Bρείτε τον "υπνό-τυπο" του μωρού σας και κοιμηθείτε ήσυχα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές και κερδίστε περισσσότερες ώρες ύπνου. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Bρείτε τον "υπνό-τυπο" του μωρού σας και κοιμηθείτε ήσυχα

Ας ανοίξουμε σήμερα τον φάκελο «ύπνος του μωρού»… Πονεμένη ιστορία; Δεν χρειάζεται να είναι πια! Όπως υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι, παρατηρώντας τις συνήθειες του ύπνου των παιδιών τους, οι γονείς είναι σε θέση να βοηθήσουν και να βοηθηθούν.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τον «υπνό-τυπο» του μωρού σας και ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές για να εξασφαλίσετε περισσότερες ώρες ύπνου για εκείνο και ξεκούρασης για εσάς.

 

Υπνό-τυπος 1: Το μωρό - νυχτοπούλι (κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μετά…διανυκτερεύει).

Τι μπορείτε να κάνετε; Βάλτε το μωρό σας στο κρεβατάκι του όταν δείτε ότι ψιλονυστάζει, ώστε να συνηθίζει σιγά σιγά να κοιμάται μόνο του. Με τον τρόπο αυτό, θα μάθει και να ξανακοιμάται όταν κάτι το ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, αποφύγετε να τρέχετε κοντά του με την παραμικρή γκρίνια, γιατί δεν το αφήνετε να μάθει να ηρεμεί από μόνο του, ικανότητα απαραίτητη για τα παιδιά.

 

Υπνό-τυπος 2: Το μωρό - κοκόρι (ξυπνάει πρώτο πρωί πρωί και ξυπνάει όλο το σπίτι).

Τι να κάνετε: Δύσκολη περίπτωση για τους γονείς, που τρέχουν να δουν τι συμβαίνει με την τσίμπλα στο μάτι και αντικρίζουν έναν μπόμπιρα έτοιμο για δράση…Δοκιμάστε να το βάζετε λίγο πιο αργά το βράδυ για ύπνο και προτιμήστε σκούρες αποχρώσεις για το δωμάτιο του.

 

Υπνό-τυπος 3: Το μωρό - γατάκι (παίρνει ολιγόλεπτα «σφηνάκια» ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξυπνάει με το παραμικρό πολλές φορές τη νύχτα).

Συμβουλές: Περιορίστε τη συχνότητα του ύπνου την ημέρα και δημιουργήστε ένα καλό, ήρεμο περιβάλλον ύπνου το βράδυ. Βρείτε κάποιο μουσικό παιχνίδι κούνιας που αναπαράγει ήχους όπως το εφέ της θάλασσας. Θα ηρεμήσουν το παιδί και θα εξουδετερώσουν τους απρόβλεπτους, εξωτερικούς θορύβους, που το αναστατώνουν. Μην αντιδράτε σε κάθε ξύπνημα μέσα στη νύχτα.

 

Υπνό-τυπος 4: Το μωρό - Ζαμπίδης (μοιάζει να «παλεύει» στον ύπνο του).

Τι να μην κάνετε: Αν το παιδί σας πραγματικά κοιμήθηκε, αλλά στριφογυρνάει συχνά, παραμιλάει, κλαψουρίζει και κλωτσάει, μην προσπαθήσετε να το ξυπνήσετε ή να το ηρεμήσετε με λογικές παρακλήσεις. Δεν μπορεί να σας καταλάβει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι κοιμάται κανονικά. Ίσως είναι απλά μια φάση. Αν όμως η κατάσταση σας φαίνεται πολύ σοβαρή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Υπνό-τυπος 5: Το μωρό - βολεψάκιας (έχει συνηθίσει να κοιμάται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως η πιπίλα ή ένα παιχνίδι, σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως το κρεβάτι των γονέων, ή με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το ατέλειωτο κούνημα).

Συμβουλές: Αν το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί διαφορετικά, μην προσπαθήσετε να του αλλάξετε την συνήθεια απότομα. Ακολουθήστε την (άλλωστε, εσείς το μάθατε έτσι), ειδικά όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μπορέσει να κοιμηθεί και πάλι. Δοκιμάστε σταδιακά διαφορετικούς τρόπους μόνο όταν είναι ήρεμο.

 

Υπνό-τυπος 6: Το μωρό - θαύμα (κοιμάται όταν είναι ώρα να κοιμηθεί και ξυπνάει όταν έχει αρχίσει να σας λείπει, το όνειρο κάθε γονέα).

Μην κάνετε τίποτα, όλοι οι γονείς θα ήθελαν ένα τέτοιο παιδί.

 

Σε κάθε περίπτωση, μην απελπίζεστε. Ο «υπνό-τυπος» του μωρού σας μπορεί να το ακολουθεί για καιρό, αλλά ο κατάλληλος προγραμματισμός πάντα βοηθάει. Ακολουθήστε μια καθημερινή διαδικασία προετοιμασίας για τον ύπνο. Μία με δύο ώρες πριν, προτιμήστε ήπιες δραστηριότητες, ενώ λίγο πριν τον ύπνο, κάντε του ένα χαλαρωτικό μπανάκι και διαβάστε μαζί το αγαπημένο του βιβλίο. Σιγοτραγουδήστε ένα νανούρισμα ενώ πίνει το γάλα του και καλή σας νύχτα…zzzzz

 

Πηγή : www.babyzone.com