυσιολογικά δε σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και με το άλλο μωρό. Θα σας συμβουλεύσουν να γεννήσετε στο μαιευτήριο ιδίως αν τα μωρά δεν έχουν την κατάλληλη προβολή. Τα δίδυμα στον τοκετό προβάλλουν συνήθως με το κεφάλι προς τα κάτω. Το δεύτερο μωρό γεννιέται οχτώ έως δέκα λεπτά ύστερα από το πρώτο. Επειδή οι ωδίνες των διδύμων μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο και επειδή το δεύτερο μωρό μπορεί να χρειαστεί κάποιον ελιγμό, ο μαιευτήρας θα σας συστήσει να κάνετε επισκληρίδιο αναισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση ο μαιευτήρας ανοίγει τον υμένα του δεύτερου μωρού και με το χέρι του το γυρίζει στη σωστή θέση. Οι γέννες των διδύμων έχουν γίνει πολύ ασφαλείς τα τελευταία χρόνια γιατί η θέση και η κατάσταση της υγείας του δεύτερου μωρού μπορούν να διαπιστωθούν με υπέρηχους και με ηλεκτρονικά όργανα παρακολούθησης.

Αν πρόκειται για τρία ή περισσότερα μωρά το πιθανότερο είναι να σας κάνουν καισαρική τομή αν και ορισμένοι γιατροί εκμαιεύουν τα τρίδυμα φυσιολογικά εφόσον έχουν την απαιτούμενη πείρα.