120.000 ευρώ και άνω η ταρίφα για ένα... παιδί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

120.000 ευρώ και άνω η ταρίφα για ένα... παιδίΣυγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός άνδρα που η απελπισία τον έμπλεξε στα δίχτυα της μαφίας των αδίστακτων κυκλωμάτων βρεφών. Εννέα χρόνια προσπαθούσε να υιοθετήσει ένα παιδί μέσω ιδρύματος η άτεκνη αδελφή του και η απάντηση ήταν αρνητική. Έτσι πήρε τη δύσκολη απόφαση να την βοηθήσει να αποκτήσει ένα παιδί.

Πολύ εύκολα, όπως είπε, εντόπισε μεσάζοντες κυκλώματος εμπορίας παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που του υπόσχονταν ένα παιδί αμέσως μετά την γέννησή του.


"Η ταρίφα ξεκινούσε από τις 80.000 ευρώ και μετά ανέβαιναν. Μετά ήταν οι παράπλευρες απώλειες, ας πούμε, που θα έφθαναν σίγουρα σ' ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό. Πολύ μεγαλύτερο, ίσως και το διπλάσιο. Θα μπορούσα και γω να είχα μπει στη φυλακή γι' αυτό το οποίο προσπαθούσα να κάνω αλλά δεν με ένοιαζε" είπε ο άνδρας στο MEGA.

Όμως βρέθηκε μπροστά σ' ένα αποτρόπαιο θέαμα όταν ζήτησε να δει την μητέρα και οι μεσάζοντες τον πήγαν σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Αττικής. Αυτό που είδε τον έκανε να αλλάξει γνώμη. "Ανακάλυψα ότι είχαν σπίτια με γυναίκες μέσα, τις οποίες τις άφηναν έγκυες και μετά γεννούσαν. Τις είχαν κλεισμένες στην Αθήνα. Μου ζητούσαν πάνω από 120.000 ευρώ τότε" είπε.

Η τεράστια έκταση που έχουν πάρει τα κυκλώματα εμπορίας και παράνομης υιοθεσίας βρεφών στην Ελλάδα αποκαλύπτεται από το έγγραφο που διαβίβασε στα τέλη Αυγούστου στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 40 δικογραφίες που σχετίζονται με τέτοια κυκλώματα, και από αυτές οι περισσότερες έχουν σχηματιστεί στη Θεσσαλονίκη και την ανατολική Κρήτη.

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν οι μητέρες των παιδιών που δίνονται για υιοθεσία, στο 80% των περιπτώσεων, οι οποίες είναι συνήθως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, σύμφωνα με το κέντρο ερευνών ΡΙΖΕΣ.

"Υπάρχει μία μητέρα κάπου η οποία κυοφορεί είτε με τη θέλησή της ή είτε όχι. Έρχεται συνήθως στην Ελλάδα και γεννάει κάπου σε μια επαρχιακή πόλη. Το παιδί μεταφέρεται στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις, μέσω μεσαζόντων, έχει συμφωνηθεί το αντίτιμο και ακολουθούν οι διαδικασίες φαντάζομαι μέσω από κάποιο δικηγόρο" λέει η εκπρόσωπος του κέντρου, σχετικά με τη λειτουργία του κυκλώματος.

Τον Μάρτιο του 2006, μια νεαρή γυναίκα από την Βουλγαρία, την οποία μέλη κυκλώματος την κρατούσαν φυλακισμένη στη Λαμία μαζί με άλλες γυναίκες ώσπου να γεννήσει, είχε αποκαλύψει στο MEGA ότι μέλη του κυκλώματος την πήραν από το σπίτι της στην Βουλγαρία και την μετέφεραν στην Ελλάδα να γεννήσει και να πουλήσει το παιδί της γιατί δεν μπορούσε να επιστρέψει τα χρήματα που είχε δανειστεί.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην χώρα μας γίνονται 50 υιοθεσίες από ιδρύματα και 800 με ιδιωτική υιοθεσία. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώ στην δεύτερη μόλις 6 μήνες.