6 τρόποι για να μεγαλώσετε μαθητές «αστέρια»!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι  γονείς έχουν μια κοινή φιλοσοφία: Θέλουν τα παιδιά τους να αριστεύουν στο σχολείο και στη συνέχεια να μπουν στο πανεπιστήμιο. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να παρακαμφθούν οι ετικέτες που βάζουν πολλοί γονείς στα παιδιά τους και να θέσουν πιο… λογικές προτεραιότητες. Εδώ, σας παραθέτουμε μερικούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να λάμψουν στο σχολείο!

Θέστε υψηλές προσδοκίες

 Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησαν Ασιατικές οικογένειες με επιτυχημένα παιδιά, αλλά επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε εκείνες τις οικογένειες που μειονεκτούσαν κοινωνικοοικονομικά. «Οι οικογένειες των Ασιατών, ακόμη και με περιορισμένους πόρους, καταφέρνουν να αναζητούν και να μετακινούνται σε γειτονιές με καλά σχολεία. Φιλοδοξούν στην επιτυχία, έχοντας συγκεκριμένους στόχους: ιατρική, νομική, μηχανολογία και φαρμακευτική. Και στοχεύουν στα καλύτερα σχολεία», αναφέρουν οι ερευνητές. «Δεν πρόκειται για εξαναγκασμό ή για κάποιο μυστήριο εθνικό δώρο ... Πρόκειται για τον τρόπο που βλέπουν τους ορίζοντές τους, με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες».


 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εργάζονται σε χαρτί, όχι σε οθόνη υπολογιστή 

6 τρόποι για να μεγαλώσετε μαθητές «αστέρια»!
Σύμφωνα με μια έρευνα, το 88,5% των γονέων πιστεύει ότι τα παιδιά τους θυμούνται  καλύτερα όταν γράφουν σε χαρτί, ενώ θεωρούν ότι το παιδί αποπροσανατολίζεται γράφοντας στον υπολογιστή, κυρίως λόγω του πειρασμού των social media. Την ίδια άποψη έχει και η επιστήμη.  Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μαθητές αποστήθιζαν και μάθαιναν καλύτερα όταν έγραφαν σε χαρτί, διότι η πληκτρολόγηση σε υπολογιστή γίνεται περισσότερο μηχανικά, ενώ το γράψιμο σε χαρτί γίνεται πιο αργά και ο μαθητής κατανοεί καλύτερα αυτά που γράφει.

 Υποστηρίξτε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού στην παιδική ηλικία

6 τρόποι για να μεγαλώσετε μαθητές «αστέρια»!

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική Εφημερίδα της Δημόσιας Υγείας, διαπίστωσε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών στο νηπιαγωγείο και της επιτυχίας τους στην πρώιμη ενηλικίωση. «Τα παιδιά που είχαν περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν ή να βοηθήσουν ένα άλλο παιδάκι στο νηπιαγωγείο ήταν επίσης πιο πιθανό να αποκτήσουν ανώτερη  εκπαίδευση και να διατηρήσουν  θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα», δήλωσε ο ερευνητής Damon Jones. «Είναι σαφές ότι η βοήθεια των παιδιών να αναπτύξουν αυτές τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους στο σχολείο, την εργασία και τη ζωή».

Αφιερώστε ποιοτικό- όχι ποσοτικό- οικογενειακό χρόνο στα παιδιά!

6 τρόποι για να μεγαλώσετε μαθητές «αστέρια»!

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Journal of Marriage and Family «το τεράστιο χρονικό διάστημα που περνούν οι γονείς με τα παιδιά τους, ηλικίας μεταξύ 3 και 11 ετών, δεν έχει ουσιαστικά καμία σχέση με το τι θα κάνουν τα παιδιά στη ζωή τους», όσον αφορά τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και τη συναισθηματική τους πληρότητα. Επιπλέον, ειδικά όταν οι μητέρες είναι αγχωμένες, μπορεί να εμποδίσουν την επιτυχία ενός παιδιού. «Το στρες των μαμάδων, ειδικά αυτών που εργάζονται και προσπαθούν να βρουν χρόνο για να τα προλάβουν όλα,  μπορεί πραγματικά να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τα παιδιά». Το αποτέλεσμα; Ακόμα και ο λίγος ποιοτικός χρόνος με το παιδί σας, είτε παίζοντας, διαβάζοντας, μιλώντας, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να μεγαλώσετε ιδιαίτερα επιτυχημένα παιδιά.

Κάντε μία... βραδινή συζήτηση!

«Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών σας και να τα καθησυχάζετε συνεχώς», επισημαίνει η  Luz Towns-Miranda, κλινική ψυχολόγος και μητέρα. Λίγο πριν πέσουν για ύπνο, καθίστε μαζί και ρωτήστε τα πώς ήταν η μέρα τους, ποιο ήταν το καλύτερο ή χειρότερο πράγμα που συνέβη στο σχολείο τους. Έτσι θα μπορέσετε να ξέρετε αν είναι καλά ή αν τα ανησυχεί κάτι. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύετε την εμπιστοσύνη που αισθάνεται το παιδί σας για εσάς, να σας εξομολογείται κάθε ανησυχία και ανασφάλεια που το βασανίζει. Η παραμέληση και η αδιαφορία ισοδυναμεί με την απόρριψη των παιδιών σας ... Αν δεν υποστηρίζετε, ούτε ενισχύετε το παιδί σας εσείς οι ίδιοι, τότε ποιος άλλος μπορεί να το κάνει;

Να επαινείτε την προσπάθεια, όχι τη νοημοσύνη!

6 τρόποι για να μεγαλώσετε μαθητές «αστέρια»!

Σε μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ανταποκρίνονται στον έπαινο, η ψυχολόγος Carol Dweck  διαπίστωσε ότι το 90% των παιδιών που έλαβαν έπαινο για τη σκληρή δουλειά τους βελτίωσαν κατά πολύ τις σχολικές επιδόσεις τους και  κατάφεραν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο. Το συμπέρασμά της; «Το να δίνεται έμφαση στην προσπάθεια που κάνει ένα παιδί, το βοηθά να φτάσει στην επιτυχία. Η έμφαση στη φυσική νοημοσύνη κάνει το παιδί να χάνει τον έλεγχο και του δημιουργεί δυσκολία στην αντιμετώπιση μιας πιθανής αποτυχίας».

 

 

tags:

feautured





tags:

feautured