7 τρόποι για να βρείτε τον δικό σας φίλο-γονιό

Δημοσιεύθηκε στις

Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως ο γονιός είναι επάγγελμα και μάλιστα κατηγορίας βαρέων και ανθυγιεινών αλλά όπως πάντα η θεωρία διαφέρει αισθητά από την πράξη.  Και σ' αυτό το "επάγγελμα" χρειάζεσαι "συνεργάτες", συμπαραστάτες, ανθρώπους που καταλαβαίνουν τους προβληματισμούς ως γονιού. Χρειάζεσαι φίλους- γονείς.

Από τη Βέρα Πάρδου


Έρευνες φανερώνουν πως τα άτομα με σταθερές και ισχυρές φιλίες είναι πιο ευτυχισμένα, υγιή και ικανοποιημένα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Πάντα εξάλλου το πρόβλημα όταν το μοιράζεσαι μικραίνει, το φορτίο του διαιρείται. Επιπλέον είναι και ένας τρόπος, έστω και αναγκαστικά ορισμένες φορές να γίνει πιο ενεργός ο ρόλος του πατέρα αφού   αφήνοντας τον εκείνον υπεύθυνο.

Η εύρεση γονέων φίλων μπορεί είναι η αλήθεια να γίνει αρκετά στρεσογόνα και κουραστική καθώς μας βρίσκει σε μια περίοδο της ζωής μας που η πίεση είναι πολύ έντονη και στην προσπάθεια διαχείρισης να μην είμαστε αρκετά ανοιχτοί ή χαλαροί συστατικά που χρειάζονται σε μια πρώτη γνωριμία.   Γι' αυτό υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μία γονεϊκή φιλία ευκολότερα...

1 Ξεκινήστε με την γειτονιά σας.
Προσπαθήστε για αρχή να επικεντρωθείτε σε μέρη που βρίσκονται κοντά σας και σας βολεύουν για τις απογευματινές σας βόλτες είτε πρόκειται για παιδικές χαρές είτε για πάρκα είτε ακόμα και για κινηματογράφους. Έχουν αρχίσει δειλά δειλά να ανοίγουν θερινά σινεμά με προβολές για παιδιά και γονείς αποτελώντας μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα στην οποία μαζεύονται σίγουρα άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα. Επίσης πολύ ενδιαφέρον χώρος είναι και διάφορα μουσεία που προσφέρουν δραστηριότητες για γονείς και παιδιά και με μια ενημέρωση στο διαδίκτυο μπορείτε να ανακαλύψετε ακριβώς αυτό που σας αφορά. Ακόμα σημαντικό είναι να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, οι πιθανοί μελλοντικοί σας φίλοι μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά σας και απλώς να μη τους δώσατε ποτέ την πρέπουσα σημασία.

2 Κάντε την αρχή
Σημασία έχει να γίνει η πρώτη κίνηση, η πρώτη επαφή. Αυτή μπορεί να βασίζεται στα θετικά κάνοντας ένα κομπλιμέντο στη μαμά ή στο παιδάκι της ή και από μια αρνητική βάση αν ταυτιστείτε πχ με μια μαμά που αναρωτιέται δυνατά τι να μαγειρέψει πάλι σήμερα, κάθε μέρα οι ίδιες απορίες. Το σημαντικό είναι να υπάρξουν σημεία επαφής που θα μπορούσε ο καθένας να συμπληρώσει κάτι στην ιστορία.   Απαραίτητο βέβαια χαρακτηριστικό είναι να μην απογοητευτούμε αν προτάσεις πέσουν στο κενό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και ο καθένας σκέφτεται και διάφορα άλλα δικά του θέματα. Μετράει βέβαια πολύ οι μαμάδες που έχουν μια εμπειρία στην διαδικασία να είναι πιο δεκτικές με τους αρχάριους.

3 Ανακαλύψτε μια διαδικτυακή ομάδα γονέων που είναι κατάλληλη για εσάς
Αρκετές από τις ομάδες γονέων που  κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μπορεί να είναι άσχημες, να μην σας ταιριάζουν και όσα δείτε ή διαβάσετε να μην σας εκπροσωπούν ούτε στο ελάχιστο. Υπάρχουν όμως τόσες πολλές σε διάφορες πλατφόρμες που σίγουρα θα βρείτε μια να σας αρέσει, κάτι που αποτελεί πολύ καλό σημάδι για τη συνέχεια. Ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη μπορεί να βρίσκεται η μελλοντική σας φίλη. Ακόμα μέσα στην ομάδα θα μπορείτε να βρείτε συμβουλές, ημερομηνίες συνάντησης με τα υπόλοιπα μέλη αλλά και δραστηριότητα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αναλόγως τη συμμετοχή. Σημαντικό είναι να είστε ανοιχτοί σε δοκιμές για ότι μπορεί να σας αρέσει και να διευρύνει τον κοινωνικό σας κύκλο. Πολλές φορές υπάρχουν ακόμα και σύλλογοι περιοχών και δήμων που προσφέρουν δραστηριότητες για γονείς με παιδιά. Επίσης μπορείτε να ψάξετε και ομάδες που επικεντρώνονται κυρίως τους γονείς κανονίζοντας συναντήσεις χωρίς τα μικρά μέλη της οικογένειας με απώτερο στόχο να υπάρξει ισορροπία στους ρόλους μέσα στην οικογένεια. Οι ρόλοι δεν πρέπει άλλωστε να αλληλοκαταπίνονται αλλά να συνυπάρχουν με αρμονία. Η μαμά, η φίλη, η γυναίκα, η εργοδότρια είναι ο ίδιος άνθρωπος με παράλληλες πολλές και διαφορετικές ιδιότητες, προκειμένου να υπάρχει ευτυχία χρειάζονται αυτοί οι ρόλοι εξισορρόπηση.

4 Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν το πρώτο βήμα
Όσο πιο μικρές είναι οι ηλικίες τόσο πιο εύκολες και άμεσες είναι οι φιλίες. Η μόνη ερώτηση που κρίνεται απαραίτητη τις περισσότερες φορές χωρίς τίποτα παραπάνω είναι «Θες να γίνουμε φίλοι;». Αυτός είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος να γνωρίσετε και εσείς κόσμο με αφορμή τα παιδιά σας που κάνουν παρέα.

5 Μην αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις
Μπορεί να μην συμπαθείτε πάρα πολύ τη μαμά του Γιαννάκη αλλά δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε το παιδί του στη συνάντηση και να φύγετε. Στη συγκέντρωση δεν θα είναι μονό εκείνη, σίγουρα θα βρίσκονται και άλλοι γονείς που είτε από απλή περιέργεια για το ποιος θα πάει είτε για να προσέχουν πιο έντονα το παιδί τους θα θέλουν να πιάσουν κουβέντα για διάφορα θέματα. Γενικότερα πάρτι και συγκεντρώσεις μην τα αποφεύγετε επειδή αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθετε τα πάντα για τους ανθρώπους που περιβάλλουν το παιδί σας καθημερινά.

6 Αποδεχτείτε εξαρχής ότι κάθε σχέση δεν δημιουργείται για να κρατήσει
Οι συγκεκριμένες φιλίες ξεκινούν από την αρχή ως μια ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί με αποτέλεσμα να έρχονται άνθρωποι στη ζωή μας για κάποιες βδομάδες, άλλοι για μήνες και άλλοι να καταφέρουν να μείνουν για πολύ παραπάνω. Συνήθως υπάρχουν κάποια στάδια με δυσκολότερο και πιο αμήχανο θεωρώ το πρώτο που χρειάζεται μια παραπάνω ενέργεια για να μπορέσει να έχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα γνωριμίας. Έπειτα ακολουθεί η πρώτη κοινή έξοδος, μετά είναι συναντήσεις συγκεκριμένες με τα παιδιά και τελευταίο στάδιο που δεν τα περιλαμβάνει.
Η αρχική απελπισία για τη δημιουργία νέων γονιών φιλίας είναι απλώς μια φάση αγχωτική, η οποία θα περάσει. Δώστε στον εαυτό σας κάποια καλοσύνη, δεν χρειάζεται ξαφνικά να συγκρίνεστε με τις υπόλοιπες ούτε να έχετε την απαίτηση από τον εαυτό σας να βρει αμέσως φίλες, χρειάζεται χρόνος. Τελικά θα βρείτε τους ανθρώπους σας. Και μετά, όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, θα βρείτε ένα εντελώς νέο σύνολο γονέων φίλων.

7 Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις νέες φιλίες
Σίγουρα είμαστε απασχολημένοι συνέχεια και χωρίς ρεπό αλλά δεν γίνεται να μη θέτουμε ως προτεραιότητα τις νέες φιλίες μας, άτομα δηλαδή που θεωρούμε κατάλληλα, φιλικά και ενδιαφέροντα. Όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται νοιάξιμο αλλιώς χάνουν την λάμψη τους όποτε έχει σημασία πως θα επιλέξετε να οργανώσετε την ατζέντα σας από εδώ και μπρος. Επίσης αν υπάρχει κάποιο κλεισμένο ραντεβού ακόμη και για μετά από τρεις εβδομάδες, είναι πάρα πολύ θετικό γιατί υπάρχει προσμονή για κάτι που πάλεψαν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι για να πετύχει.