5 συνηθισμένες αιτίες για το κοιλιακό άλγος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δυσκοιλιότητα: Είναι πιο πιθανή αν το παιδί σου διανύει την περίοδο εκμάθησης της τουαλέτας ή έχει ξεκινήσει νηπιαγωγείο ή σχολείο και είναι απρόθυμο να επισκεφτεί την τουαλέτα. Επίσης δεν αποκλείεται να έχει δυσκοιλιότητα,αν το μικρό σου δεν αγαπά φρούτα και λαχανικά.

Πως θα το καταλάβεις: Εκτός από τον πονόκοιλο για τον οποίο μπορεί να διαμαρτυρηθεί το παιδί, μπορείς να υποψιαστείς ότι έχει δυσκοιλιότητα, αν έχει λιγότερο από τρεις κενώσεις την εβδομάδα, έχει σκληρά κόπρανα ή πονάει όταν κάνει κακά. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με δυσκοιλιότητα είναι η φουσκωμένη κοιλίτσα, η ανορεξία,  τα λερωμένα εσώρουχα.


Τι να κάνεις: Φρόντισε το παιδί να πίνει περισσότερο νερό,   το διαιτολόγιο να είναι εμπλουτισμένο με φυτικές ίνες δηλαδή περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα  γεύματα του να έχουν υδαρή μορφή, π.χ. σούπες.  Αν όμως η δυσκοιλιότητα επιμένει θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο, ο οποίος θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή για τη λύση του προβλήματος ή να αρκεί η χορήγηση φυτικών ινών σε σκόνη που μπορείς να ρίχνεις στο χυμό του παιδιού.

Γαστρεντερίτιδα: Αρκετά πιθανό να κάνει την εμφάνισή της την περίοδο των ιώσεων ιδιαίτερα αν το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο.

Πως θα το καταλάβεις:  Η γαστρεντερίτιδα  συνήθως διαρκεί 3 έως 7 ημέρες και εκτός από τον πόνο στην κοιλιά συνήθως συνοδεύεται από διάρροια ή εμετό ή και από άλλα συμπτώματα που θυμίζουν ίωση όπως πυρετό, καταρροή, κόκκινος λαιμός. Επίσης οι κενώσεις που οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα συνήθως είναι πολλές, υδαρείς και δύσοσμες με πρόσμιξη βλέννης ή αίματος.

Τι να κάνεις: Εφόσον το παιδί εκδηλώσει τέτοιου είδους συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσεις το συντομότερο δυνατόν με τον παιδίατρο για να σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες δεδομένου ότι η διάρροια μπορεί να προκαλέσει εύκολα αφυδάτωση στα παιδιά.

Συνήθως οι οδηγίες που δίνονται είναι διατροφικές , δηλαδή συστήνεται η χορήγηση υγρών για ενυδάτωση, γάλακτος χωρίς λακτόζη για λίγες μέρες, όχι  πολλά φρούτα και λαχανικά. Προτιμώνται τα στερεά γεύματα που περιλαμβάνουν κοτόπουλο ή μοσχάρι, με ρύζι, ζυμαρικά κι από λαχανικά βραστή πατάτα ή βραστό καρότο.

Η παρατεταμένη νηστεία ωστόσο παρατείνει τη διάρροια. Όταν πάντως πρόκειται για μικροβιακή γαστρεντερίτιδα, η θεραπεία επιτυγχάνεται με τη λήψη αντιβιοτικών.

5 συνηθισμένες αιτίες για το κοιλιακό άλγος

Δυσανεξία στη λακτόζη: Αν και πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί και σε μωρά συνήθως κάνει την εμφάνισή της μετά τα τρία χρόνια. Οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να ανεχθεί τη λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που περιλαμβάνεται στο αγελαδινό γάλα και γι’ αυτό συχνά παρουσιάζεται όταν γίνεται η μετάβαση στο πλήρες φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Πως θα το καταλάβεις: Τα κύρια συμπτώματα της δυσανεξίας λακτόζης εκτός από τον πονόκοιλο είναι διάρροια ή υδαρείς κενώσεις, φούσκωμα, παραγωγή αερίων, όμως η βασική ποιοτική διαφορά που θέτει την υποψία είναι ότι τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος.

Τι να κάνεις: Για να επιβεβαιωθεί αν όντως το παιδί έχει δυσανεξία λακτόζης θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις. Σε περίπτωση που όντως έχει δυσανεξία θα δοθούν από το παιδίατρο ή τον παιδογαστρεντερολόγο οι κατάλληλες οδηγίες για τη σίτισή του. Συνήθως συστήνεται μείωση ή εξαίρεση της λακτόζης από το διαιτολόγιο ανάλογα με τη σοβαρότητα της δυσανεξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγει το παιδί το αγελαδινό γάλα και  και να προτιμάτε γάλα χωρίς λακτόζη  και προιόντα όπως γιαούρτι ή τυρί για όσο διάστημα κρίνει ο γιατρός.

Σχολική φοβία: Ο πονόκοιλος κάποιες φορές μπορεί να συνδέεται με το άγχος αποχωρισμού στο παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο και ακόμα πιο συχνά με σχολική φοβία στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Πως θα το καταλάβεις: το παιδί διαμαρτύρεται ότι πονάει η κοιλιά του μόνο πριν πάει σχολείο. Συνήθως μάλιστα ο πονόκοιλος συνοδεύεται από την απροθυμία να πάει σχολείο ή από κλάματα.

Μπορεί να έχει και συμπτώματα όπως εμετό όμως η διαφορά σε σχέση με άλλα παθολογικά προβλήματα είναι ότι τα συμπτώματα  αυτά εμφανίζονται κατά κύριο λόγο το πρωί την ώρα που το παιδί πρέπει να πάει σχολείο και συνήθως εξαφανίζονται όταν το παιδί δεν έχει ή δεν πάει τελικά σχολείο.

Τι να κάνεις: Στάσου πλάι του σ’ αυτή την ευαίσθητη φάση. Βοήθησέ το να εξοικειωθεί με το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου χωρίς να το πιέζεις ή να το αγχώνεις για τις επιδόσεις προκαταβάλλοντας αρνητικά τη σχέση του με το σχολείο. Ζήτα τη συνεργασία της δασκάλας αλλά εφόσον το πρόβλημα επιμένει ζήτα τη γνώμη ενός παιδοψυχολόγου.

Σκωληκοειδίτιδα: Αν και δεν αποκλείεται στις μικρές ηλικίες είναι συνήθως πιο συχνή σε παιδιά άνω των δέκα χρόνων.

Πως θα το καταλάβεις: τα πρώτο και βασικό σύμπτωμα της σκωλικοειδίτιτδας είναι ο πόνος στην κοιλιά.  Μπορείς να το υποψιαστείς αν βλέπεις ότι ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει. Συνήθως ο πόνος αυξάνεται σε διάστημα 6 έως 12 ωρών. Μπορεί να δεις το παιδί να διπλώνεται από τον πόνο μπορεί όμως και όχι.

Μπορεί επίσης το σύμπτωμα του πόνου να συνοδεύουν γαστρεντερικές διαταραχές όπως έμετος ή διάρροια, ανορεξία, πόνος στη μέση, χαμηλός πυρετός.

Τι να κάνεις: Αν υποψιάζεσαι ότι το παιδί έχει κάποιο ή όλα τα συμπτώματα της σκωλικοειδίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείς αμέσως στον παιδίατρο για να το εξετάσει (μέχρι να πάτε απέφυγε να δώσεις στο παιδί να φάει) αφού είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει αν πρόκειται για οξεία σκωλικοειδίτιδα που απαιτεί άμεσα χειρουργείο.

Ποτέ παυσίπονο για τον πονόκοιλο!

Όταν το παιδί διαμαρτύρεται ότι πονάει η κοιλιά του είναι σημαντικό να μην του δώσετε κανένα παυσίπονο και αντίθετα να περιμένετε για να δείτε αν το σύμπτωμα θα χειροτερεύσει ή αν θα εκδηλωθούν κι άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, έμετος ή πυρετός.

Ο λόγος που δεν πρέπει να του χορηγήσετε παυσίπονο είναι γιατί μπορεί να «καλύψει» τα συμπτώματα μιας οξείας σκωληκοειδίτιδας που είναι το πιο συχνό χειρουργικό πρόβλημα της παιδικής ηλικίας και απαιτεί άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μάθε ότι: Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία κοιλιακού άλγους στα παιδιά, ενώ η σκωλικοειδίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία οξείας χειρουργικής κοιλίας.

Πηγή: fthis.gr