4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με το νεογέννητο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το ξέρετε ότι τα περισσότερα νεογέννητα δεν πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής τους ή ότι δεν ακολουθούν πρόγραμμα όταν τρώνε; Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε;

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο με ένα μικροσκοπικό πλασματάκι να εξαρτάται απόλυτα από σας είναι αναπόφευκτο ότι δεν θα τα κάνετε όλα τέλεια! Υπάρχουν μάλιστα πέντε συνηθισμένα λάθη που οι γονείς κάνουν με τα νεογέννητα όπως τα καταγράφουν οι περισσότεροι παιδίατροι. Ποια είναι αυτά;


  • Μην ταΐζετε το μωρό με πρόγραμμα

Οι νέοι γονείς πολλές φορές θεωρούν σωστό να ταΐζουν το μωρό ακολουθώντας ένα αυστηρό ωρολόγιο πρόγραμμα. Η συμβουλή των γιατρών είναι να ακολουθήσουν όποιο πρόγραμμα θέλουν αρκεί το μωρό τους να τρέφεται κάθε 4 ώρες. Καλώς ή κακώς ένα μωρό είναι πιο έξυπνο από τους γονείς του! Όταν θηλάζουν ξέρουν πότε πεινάνε και πότε χόρτασαν και δεν μπορούν να υπακούσουν σε πρόγραμμα. Αν λοιπόν οι γονείς ακολουθήσουν το πρόγραμμα που τους βάζει το μωρό μπορούν να είναι σίγουροι ότι τρέφεται καλύτερα!

  • Μην κυκλοφορείτε με το νεογέννητο σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία

Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος των γονιών είναι να παίρνουν τα νεογέννητα μαζί τους σε χώρους με πολύ κόσμο όπως πολυκαταστήματα ή παιδικά πάρτι. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό! Σκεφτείτε λογικά: το να εκθέτετε το μωρό σε τόσους φορείς μικροβίων είναι πρόβλημα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μπορεί να κολλήσει κάποια επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη και ο δεύτερος ότι αν ανεβάσει πυρετό από κάποιον ιό οι γιατροί θα χρειαστεί να το νοσηλεύσουν για να βεβαιωθούν ότι δεν είναι κάτι πιο σοβαρό. Ο πυρετός σε ένα μωρό μικρότερο των δύο εβδομάδων σημαίνει αυτόματα εισιτήριο για διήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, που σημαίνει εξετάσεις και ταλαιπωρία για ένα τόσο μικρό και ευαίσθητο πλάσμα!

  • Μην κρατάτε τα μωρά συνέχεια στο σπίτι

Η ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την προηγούμενη έχει να κάνει με τους γονείς που κρατάνε το μωρό 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα μέσα στο σπίτι. Ενώ είναι λάθος να εκθέτετε το μωρό στην πολυκοσμία είναι εξίσου κακή ιδέα να το κρατήσετε κλεισμένο στο σπίτι τις 6 πρώτες εβδομάδες ζωής από φόβο. Καταρχήν η ίδια η μητέρα για να αντιμετωπίσει τη μεταλόχεια κατάθλιψη είναι καλό να βγει από το σπίτι. Οι παιδίατροι συνιστούν μια βόλτα με το νεογέννητο (εφόσον και οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές χωρίς πολύ ζέστη ή πολύ κρύο). Ακόμα κι αν η μαμά χρειαστεί να πάει στο μανάβικο της γειτονιάς μπορεί να το κάνει αρκεί να μη διαλέξει την ώρα αιχμής.

  • Μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται όλη νύχτα

Πολλοί γονείς θεωρούν μεγάλη επιτυχία όταν γυρνώντας από το μαιευτήριο το μωρό τους κοιμάται όλη τη νύχτα. Κάτι τέτοιο θεωρείται μέγα λάθος από τους παιδιάτρους τουλάχιστον για τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Γιατί; Μα απλούστατα επειδή τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε! Οι γονείς πρέπει να ξυπνάνε το μωρό τους κάθε 4 ώρες για να φάει. Με ελάχιστες εξαιρέσεις τα νεογέννητα δεν πρέπει να κοιμούνται όλη τη νύχτα καθώς αν δεν τρώνε τακτικά θα αφυδατωθούν. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις ο ύπνος 8 ώρες στη σειρά μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος. Κάποια βρέφη για παράδειγμα μοιάζουν σαν να πέφτουν σε λήθαργο και να μην μπορούν να ξυπνήσουν για να φάνε. Πότε είναι εντάξει να κοιμούνται τα μωρά όλη νύχτα; Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, όταν κάνουν το τσεκ απ των δύο πρώτων εβδομάδων και εφόσον παίρνουν σταθερά βάρος είναι ασφαλές να κοιμούνται όλη τη νύχτα.