Αυτά τα "κόλπα" κάνουν το μωράκι να μιλήσει πιο γρήγορα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αυτά τα "κόλπα" κάνουν το μωράκι να μιλήσει πιο γρήγορα!Οι μητέρες που κάνουν «μωρουδίστικες συζητήσεις» με τα μωρά τους, τα βοηθούν να μιλήσουν πιο γρήγορα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Άιοβα.

Οι «μωρουδίστικες συζητήσεις» είναι η επανάληψη των ήχων που κάνει το μωρό με τρόπο που μοιάζει σαν να μιλάει το μωρό και η μαμά να του απαντάει με την ίδια «γλώσσα».


Οι επιστήμονες από την Άιοβα, σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ανακάλυψαν ότι οι μητέρες που ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στην «ομιλία» του μωρού τους επιταχύνουν την γλωσσική ανάπτυξή του, καθώς τα «μωρουδίστικα» της μαμάς ενθαρρύνουν το μωρό να συνεχίσει να «μιλάει» και τελικά αρχίζει να μιλάει κανονικά.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει πόσο σημαντικές είναι οι αντιδράσεις των γονέων για την ομαλή ανάπτυξη των μωρών τους, ενώ αντικρούουν την άποψη ότι η ανθρώπινη επικοινωνία είναι εγγενές χαρακτηριστικό το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Infancy», διεξήχθη σε 12 μητέρες και τα ισάριθμα μωρά τους, τα οποία είχαν ηλικία 8 μηνών κατά την έναρξή της.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν επί 6 μήνες τις μητέρες εν όσω έπαιζαν ελεύθερα με τα μωρά τους επί 30 λεπτά κάθε φορά, καταγράφοντας πως αντιδρούσαν σε κάθε ήχο σαν λέξη (λ.χ. «κα» ή «μπου») που έκανε το μωρό, ιδίως όταν αυτός ο ήχος απευθυνόταν στη μητέρα του.

Καθώς περνούσε ο καιρός, τα μωρά των οποίων οι μητέρες απαντούσαν στα «κα» και στα «μπου» με την ίδια «γλώσσα», έκαναν πολύ περισσότερους πολύπλοκους ήχους που έμοιαζαν με λέξεις, ενώ απηύθυναν ολοένα περισσότερες «λέξεις» προς τις μητέρες τους.

«Τα μωρά χρησιμοποιούσαν ολοένα περισσότερο τους ήχους για να επικοινωνήσουν, διότι είχαν μάθει ότι αυτοί οι ήχοι είναι τρόπος επικοινωνίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλι Γκρος-Λούις, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα.