Χρήματα: 10 σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθεις μέχρι τα 18 σου - και μπορείς να χρησιμοποιείς για πάντα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο οικονομικός αλφαβητισμός είναι ένα δια βίου ταξίδι. Ορισμένοι άνθρωποι είναι αρκετά τυχεροί ώστε να μεγαλώνουν με γονείς ή δασκάλους που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν έννοιες όπως η αποταμίευση και η επένδυση από νεαρή ηλικία. Αλλά δεδομένου ότι πάνω από 1 στους 3 ενήλικες των ΗΠΑ δεν θεωρούνται «οικονομικά εγγράμματοι», σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos του 2022, είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αυτά τα μαθήματα από νωρίς - αν τα λαμβάνουν ποτέ.

Τα παιδιά πρέπει πριν ενηλικιωθούν να αποκτούν μια θεμελιώδη κατανόηση του πώς λειτουργούν τα χρήματα. Αυτά είναι τα 10 πιο σημαντικά οικονομικά μαθήματα που πιστεύουμε ότι οι μαθητές λυκείου πρέπει να γνωρίζουν πριν αποφοιτήσουν.


1. Προσδιορίστε τους στόχους, τις αξίες και τις επιθυμίες σας - μακριά από τους φίλους σας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα προσωπικά οικονομικά είναι κάτι... προσωπικό. Πριν καν αρχίσετε να καταρτίζετε προϋπολογισμό και να εργάζεστε για την επίτευξη των στόχων σας, πρέπει να καθορίσετε ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Πρέπει να έχουν σημασία για εσάς.

Η αγορά ενός σπιτιού, για παράδειγμα, είναι ένας πολύ συνηθισμένος οικονομικός στόχος τόσο λόγω της πρακτικότητάς του όσο και λόγω της δυνατότητάς του να αποτελέσει μια επικερδή επένδυση. Αλλά αν προτιμάτε να περνάτε πολύ χρόνο ταξιδεύοντας ή ζώντας σε διαφορετικά μέρη, το να είστε ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να μην είναι το όνειρό σας.

Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να εργαστείτε προς ένα συγκεκριμένο στόχο που δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό που θέλετε από τη ζωή σας.

2. Ο ανατοκισμός είναι ο καλύτερός σας φίλος, γι' αυτό αρχίστε να επενδύετε τώρα

Όταν πρόκειται για επενδύσεις, ο χρόνος που τα χρήματά σας βρίσκονται στην αγορά είναι συχνά εξίσου σημαντικός με το ποσό των χρημάτων που συνεισφέρετε. Αυτό οφείλεται στον ανατοκισμό του τόκου: Τα μετρητά που επενδύετε κερδίζουν τόκους, οι οποίοι προστίθενται στην αρχική σας επένδυση και αρχίζετε να κερδίζετε τόκους επί των τόκων.

Οι επαγγελματίες της επένδυσης, όπως ο Warren Buffett, συμφωνούν: Ο τρόπος για να τον μεγιστοποιήσετε είναι να διατηρήσετε τα χρήματά σας επενδυμένα όσο το δυνατόν περισσότερο.Γι' αυτό αξίζει να αρχίσετε να επενδύετε το συντομότερο δυνατό.

3. Να είστε μετρημένοι με τα χρήματά σας

Οι περισσότεροι πρέπει να βρουν τρόπο να ζήσουν με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Ακόμα και αν έχετε πολλά, είναι πολύ εύκολο να χρεοκοπήσετε ή να βρεθείτε στο κόκκινο, αν δεν παρακολουθείτε. Σκεφτείτε πόσοι νικητές λοταρίας ή επαγγελματίες αθλητές καταλήγουν στο μηδέν.

Οι παρορμητικές αγορές είναι σχεδιασμένες για να είναι δελεαστικές. Πάρτε το χρόνο σας όταν ψωνίζετε για να σκεφτείτε αν αυτό για το οποίο χρησιμοποιείτε την κάρτα σας είναι όντως το πώς θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματά σας.

Η κατανόηση των επιθυμιών σε σχέση με τις ανάγκες σημαίνει ότι πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα πράγματα για τα οποία πρέπει να ξοδέψετε τα χρήματά σας, όπως η στέγαση, το φαγητό και οι λογαριασμοί, σε σχέση με τα πράγματα για τα οποία θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματά σας, όπως ταξίδια ή συναυλίες.

Η καταγραφή όλων όσων ξοδεύετε χρήματα σε ένα μήνα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε να προσδιορίζετε πού πηγαίνουν τα μετρητά σας. Από εκεί μπορείτε να δείτε ακριβώς πόσα σας περισσεύουν στην πραγματικότητα μετά την κάλυψη των αναγκών σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τα υπόλοιπα ή να αναζητήσετε τομείς στους οποίους μπορείτε να περιορίσετε τις δαπάνες για να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο.

Χρήματα: 10 σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθεις μέχρι τα 18 σου - και μπορείς να χρησιμοποιείς για πάντα!

4. Μιλήστε σε όλους για τα χρήματα: Όσο πιο πολύ μιλάτε, τόσο πιο άνετα αισθάνεστε.

Στο παρελθόν, ήταν συχνά κατακριτέο να μιλάτε για χρήματα. Αλλά αυτή η στάση επέτρεψε να επιμείνουν οικονομικά προβλήματα όπως η μισθολογική ανισότητα και η έλλειψη γνώσεων.

Η συζήτηση για τα χρήματα με τους έμπιστους μεγαλύτερους ή τους πιο έμπειρους συνομηλίκους σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε έννοιες όπως το πώς να χρησιμοποιείτε με σύνεση μια πιστωτική κάρτα ή τους κινδύνους των επενδύσεων.

Όσο πιο άνετα μιλάτε για τα χρήματα σε καταστάσεις που δεν διακυβεύονται, τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να τα αναφέρετε όταν έχουν σημασία, όπως όταν διαπραγματεύεστε έναν μισθό ή όταν κάνετε μια προσφορά για ένα σπίτι.

5. Μάθετε πώς να διαπραγματεύεστε

Όσο πιο γρήγορα κατακτήσετε την τέχνη της διαπραγμάτευσης, τόσο καλύτερα θα είστε. Όταν πρόκειται τόσο για χρήματα που εισέρχονται, όπως ο μισθός σας, όσο και για χρήματα που φεύγουν, όπως το ενοίκιο, θα μπορούσατε να θέσετε τον εαυτό σας σε καλύτερη θέση απλά και μόνο ζητώντας μια καλύτερη συμφωνία.

Μπορεί να είναι εκφοβιστικό να διαπραγματευτείτε την πρώτη σας προσφορά εργασίας, αλλά δεν θα ξέρετε τι μπορείτε να πάρετε αν δεν το ζητήσετε. Αν ο εργοδότης σας δεν προσφέρει υψηλότερο μισθό, ζητήστε άλλες παροχές, όπως ρεπό ή μπόνους υπογραφής.Ομοίως, όταν πρόκειται να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα, μπορείτε πάντα να ζητήσετε χαμηλότερη μηνιαία τιμή ή να συμπεριληφθούν τα κοινόχρηστα στο ενοίκιο. Τις περισσότερες φορές, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να σας πουν "όχι".

6. Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ρωτήστε

Θα τα πάτε καλύτερα με τα χρήματα όσο πιο γρήγορα νιώσετε άνετα να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με αυτά.

Αν ο μισθός σας φαίνεται χαμηλότερος από ό,τι νομίζατε ότι θα ήταν, ίσως είναι φρόνιμο να συμβουλευτείτε το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού για να βεβαιωθείτε ότι οι παρακρατήσεις φόρων είναι σωστές. Ίσως η τράπεζά σας ή ο γιατρός σας να σας χρέωσε μια αμοιβή που δεν καταλαβαίνετε - τηλεφωνήστε και ρωτήστε τι συμβαίνει.

Δεν μπορείτε να βελτιώσετε την τρέχουσα κατάστασή σας αν δεν καταλαβαίνετε εξαρχής γιατί βρίσκεστε σε αυτήν.

7. Μάθετε από τα λάθη σας

Όλοι κάνουν λάθη. Είναι όλα μέρος της διαδικασίας μάθησης, αρκεί να μαθαίνετε πραγματικά από αυτά.

Αναρωτηθείτε γιατί συνέβη το λάθος και αν ήταν δυνατόν να το είχατε αποτρέψει. Στη συνέχεια, πάρτε αυτή τη γνώση μαζί σας στο μέλλον, ώστε να μην κάνετε το ίδιο λάθος δύο φορές.

8. Περιστοιχίστε τον εαυτό σας με ανθρώπους που υποστηρίζουν τους χρηματικούς σας στόχους

Αν προσπαθείτε να κάνετε οικονομίες για ένα ανοιξιάτικο ταξίδι, αλλά οι φίλοι σας θέλουν να βγαίνετε για φαγητό και ποτό κάθε Σαββατοκύριακο και να ψωνίζετε καινούργια ρούχα κάθε μήνα, μπορεί να γίνει δύσκολο να τηρήσετε τους στόχους σας.

Δεν χρειάζεται να είστε όλοι στην ίδια οικονομική κατάσταση, αλλά οι φίλοι που σας πιέζουν να ξοδέψετε χρήματα που δεν έχετε ή δεν θέλετε να ξοδέψετε μπορεί τελικά να σας κοστίσει πολύ ακριβά.

Από την άλλη πλευρά, αν έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που θα σας ενθαρρύνουν να επιμείνετε στους στόχους σας και θα σας κρατούν υπόλογους, μπορεί να νιώσετε πολύ πιο εύκολα να πετύχετε.

9. Βρείτε δωρεάν ή χαμηλού κόστους χόμπι που σας αρέσουν

Ειδικά όσο μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας και αρχίζετε να χτίζετε πλούτο, είναι καλή ιδέα να βρείτε δωρεάν ή χαμηλού κόστους δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως το να περνάτε χρόνο στη φύση, να εργάζεστε εθελοντικά σε τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, να γράφετε, να αθλείστε ή να κάνετε τέχνη.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασκεδάζετε και να κάνετε παρέα με ομοϊδεάτες σας, όταν τα χρήματα είναι περιορισμένα ή όταν απλά προσπαθείτε να εξοικονομήσετε χρήματα για το μέλλον.

10. Ο αληθινός πλούτος είναι κάτι περισσότερο από τα χρήματα

Οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο πλούσιοι δεν είναι απαραίτητα αυτοί που έχουν τους μεγαλύτερους μισθούς.

Αν μπορέσετε να φέρετε τον εαυτό σας σε μια θέση όπου δεν ανησυχείτε για τα χρήματα, επειδή έχετε κάποιο περιθώριο να κάνετε πράγματα που σας δίνουν χαρά, είναι πιθανό να είστε ευτυχισμένοι και να νιώθετε ικανοποιημένοι.

Αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, ειδικά όταν το κόστος ζωής αυξάνεται συνεχώς. Αλλά το θέμα είναι ότι είναι εφικτό σε ένα ευρύ φάσμα εισοδηματικών επιπέδων, αν έχετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα χρήματά σας.