Babysitter : Τι πρέπει να γνωρίζει για το μωρό σας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι γεγονός ότι αρκετοί γονείς καταφεύγουν στην ανάθεση της φροντίδας του μωρού τους σε τρίτα άτομα, είτε επειδή θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους νωρίς, είτε γιατί θα θελήσουν «ένα διάλειμμα» για να χαλαρώσουν. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη και πολλοί ανησυχούν αν θα είναι η σωστή. Θα ακολουθεί το πρόγραμμα ταΐσματος του μωρού; Θα μπορεί να το ηρεμίσει; Θα μπορεί να ξεχωρίσει πότε πεινά και πότε νηστάζει;

Η αναζήτηση βοήθειας για τη σωστή φροντίδα του μωρού σας, μπορεί να είναι και το σημαντικότερο βήμα που θα κάνετε για να βελτιώσετε τόσο τη δική σας ζωή όσο και του παιδιού σας. Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι κανείς άλλος πέρα από εσάς δεν γνωρίζει καλύτερα το μωρό σας και τις ιδιαιτερότητές του. Προκειμένου να υποστηρίξετε τον υποψήφιο φροντιστή του μωρού σας, π.χ. τη γιαγιά ή τη babysitter, να το γνωρίσει καλύτερα και γρηγορότερα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:


Συμβουλή 1. Σημάδια πείνας & τρόποι ταΐσματος

Είναι σημαντικό από την αρχή να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για αυτό. Βρέφη έως 6 μηνών θα πρέπει να σιτίζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα (τουλάχιστον για τους 4 πρώτους μήνες). Οποιαδήποτε άλλη τροφή θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι όποιοι πειραματισμοί χωρίς την έγκρισή σας.

Ένα τυπικό σημάδι πείνας του μωρού σας μπορεί να είναι το να βάζει τα χέρια του στο στόμα και να πιπιλάει τα δάχτυλά του. Ανεξάρτητα από το πώς το μωρό σας δείχνει ότι πεινά ή έχει χορτάσει, όποιος φροντίζει το μωρό θα πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια πείνας και να το ταΐζει μόνο όταν πεινάει και όχι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επιπλέον, θα πρέπει να μάθει πώς το μωρό σας δείχνει ότι έχει χορτάσει και να σέβεται απόλυτα τα μηνύματα κορεσμού του, χωρίς να προσπαθεί να το ταΐσει λίγο ακόμη. Ξεκαθαρίστε ότι προτιμάτε να σταματήσει να ταΐζει το μωρό όταν αυτό δείχνει χορτάτο ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περισσέψει μητρικό γάλα ή φόρμουλα.

Συμβουλή 2. Τρόποι για να ηρεμίσει ένα μωρό που δεν πεινά

Κάθε μωρό έχει ώρες μέσα στην ημέρα όπου έχει διάφορα ξεσπάσματα σε μία προσπάθεια διαχείρισης των συναισθημάτων του. Ο άνθρωπος που το φροντίζει θα πρέπει να ξέρει πώς να καταπραΰνει τον εκνευρισμό του. Κλασική ή ροκ μουσική; Ένα τραγουδάκι; Ένα παραμύθι; Βόλτα με το καρότσι; Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για το μωρό σας; Όποια και αν είναι η μέθοδος που λειτουργεί καλύτερα, θα πρέπει να τη μοιραστείτε μαζί του. Είναι σημαντικό ο φροντιστής να μπορεί να ξεχωρίσει πότε το μωρό σας πεινά, πότε νηστάζει και πότε είναι εκνευρισμένο.

Συμβουλή 3. Σημάδια κούρασης και νήστας

Πως δείχνει το μωρό σας ότι νηστάζει; Μήπως τρίβει τα μάτια του, τραβάει τα αυτιά του ή ακουμπά το κεφάλι του στον ώμο σας; Αυτά ή άλλα σημάδια θα βοηθήσουν το φροντιστή να ξέρει πότε θα το βάλει για ύπνο και όχι να το ταΐσει ή απλά να το ηρεμίσει. Αν το μωρό σας κοιμάται συγκεκριμένες ώρες, ενημερώστε τον φροντιστή σχετικά όπως και για τη ρουτίνα του ύπνου. Ένα μπάνιο, ένα νανούρισμα; Ενημερώστε τον ακόμη αν τρώει το μωρό όταν ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που φροντίζει το μωρό σας να ακολουθεί με ευβλάβεια τις συμβουλές σας προκειμένου να μην δώσει στο μωρό σας να φάει κάτι που δεν πρέπει, να μην το ταΐζει χωρίς εκείνο να πεινά και να το βάζει για ύπνο όταν νηστάζει ώστε να είστε ήσυχη ότι το μωρό σας λαμβάνει τη σωστή φροντίδα.

Ειρήνη Μπότση, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εθελόντρια