3 τρόποι για να διαχειριστείτε την επιθετικότητα στα αγόρια, σύμφωνα με έναν παιδίατρο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η ανατροφή του παιδιού είναι μεγάλη πρόκληση για κάθε γονέα και σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση, Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τις μητέρες που μεγαλώνουν αγόρια. Και όμως, η διαχείριση των αγοριών είναι λιγάκι ...δύσκολη διότι απαιτεί περισσότερη προσοχή. Το να μεγαλώνεις αγόρια είναι μοναδική εμπειρία.

από την Στεφανία Ρουμπάκη


Γι’ αυτό η παιδίατρος Dr. Cara Natterson όντας μητέρα δυο αγοριών αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για αυτό το θέμα με τίτλο Decoding Boys: New Science Behind the Subtle Art of Raising Sons («Αποκωδικοποιώντας τα αγόρια: Η νέα επιστήμη πίσω από την διακριτική τέχνη του να μεγαλώνεις αγόρια».

Ωστόσο για τώρα, μοιράζεται μαζί μας κάποιες συμβουλές για τα αγόρια μας.

  • Να μιλάτε στο γιο σας όπως ακριβώς μιλάτε στη κόρη σας 

    3 τρόποι για να διαχειριστείτε την επιθετικότητα στα αγόρια, σύμφωνα με έναν παιδίατρο

Η Dr. Cara Natterson σχολιάζει πως οι γονείς παραβλέπουν τις ανησυχίες των αγοριών τους σχετικά με τα γεννητικά τους όργανα. Πιστεύουν πως δε θέλουν καμία συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και από την άλλη πλευρά τα αγόρια, γίνονται πιο εσωστρεφή όταν πρόκειται να συζητήσουν κάτι τέτοιο. Οπότε κάπου εκεί ‘χάνεται η μπάλα’. Αυτό συμβαίνει όταν μπαίνουν στην εφηβεία (στην ηλικία των 9-10 ετών κατά μέσο όρο). Ωστόσο, μια αντίστοιχη συζήτηση με τις κόρες μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη για τις μαμάδες καθώς έχουν την ίδια ανατομία και ενδεχομένως να μην αισθάνονται άβολα.

Σταθείτε δίπλα στα παιδιά σας, διότι στο κόσμο που μεγαλώνουν σήμερα (και γνωρίζοντας πως υπάρχει και το διαδικτυακό πορνό), το να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε και να συζητήσετε τέτοια θέματα, είναι κίνδυνος για αυτά. Στην ουσία το μηνυμα που θέλει να περάσει και η παιδίατρος με το βιβλίο της είναι ότι πρέπει να μεγαλώνετε το γιο σας όπως ακριβώς μεγαλώνετε και τη κόρη σας. Δεν έχει σημασία το φύλο.

  • Πρέπει να διδάξουμε στα αγόρια πώς να διαχειριστούν την επιθετικότητά τους σχετικά με το video gaming3 τρόποι για να διαχειριστείτε την επιθετικότητα στα αγόρια, σύμφωνα με έναν παιδίατρο

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τη Dr. Cara Natterson, καθώς τα αγόρια μας μεγαλώνουν, είναι να γνωρίζουμε το είδος του παιχνιδιού στο οποίο εμπλέκονται και να τους μιλήσουμε για τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς που ίσως προκύψει. Αν παίξετε μαζί (με τα παιδί σας) ένα βιντεοπαιχνίδι και (δια)κρίνετε πως είναι αρκετά βίαιο και επιθετικό, πρέπει να σταματήσετε και να πείτε στο παιδί σας “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με ενοχλεί”. Μην πείτε απλώς “Δεν θέλω να παίξεις με αυτό.” Πρέπει να εξηγήσετε το γιατί.

Βάλτε το παιδί σας σε σκέψεις...“τι θα έκανες αν μέσα σε ένα παιχνίδι κάποιος κρατούσε ένα όπλο που δεν θα ήξερες αν είναι αληθινό ή ψεύτικο. Τι θα κάνεις για να φτάσεις σε ασφαλές μέρος;

Τέτοιου είδους ερωτήματα βέβαια, θα πρέπει να τα θέτετε, όταν τα αγόρια σας είναι ακόμα μικρά. Αυτό, επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός του παιδιού σας, που είναι το μέρος του εγκεφάλου του, που σκέφτεται επακόλουθα και μακροπρόθεσμα, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα. Ενώ τα παιδιά μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες, δεν μπορούν ωστόσο να σκεφτούν γρήγορα. Ως γονείς, πρέπει να τους διδάξουμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν.

 

  • Να εξηγείτε το γιατί

    3 τρόποι για να διαχειριστείτε την επιθετικότητα στα αγόρια, σύμφωνα με έναν παιδίατρο

Οι διαφωνίες μεταξύ των παιδιών είναι κάτι κοινό. Όταν η διαφωνία ενταθεί και γίνεται επιθετική, τότε έχουμε τσακωμό, ο οποίος ξεκινά συνήθως επειδή τα παιδιά κρίνουν άδικη μία κατάσταση ή επειδή θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους. Μπορεί να βλέπουν κάτι διαφορετικά και ό,τι είναι αστείο για το ένα, να είναι ενοχλητικό για το άλλο.

Το καλύτερο τέχνασμα όμως σύμφωνα με τη παιδίατρο για τους γονείς, προκειμένου να σταματήσουν τα παιδιά τους να μαλώνουν, είναι να θυμάστε ότι η δύναμη έγκειται στην εξήγηση του "γιατί". Εάν τους δίνετε πάντα μια λογική για τον κανόνα σας, μπορούν να πάρουν εκείνη την λογική και να την εφαρμόσουν σε ο,τιδήποτε συμβαίνει. Για παράδειγμα “Δεν μπορείς να χτυπήσεις τον αδερφό σου γιατί δεν θέλω να πληγωθεί και να πονέσει. Αυτός είναι ο λόγος! Έτσι μπορούν να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους, επειδή καταλαβαίνουν το γιατί. Πολύ σημαντικό επίσης είναι τα παιδιά να μάθουν να θέτουν τα όρια τους.