Αααα..ψου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα κοινά κρυολογήματα που ταλαιπωρούν τα παιδιά μας αυτήν την περίοδο

Αααα..ψου


Οι ιώσεις αλλά και τα κοινά κρυολογήματα δίνουν και παίρνουν αυτήν την περίοδο. Τα παιδιά μας ταλαιπωρούνται συνήθως με συμπτώματα όπως πυρετός, ρινόρροια, φτέρνισμα, βήχας, πονόλαιμος κ.α. Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 2 με 3 ημέρες από τη στιγμή του κρυολογήματος και διαρκούν τουλάχιστον 7 ημέρες. Αρκετές φορές παρατείνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών παρουσιάζουν περίπου 6-8  κρυολογήματα το χρόνο που διαρκούν κατά μέσο όρο 14 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορεί να εμφανίζουν συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η γνώμη του παιδιάτρου.

Οι παιδίατροι στα κρυολογήματα συνιστούν να μείνει το παιδάκι σας στο σπίτι και να καταναλώνει πολλά υγρά.

Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο από την ηλικία των 6 ετών δεν χορηγούμε αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά μύτης, αντιβηχικά και αποχρεμπτικά σκευάσματα  διότι η ευεργετική τους δράση δεν είναι αποδεδειγμένη με επιστημονικές μελέτες και η χρήση τους μπορεί να έχει ακόμη και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επίσης η αντιβίωση δεν ενδείκνυται στο κοινό κρυολόγημα. Τα πράγματα διαφοροποιούνται σε ότι αφορά ιογενείς λοιμώξεις τις οποίες όμως θα αξιολογήσει ο παιδίατρος.

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ως εξής:

-Παρέχουμε πολλά χλιαρά υγρά όπως τσάι, σουπίτσες και αρκετό νερό όταν έχει πυρετό για να μην  αφυδατωθεί.

-Χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό στην περίπτωση ρινικής συμφόρησης που βοηθάει το παιδί μας ώστε να απελευθερωθεί η αναπνοή του. Προσοχή: Χρησιμοποιούμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα τον ορό ( 2-3 φορές την ημέρα) από τις πρώτες κιόλας μυξούλες για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στο αναπνευστικό του.

- Σε περίπτωση υψηλού πυρετού δίνουμε αντιπυρετικά πάντα με την καθοδήγηση του παιδιάτρου και κάνουμε τακτικά χλιαρά ντουζάκια για να πέσει ο πυρετός.

Για να αποφύγουμε ένα πιθανό κρυολόγημα ( πράγμα δύσκολο) μπορούμε :

-Να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με αντισηπτικό σαπούνι.

-Να φοράμε την χειρουργική μάσκα όταν είμαστε ήδη κρυολογημένοι και να μην έχουμε συχνή επαφή , όσο είναι δυνατόν, με φιλάκια στο πρόσωπο.

-Να αερίζουμε τακτικά το σπίτι και ειδικά το παιδικό δωμάτιο.

-Να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους όπως ταβέρνες, θέατρα, σινεμά κ.α για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων.