Ύπνος: 6 αλάνθαστες στρατηγικές όταν το παιδί σας δεν μένει στο κρεβάτι του

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Εάν έχετε μεταφέρει ένα μικρό παιδί από την κούνια σε ένα μεγάλο παιδικό κρεβάτι, τότε γνωρίζετε ότι πολλά διασκεδαστικά πράγματα συνοδεύουν αυτή τη μετάβαση. Πρόκειται για ένα κλασικό ορόσημο για το "μεγάλο παιδί".

Αλλά να τι δεν σας λένε για το κρεβάτι του μεγάλου παιδιού: το μεγάλο σας παιδί μπορεί να φύγει ανά πάσα ώρα (δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσει όπως στην κούνια).


Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύνολο προβλημάτων κατά την ώρα του ύπνου, καθώς το μικρό σας παιδί δεν μένει στο κρεβάτι...

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να το βοηθήσετε να μείνει πραγματικά στο κρεβάτι του την ώρα του ύπνου;

Δοκιμάστε αυτές τις 6 στρατηγικές απόψε!

1. Αξιολογήστε το πρόγραμμά του

Ορισμένες φορές, τα νήπια σηκώνονται από το κρεβάτι κάθε 10 δευτερόλεπτα απλώς και μόνο επειδή δεν είναι κουρασμένα. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στο πρόγραμμα του νηπίου σας - είναι η ώρα του ύπνου πολύ νωρίς;

Εάν το νήπιό σας εξακολουθεί να  κοιμάται τα μεσημέρια, τότε η ώρα του ύπνου δεν θα πρέπει να είναι 7 ή 8 μ.μ. Και μιλώντας για το μεσημεριανό ύπνο, πόσο κοντά είναι αυτός στην ώρα του βραδινού ύπνου; Το νήπιό σας χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες να είναι ξύπνιο, μεταξύ του μεσημεριανού και της ώρας του βραδυνού ύπνου.

Ωστόσο, ισχύει και το αντίστροφο - μερικές φορές, τα νήπια είναι άυπνα τη νύχτα επειδή στην πραγματικότητα έχουν υπερκόπωση.  Αν το νήπιό σας δεν κοιμάται το μεσημέρι, θα πρέπει να πηγαίνει στο κρεβάτι  νωρίτερα το βράδυ - στοχεύστε στις 7 μ.μ. περίπου.

2. Καθιερώστε μια ισχυρή ρουτίνα ύπνου

Τα νήπια χρειάζονται μια ρουτίνα - ιδιαίτερα μια ρουτίνα ύπνου. Μια ισχυρή, συνεπής ρουτίνα ύπνου θα κάνει θαύματα για να βοηθήσει το νήπιό σας να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να βολευτεί και να κοιμηθεί. Βεβαιωθείτε ότι η ρουτίνα σας δεν είναι πολύ μεγάλη (15-30 λεπτά είναι απολύτως επαρκής).

Πρέπει να κάνετε με συνέπεια το ίδιο πράγμα κάθε βράδυ για να γίνει ρουτίνα για το μικρό σας.

3. Επιβραβεύστε το με ένα αυτοκόλλητο!

Είναι απίστευτο τι κάνει ένα μικρό παιδί για ένα αυτοκόλλητο! Αν είναι... δράμα η ώρα του ύπνου στο σπίτι σας, δοκιμάστε ένα μπλοκ με αυτοκόλλητα. Ίσως το νήπιό σας να μπορεί να βάλει ένα αυτοκόλλητο στο μπλοκ του πριν από τον ύπνο κάθε βράδυ, και στη συνέχεια ένα άλλο αυτοκόλλητο πριν από το πρωινό, αν μείνει στο κρεβάτι όλη τη νύχτα. Βρείτε ένα σύστημα που λειτουργεί καλά για εσάς!

Μπορείτε να προμηθευτείτε μερικά πολύ χαριτωμένα αυτοκόλλητα ύπνου για αρκετά φθηνά.

Ύπνος: 6 αλάνθαστες στρατηγικές όταν το παιδί σας δεν μένει στο κρεβάτι του

4. Χρησιμοποιείστε την πόρτα ως άμεση συνέπεια

Ορισμένες φορές, η συμπεριφορά του παιδιού σας θα οφείλεται σε πραγματικό άγχος ή ίσως σε έναν εφιάλτη- σε αυτές τις περιπτώσεις, προφανώς θα θέλετε να παρηγορήσετε το παιδί σας και να το βοηθήσετε να νιώσει ασφάλεια.

Ωστόσο, πιο συχνά, αυτή η συμπεριφορά είναι περισσότερο ένα θέμα πειθαρχίας. Για το λόγο αυτό, ορισμένες οικογένειες βρίσκουν χρήσιμο να αντιδράσουν με συνέπειες. Θυμηθείτε, για να είναι αποτελεσματικές, οι συνέπειες της συμπεριφοράς του νηπίου σας πρέπει να είναι άμεσες - π.χ. η απειλή "όχι τηλεόραση αύριο" αφού το νήπιό σας σηκωθεί από το κρεβάτι για δέκατη πέμπτη φορά δεν είναι αποτελεσματική, αφού η συνέπεια καθυστερεί.

Αντ' αυτού, ορισμένοι γονείς χρησιμοποιούν την πόρτα του υπνοδωματίου ως ένα είδος συνέπειας - η μαμά ή ο μπαμπάς μπορεί να αφήσει την πόρτα του υπνοδωματίου ανοιχτή κατά 90 μοίρες, με την προϋπόθεση ότι το νήπιο τους θα παραμείνει στο κρεβάτι.

Όταν το νήπιο σηκώνεται, η πόρτα του υπνοδωματίου κλείνει στις 45 μοίρες. Αν το νήπιο σηκωθεί ξανά, η πόρτα του υπνοδωματίου κλείνει εντελώς για 1 ή 2 λεπτά, οπότε η όλη διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Υ.Γ. Σημειώστε ότι αυτή η συμβουλή δεν είναι για όλους- ορισμένοι γονείς θεωρούν ότι είναι πολύ σκληρή και δεν ανταποκρίνονται όλα τα νήπια καλά. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας για να καθορίσετε αν αυτό θα λειτουργήσει για το μικρό σας παιδί.

5. Σιωπηλή επιστροφή στο κρεβάτι

Ακόμα κι αν προσαρμόσετε το πρόγραμμα του παιδιού σας, εφαρμόσετε μια εξαιρετική ρουτίνα ύπνου και χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα για να ενθαρρύνετε το παιδί σας που δεν θέλει να μείνει στο κρεβάτι... αναμφίβολα θα έχετε κάποιες στιγμές που θα σηκωθεί. Αυτό είναι αναμενόμενο. Στα νήπια αρέσει να δοκιμάζουν τα όρια, άλλωστε. Σε αυτή την περίπτωση, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την "Σιωπηλή επιστροφή στο κρεβάτι". Δηλαδή, όταν το νήπιό σας περιπλανιέται έξω από το δωμάτιό του, συνοδεύστε το σιωπηλά πίσω, βάλτε το για ύπνο και φύγετε. Αυτές οι αλληλεπιδράσειςπρέπει  να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετές - χωρίς απειλές, χωρίς παζάρια, χωρίς συζητήσεις.

Αυτό θα βοηθήσει να αποθαρρύνετε το νήπιό σας από επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να εμπλακεί μαζί σας όταν σηκώνεται από το κρεβάτι του. Έχιε διαπιστωθεί ότι αν οι γονείς είναι συνεπείς σε αυτό, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συμπεριφορά του να σηκώνεται από το κρεβάτι σχετικά γρήγορα.

Τέλος, να θυμάστε ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος ύπνου. Εάν το μικρό σας παιδί δεν μένει στο κρεβάτι του κάθε βράδυ, ξυπνάει πολλές φορές τη νύχτα, δεν κοιμάται καλά και ξυπνάει τα ξημερώματα, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει να κοιμάται (και να μένει κοιμισμένο).

Ύπνος: 6 αλάνθαστες στρατηγικές όταν το παιδί σας δεν μένει στο κρεβάτι του
baby boy is sleeping
6. Επιστρατεύστε την τεχνολογία

Παιδικό ξυπνητήρι και νυχτερινό φως είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους αναγνώστες μας, επειδή είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να διδάξετε στα νήπια πότε είναι ώρα να ξυπνήσουν. Το νυχτερινό φως στο ξυπνητήρι μετατρέπεται από κίτρινο σε πράσινο, ώστε το μικρό σας να έχει ένα σαφές μήνυμα για το πότε επιτρέπεται να σηκωθεί.

Αυτό το ξυπνητήρι λειτούργησε τόσο καλά για το μικρότερο παιδί μου που ήταν και το πιο πεισματάρικο.  Αν η μαμά ή ο μπαμπάς της έλεγαν ότι είναι ακόμα ώρα για ύπνο, αρνιόταν να ξαναπάει στο κρεβάτι, αλλά αν το ξυπνητήρι έλεγε ότι είναι ακόμα ώρα για ύπνο, έμενε κατευθείαν στο κρεβάτι.

Και επανερχόμαστε στη δημιουργία ρουτίνας

Όπως ανέφερα παραπάνω, η δημιουργία μιας ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο να γίνει η ώρα του ύπνου πιο ομαλή και να προετοιμάσει το παιδί σας να μείνει στο κρεβάτι όλη τη νύχτα. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο, απλώς είναι χρήσιμο για τα νήπια να έχουν μια προβλέψιμη ρουτίνα .Αυτό το βήμα είναι ΤΟΣΟ σημαντικό που χρειαζόταν λίγη περαιτέρω εξήγηση.

Κάθε βράδυ, ακριβώς όταν τα πράγματα αρχίζουν να χαλαρώνουν, ο μικρός μου ξέρει τη διαδικασία. Πηγαίνουμε στο δωμάτιό του και τρέχει να πιάσει το βιβλίο του - ναι, το ίδιο που πιθανώς έχουμε διαβάσει ένα εκατομμύριο φορές. Δεν έχει σημασία πόσο συχνά το διαβάζουμε, είναι όλο μέσα, με τα μάτια ορθάνοιχτα, κολλώντας σε κάθε λέξη. Είναι σαν να έχουμε τον δικό μας μικρό κόσμο για ένα λεπτό.

Μόλις τελειώσουμε, μου ρίχνει εκείνο το βλέμμα "ξέρεις τι ακολουθεί". Και ναι, λέω τα ίδια παλιά νανουρίσματα που του τραγουδάω από μωρό. Αρχίζει να νυστάζει, και πριν το καταλάβεις, είναι αναίσθητος.

Είναι απίστευτο πώς αυτή η ρουτίνα, από τότε που ήταν μωρό, εξακολουθεί να πιάνει κάθε φορά. Είναι το δοκιμασμένο και αληθινό κόλπο! μ

Οι λόγοι που μπορεί το παιδί να δυσκολεύεται να μείνει στο κρεβάτι

Για ορισμένες οικογένειες, η συμπεριφορά αυτή είναι ένα φαινόμενο με μικρή διάρκεια. Άλλοι γονείς, ωστόσο, περνούν μήνες - ακόμη και χρόνια! - να ασχολούνται με ένα παιδί που δεν μένει στο κρεβάτι του.

Γιατί, λοιπόν, τα μικρά μας ξεπηδούν από το κρεβάτι σαν μικροσκοπικά κουρδιστά παιχνίδια; Και το πιο σημαντικό, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς για να τα κρατήσουμε σταθερά στο κρεβάτι τους;

Αν το καλοσκεφτείτε, είναι σαν... παιχνίδι αυτό που κάνουν πολλοί γονείς και νήπια/προνήπια, από την οπτική γωνία του παιδιού. Για το νήπιό σας, η ώρα του ύπνου είναι σχετικά βαρετή. Ξέρουν ότι η μαμά και ο μπαμπάς αναμφίβολα διασκεδάζουν έντονα στο σαλόνι - οπότε φυσικά, θέλουν να συμμετάσχουν!

Και οι γονείς συχνά άθελά τους ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά του με τις αντιδράσεις τους στη συμπεριφορά. Αν το μικρό σας παιδί παίρνει άλλο ένα παραμύθι, ή μια έξτρα αγκαλιά πριν τον ύπνο, ή ακόμα και λίγη επιπλέον προσοχή, κάθε φορά που σηκώνεται, τότε έχει το κίνητρο να συνεχίσει να το κάνει.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παίζει ρόλο και η ανάπτυξη του παιδιού. Πολλά νήπια περνούν μερικές περιόδους άγχους αποχωρισμού. Ορισμένα νήπια παλεύουν επίσης πολύ με τους εφιάλτες και τους νυχτερινούς τρόμους...