4 μυστικά για να διδάξετε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά σας την περίοδο των Χριστουγέννων!

Από τη Μαρία Ροδίτη

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όσα περισσότερα κερδίζουμε, τόσο λιγότερο τείνουμε να τα εκτιμούμε; Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ένα παιδί που περιτριγυρίζεται από ένα σωρό παιχνίδια στο πάρτι γενεθλίων του τα ανοίγει ένα ένα χωρίς να δίνει και ιδιαίτερη σημασία και τα πετά στο πάτωμα με σκοπό να ανοίξει και το επόμενο δώρο. Συχνά, το ίδιο συμβαίνει και τα Χριστούγεννα! Σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και το πρωί των Χριστουγέννων, υπάρχουν αμέτρητα δώρα που περιμένουν όλους να τα ανοίξουμε. Αυτή είναι η στιγμή, λοιπόν, που οι γονείς πρέπει να διδάξουν ευγνωμοσύνη στη διάρκεια των διακοπών!

Μην ανησυχείτε! Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε!  Εδώ σας προτείνουμε 4 στρατηγικές για να διδάξετε σε όλη την οικογένεια- ακόμα και σε εσάς τους ίδιους- την ευγνωμοσύνη κατά τη διάρκεια των διακοπών.

 

1. Αλλάξτε τα πράγματα στα οποία εστιάζετε

 

 

Υπάρχουν δισεκατομμύρια διαφημιστικά σποτάκια που δημιουργούνται την εποχή των Χριστουγέννων για να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Γίνετε, λοιπόν, δυναμική και αποφασιστική και μιλήστε με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά σας για τα φετινά Χριστούγεννα. Για παράδειγμα: Είναι η λίστα των Χριστουγέννων σας απλώς μια λίστα με τα πράγματα που θέλει το παιδί σας ή μια λίστα με πράγματα που το παιδί σας θέλει να δώσει σε άλλους; Εκπαιδεύστε την οικογένειά σας να μάθει πρώτα πόσο πιο σημαντική είναι η αξία τού να προσφέρεις κάτι παρά τού να δέχεσαι ένα δώρο! Η αλλαγή αυτή θα αλλάξει και όλη την εμπειρία των γιορτινών διακοπών σας.

 

2. Μην πορώνεστε με τον Άγιο Βασίλη

Οι περισσότεροι γονείς συνηθίζουν να κάνουν ολόκληρη συζήτηση και προετοιμασία με τα παιδιά τους για την επίσκεψη του Άι Βασίλη την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πολλοί μπαμπάδες δε ντύνονται οι ίδιοι Άγιοι Βασίληδες για να ικανοποιήσουν την επιθυμία και το όνειρο των παιδιών τους και να γεμίσουν το δέντρο με δώρα. Ακριβώς, όμως, επειδή ο συμπαθέστατος αυτός Άγιος κάνει μία στάση σε κάθε σπίτι δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει στο δικό σας μια στοίβα με δώρα για το κάθε παιδί. Less is more, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι.  Για αυτό, φροντίστε, ακόμα και αν ακολουθείτε την ιεροτελεστία της μεταμφίεσης του Άι Βασίλη, να αφήσετε στο δέντρο ένα δώρο για τον καθένα, όχι παραπάνω.

 

3. Δημιουργήστε περισσότερες Χριστουγεννιάτικες 
εμπειρίες

 

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα και υλικά αγαθά. Αυτό μάθετέ το καλά στα παιδιά σας (και ίσως και σε εσάς τις ίδιες). Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας Χριστουγεννιάτικες ταινίες, να φτιάξετε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, να κάνετε μια βόλτα στα γιορτινά στολισμένα εμπορικά κέντρα της πόλης σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Βοηθήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τις Χριστουγεννιάτικες μνήμες που δεν έρχονται τυλιγμένες σε χαρτί και δεμένες  με φιόγκο!

 

4. Βοηθήστε!

 

Είναι αρκετά λυπηρό να βοηθάμε μόνο τα Χριστούγεννα ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και την υπόλοιπη χρονιά να μην τους σκεφτόμαστε (σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν και διψούν και τον Μάρτιο- όχι μόνο το Δεκέμβριο). Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτές τις γιορτινές μέρες επιβάλλεται όλοι να κάνουμε φιλανθρωπίες και να προσφέρουμε σε όσους μας έχουν ανάγκη. Βρείτε, λοιπόν, τρόπους με την οικογένεια σας για να κάνετε καλύτερες τις γιορτές άλλων ανθρώπων που είναι ανήμποροι. Για παράδειγμα, σερβίρετε δείπνο σε  μία μη κερδοσκοπική εκδήλωση, αγοράστε δώρα για ένα παιδί ή μια οικογένεια που έχει ανάγκη ή επισκεφθείτε ένα τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα και περάστε χρόνο με ηλικιωμένους που λαχταρούν την παρέα σας. Είναι απλά μαθηματικά: Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε να σκέφτεστε τους άλλους, τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται να σκέφτεστε για τον εαυτό σας!

 

Διαβάστε εδώ ιδέες για το σπίτι σας τα Χριστούγεννα!

 

tags:


tags: