Το πρώτο εμβόλιο: Συμβουλές… ψυχραιμίας!
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Τα εμβόλια ξεκινούν μεταξύ δεύτερου και τρίτου μήνα. Τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού γίνονται μάλιστα αρκετά εμβόλια και οι επαναληπτικές τους δόσεις. Ο εμβολιασμός δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελείς ή να αποφεύγεις, επειδή το μωρό είναι μικρό σε ηλικία. Αντίθετα, για τη θωράκιση του οργανισμού του από τις ασθένειες, θα πρέπει να είσαι πιστή στο χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αμελείς τα προγραμματισμένα εμβόλια από φόβο μήπως το μωρό σου πονέσει λόγω της ένεσης ή επειδή φοβάσαι ότι το εμβόλιο θα έχει παρενέργειες.
Τι θα πρέπει να θυμάσαι:
- Να έχεις μαζί το γεύμα του μωρού για να το ταΐσεις σε περίπτωση που η παραμονή στο θάλαμο αναμονής του ιατρείου είναι μεγάλη. Να είσαι βέβαιη ότι το μωρό σου είναι υγιές την ημέρα του εμβολιασμού, πράγμα που θα επιβεβαιώσει και η εξέταση από τον παιδίατρο.
- Να αναφέρεις οποιοδήποτε σύμπτωμα που πιθανόν έχεις παρατηρήσει τις προηγούμενες μέρες το οποίο μπορεί να συνδέεται με ασθένεια.
- Να μην είσαι αγχωμένη την ώρα της ένεσης. Μην σφίγγεις το μωρό υπερβολικά, γιατί του μεταδίδεις φόβο. Αν πιστεύεις ότι δεν είσαι αρκετά ήρεμη, δώσε το μωρό σε κάποιον πιο ψύχραιμο π.χ. τον μπαμπά.
- Πολλές φορές βοηθάει να αποσπάσεις την προσοχή του μωρού την επίμαχη στιγμή με κάποιο ερέθισμα π.χ. ένα ηχητικό παιχνίδι, επειδή το παιδάκι αργεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.
- Το μωρό σου θα πονέσει για πολύ λίγο. Μην μεγαλοποιείς την κατάσταση κάνοντας το μωρό να πιστεύει ότι πέρασε μια πραγματικά επώδυνη εμπειρία. Πάρ’ το αγκαλίτσα, δώσ’ του ένα φιλάκι και καθησύχασέ το, χωρίς να δείχνεις αναστατωμένη.
- Καλό είναι να υπάρχει μια ευχάριστη σύνδεση μετά το τσίμπημα. Μπορείς να εμφανίσεις για παράδειγμα το αγαπημένο του παιχνιδάκι ή την πιπίλα του ή –αν είναι μεγαλύτερο– μια γευστική λιχουδιά.
- Αν έχεις δίδυμα, φρόντισε να υπάρχει και δεύτερο άτομο μαζί για να ηρεμήσει το πρώτο παιδάκι, ενώ έρχεται η σειρά του δεύτερου.
- Ζήτησε από τον παιδίατρο να σε ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου και τις επόμενες μέρες μετά τον εμβολιασμό και οπωσδήποτε ενημέρωσέ τον αν διαπιστώσεις συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα, ανησυχία, υπνηλία ή άλλο σύμπτωμα ασθένειας.
Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Σπύρου Μαζάνη, Διδάκτωρ Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Ρώμης.