Από αναβολή σε αναβολή οι εξετάσεις ξένων γλωσσών - Σε απόγνωση οι γονείς μιλούν στο all4mama

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στα σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε στις οικογένειες η υγειονομική κρίση και το συνεχιζόμενο lockdown, είναι και η αναβολή για τις εξετάσεις  πιστοποίησης ξένων γλωσσών. Παιδιά και γονείς είναι όμηροι αυτής της κατάστασης, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να δώσουν, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να πληρώνουν δίδακτρα.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Πολλοί μαθητές είχαν προγραμματίσει τους προηγούμενους μήνες να συμμετάσχουν σε εξετάσεις ξένων γλωσσών ώστε να λάβουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων, οι εξετάσεις συνεχώς αναβάλλονται χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Tο πρόβλημα με τις ξένες γλώσσες έχει δύο διαστάσεις: α) η αναστολή λειτουργίας φροντιστηρίων, η οποία φέρνει αναβολές και β) παιδιά που συνεχίζουν τα ιδιαίτερα μαθήματα μη γνωρίζοντας πότε θα καταφέρουν εν τέλει να δώσουν για το πτυχίο πιστοποίησης.

Κάποιοι μάλιστα έχασαν, λόγω καραντίνας, τις εξετάσεις Μαΐου (οι οποίες πήγαν για Ιούνιο), εν συνεχεία κατέβαλαν την συνδρομή για τις εξετάσεις του Δεκέμβρη και έκτοτε πάνε από αναβολή σε αναβολή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η οικογένεια Νικολάου, που όπως εξηγεί στο all4mama.gr ο μπαμπάς, Θεόδωρος έχει χάσει περί τα 1800 ευρώ. "Η κόρη μου, Έλενα ήταν να δώσει για το proficiency τον περασμένο Μάιο, ωστόσο αναβλήθηκαν οι εξετάσεις και χάσαμε τις προθεσμίες του Ιουνίου. Συνέχισε το παιδί τα ιδιαίτερα μαθήματα και πληρώσαμε τη συνδρομή για να δώσει στις 20 Δεκεμβρίου. Με το συνεχιζόμενο lockdown πάνε από αναβολή σε αναβολή οι εξέτάσεις. Συνεχίζονται όιμως τα μαθήματα, που εμένα μου στοιχίζυον 180 ευρώ μηνιαίως. Για υπολογίστε 10 μήνες επιπλέον επί 180 ευρώ, φτάνουμε στα 1800 ευρώ, που έχουν επιβαρύνει τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Και δεν ξέορυμε τελικά πότε κι αν θα δώσει".

ΜΙα παρόμοια κατάσταση βιώνει και η Νατάσα Τουλγέρογλου, της οποίας ο γιος θα έδινε τον περασμένο Δεκέμβρη για το Lower. "Πηγαίνουμε από μήνα σε μήνα και τελικά φτάσαμε στον Μάρτιο, χωρίς να ξέρουμε πότε κι αν θα δώσουν τα παιδιά μας. Δεν μπορείς να τους σταματήσεις τα μαθήματα γιατί θα χάσουν την ετοιμότητα τους. Από την άλλη είχες υπολογίσει κάποια χρήματα και τώρα έχει ξεφύγει το ποσό".

Άλλο ένα πρόβλημα, που διαπιστώνουν οι καθηγητές των ξένων γλωσσών, είναι η κόπωση των μαθητών, η οποία φέρνει μια χαλαρότητα και αυτό δεν θα τους βοηθήσει να είναι σε εγρήγορση όταν έρθει η ώρα των εξετάσεων.

Πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε δώσει διευκρινίσεις επιτρέποντας τη διεξαγωγή εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της γλωσσομάθειας, εξαιρετικά και μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, εφόσον απαιτούνται από πανεπιστήμια του εξωτερικού για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η συγκεκριμένη εξαίρεση ήταν απαραίτητη για όσους έχουν γίνει δεκτοί από τα Ιδρύματα σε άλλες χώρες είτε για το β’ εξάμηνο του 2021 είτε για τον Σεπτέμβριο του 2021 -που αφορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος-, ώστε να μη χάσουν ένα χρόνο από τη διαδικασία των αιτήσεων.

Για καμία άλλη ομάδα ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Ενδεικτικά, στην τελευταία ανακοίνωση ιδιωτικού κέντρου ξένων γλωσσών για τις εξετάσεις του Cambridge English οι σπουδαστές ενημερώθηκαν ότι αυτές προγραμματίστηκαν για την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, εφόσον οι εισηγήσεις των ειδικών το επιτρέψουν. Υπενθυμίζεται οτι αυτή δεν είναι η πρώτη αναβολή που λαμβάνει χώρα.

Σε αντίστοιχο αδιέξοδο βρίσκονται και όσοι επιθυμούν να λάβουν συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, όπου ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουν γονείς και μαθητές είναι ότι ενδέχεται να γίνουν οι εξετάσεις μέσα στον Μάρτιο διαδικτυακά.