Αλήθεια, τι μπορεί να ονειρεύεται ένα μωράκι; Μία έρευνα δίνει απαντήσεις!

Δημοσιεύθηκε στις

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ονείρων που πραγματοποιούν οι άνθρωποι κατά την διάρκεια της ζωής τους, η πρώτη αφορά τα όνειρα που κάνουν όσο κοιμούνται και η δεύτερη αφορά όσα θέλουν να αποκτήσουν όταν είναι ξύπνιοι. Το μαγικό με τα όνειρα της πρώτης κατηγορίας είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνει κανείς απολύτως τίποτα προκειμένου να τα δει και δεν υπάρχει ομορφότερο χαμόγελο από αυτό των μωρών όταν κοιμούνται και ονειρεύονται. Γεγονός που συμβαίνει αρκετά συχνά αν αναλογιστούμε πόσες ώρες της ζωής τους αφιερώνουν στον ύπνο.

από τη Βέρα Πάρδου


Το θέμα όμως που προκύπτει από αυτή τη συνειδητοποίηση είναι αν όντως βλέπουν όνειρα, τι είδους είναι και τι περιλαμβάνουν. Μάλιστα η επιστημονική δημοσιογράφος Angela Saini το είχε θέσει πολύ όμορφα λέγοντας: «Το να μπαίνεις στο κεφαλάκι ενός μωρού είναι σαν να αποκρυπτογραφείς τις σκέψεις ενός μωρού γατιού». Συγκεκριμένα τα μωρά και ειδικότερα τα νεογέννητα που περνούν 16 ώρες κοιμόμενα λέγεται ότι υπάρχει το φαινόμενο REM, η γρήγορη κίνηση δηλαδή των ματιών που επηρεάζει τον τρόπο που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και δέχονται τις πληροφορίες. Σε αυτό το φαινόμενο λένε ότι τα μωρά ξεκινούν να ονειρεύονται χωρίς όμως στην ουσία να βλέπουν πράγματα από τη φαντασία τους αλλά σχηματίζοντας εικόνες από όσα αντικρίζουν καθημερινά.

Όνειρα όπως τα έχουμε συνηθίσει οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ξεκινούν να βλέπουν μόλις φτάσουν περίπου στη σχολική τους ηλικία καθώς τότε αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σωματικά και δομικά τον εαυτό τους και τους γύρω τους με αποτέλεσμα να μπορούν να "παίζουν" στο όνειρο τους ως ίδιοι ή άλλοι. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες και υποθέσεις επιστήμονες όπως ο νευρολόγος Charles P. Pollak υποστηρίζουν ότι τα μωράκια μας βλέπουν όνειρα ακριβώς όπως εμείς, απλώς είναι πιο παιδικά. Μάλιστα ο Δρ. Alison Gopnik PhD, καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Berkeley και συγγραφέα του "The Philosophical Baby" επεσήμανε ότι: «Δεν γνωρίζουμε αν τα μωρά ονειρεύονται, αλλά γνωρίζουμε ότι πραγματικά περνούν περισσότερο χρόνο στο φαινόμενο REM από τους ενήλικες και το REM συσχετίζεται σταθερά με τα όνειρα σε ενήλικες». Ακόμα: «Γνωρίζουμε επίσης ότι τα μωρά ενοποιούν τις γνώσεις τους και μαθαίνουν στον ύπνο REM. Φαίνεται λοιπόν πολύ πιθανό ότι τα μωρά ονειρεύονται και ότι μπορεί να το κάνουν ακόμη περισσότερο από τους ενήλικες».

Μια «πολύ πιθανή» απάντηση σε μία από τις πιο επίμονες ερωτήσεις της γονικής μέριμνας; Ακούγεται πολύ ονειρικό και σίγουρα αρκετά πειστικό αν κρίνουμε από τον τρόπο που τρέχουν τα σάλια των μωρών μας κάθε φορά που τα παίρνει ο ύπνος στην καμπύλη του λαιμού μας.
Εμείς στοιχηματίζουμε σε όνειρα γεμάτα καταρράκτες από γάλα.