«Αν μου ζητηθεί, θα πάω και σε ψυχίατρο για το Σύνδρομο Μινχάουζεν» απαντά η μητέρα που έχασε τα 3 παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις

Πρόθυμη να πάει σε ψυχίατρο και να εξεταστεί, για να διαπιστωθεί αν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου δήλωσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, μητέρα των τριών κοριτσιών που πέθαναν στην Πάτρα.

Η 31χρονη και ο σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης μίλησαν για τα όσα βίωσαν τα παιδιά τους, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν και πώς κατέληξαν.


Το ζευγάρι απάντησε και στα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τα περί επαγγέλματος, για το γεγονός ότι εκείνη ήταν και στις τρεις περιπτώσεις στο πλευρό των παιδιών της όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή κ.λπ.

Οι δύο γονείς επανέλαβαν τα όσα κατά καιρούς έχουν πει για το ιστορικό των θανάτων των τριών παιδιών, αναφέρθηκαν και στις κατηγορίες που εκφράζονται εναντίον τους στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ εξαπέλυσαν κριτική σε δημοσιογράφους για ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

«Εχω ακούσει τα πάντα: “Είσαι φόνισσα, έχεις κάνει το τέλειο έγκλημα”, την ώρα που θρηνώ τα παιδιά μου! Το ότι την υπόθεση έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, δεν σημαίνει, όπως μου είπαν, ότι υπάρχει περίπτωση ανθρωποκτονίας από δόλο ή από αμέλεια» τόνισε η μητέρα, προσθέτοντας ότι κανείς τους δεν είναι ύποπτος ούτε και έχει κάποιος κληθεί να καταθέσει.

Την ώρα που η συνέντευξη «έπαιζε» στον αέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλούσε με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στο messenger.

Ο διάλογος είναι ο εξής:

Κ.Φ.: Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;
Ρούλα Π.: «Γιατί είναι καχύποπτοι»!
Κ.Φ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε, π.χ., ο Μάνος;
Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.
Κ.Φ.: Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.
Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Κ.Φ.: Ναι, αλλά καταλαβαίνεις... Κυκλοφορούν και σενάρια.
Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;
Κ.Φ.: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.
Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.
Κ.Φ.: Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;
Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;
Κ.Φ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;
Ρούλα Π.: Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.

Τι είναι το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου»

Μία από τις δυσκολότερες κλινικές διαταραχές ως προς τη διάγνωσή του είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν. Αφορά μία διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο προκαλεί ασθένεια σε κοντινά του πρόσωπα, προκειμένου να αντλήσει τον οίκτο από τον κοινωνικό του περίγυρο.

Η διάγνωσή του συνήθως δεν είναι έγκαιρη, καθώς συχνά περνάνε χρόνια μέχρι οι ειδικοί να καταλάβουν πως το άτομο προσποιείται ή προκαλεί την επιδείνωση της υγείας του ή κοντινών του προσώπων.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (MSBP) -για το οποίο σημειώνεται πως δεν υπάρχει καμιά επίσημη ιατρική σύνδεση με τη μητέρα των τριών άτυχων κοριτσιών στην Πάτρα- είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας στην οποία οι φροντιστές ενός ευάλωτου ατόμου (ένα παιδί, ένα άτομο με αναπηρία ή ένα ηλικιωμένο άτομο) συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.

Ο φροντιστής με MSBP μπορεί:

1.Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.

2.Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.

3.Να βλάπτει σωματικά το παιδί για να δημιουργήσει συμπτώματα.

Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να υποβάλλονται επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή.

Διαβάστε όσα είπε το ζευγάρι για τις κατηγορίες που ακούγονται:

«Έτσι πέθαναν τα κοριτσάκια μας» - Η μαρτυρία των γονιών από την Πάτρα για το θάνατο των παιδιών τους