12 Μύθοι για τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μύθος 1: Το καθημερινό σεξ μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οπότε θα είναι δυσκολότερη η σύλληψη.
Το αντίθετο μάλιστα. Έρευνες έχουν δείξει πως όσο πιο συχνά έρχεστε σε επαφή, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες. Συνεπώς, εάν κάνετε σεξ κάθε μέρα γύρω από τις μέρες της ωορρηξίας έχετε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβετε απ' ότι αν κάνατε σεξ κάθε δεύτερη μέρα.

Μύθος 2: Η ώρα που κάνεις σεξ καθορίζει το φύλο του παιδιού: Το σπέρμα του άντρα χωρίζεται σε δύο τύπους. Αυτό που κάνει αγόρια κι αυτό που κάνει κορίτσια. Μερικοί λένε πως το σώμα της γυναίκας είναι πιο φιλικό προς το «αγορίστικο» σπέρμα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και πιο φιλικό προς το «κοριτσίστικο» κάποιες άλλες. Μια εκτεταμένη σειρά ερευνών όμως έδειξε πως τόσο οι μέρες όσο και οι ώρες της ημέρας δεν έχουν καμία σύνδεση με το φύλο του παιδιού. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι μέσω της τεχνολογίας.


Μύθος 3: Η ιεραποστολική στάση είναι ο μόνος τρόπος για να συλλάβετε
Αυτός ο μύθος επικράτησε με την λογική ότι κατά τη διάρκεια της επαφής επιτρέπει στον άντρα τη βαθύτερη διείσδυση και έτσι το σπέρμα του αφήνεται πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μόνο με την ιεραποστολική στάση μπορεί να το πετύχει αυτό. Μην βγάζετε λοιπόν την ποικιλία έξω από την σεξουαλική σας ζωή! Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ ουσιαστικό για την σχέση σας να υπάρχουν στιγμές πάθους και διασκέδασης παρά στιγμές αγγαρείας και μονοτονίας.

Μύθος 4: Σηκώστε τα πόδια ψηλά μετά την πράξη
«Μετά την επαφή κρατήστε τα πόδια υψωμένα ψηλά, για να βρουν ευκολότερα τον προορισμό τους τα σπερματοζωάρια» Αυτή ήταν από τις πιο παλιές φήμες. Και θεωρητικά μπορεί να μοιάζει αληθινή, αλλά στην πραγματικότητα το σπέρμα είναι κατασκευασμένο για να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση μετά από την εκσπερμάτωση, ανεξάρτητα από το ποια θέση βρίσκεστε. Ωστόσο καλό θα ήταν να φροντίσετε μετά την ερωτική σας συνεύρεση να μην σηκώνεστε αμέσως, αλλά να μένετε ξαπλωμένη για μερικά λεπτά.

Μύθος 5: Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών καθυστερεί την εγκυμοσύνη.
Αφού σταματήσετε να λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια, ο κύκλος επανέρχεται άμεσα και η ωορρηξία λαμβάνει χώρα κανονικά εντός μερικών εβδομάδων.

Μύθος 6: Η εγκυμοσύνη κρατά 9 μήνες: Στην πραγματικότητα είναι περίπου 9 ½ μήνες. Οι γιατροί μετρούν τυπικά την εγκυμοσύνη ως ένα διάστημα 40 εβδομάδων, ξεκινώντας το μέτρημα από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Οι γυναίκες είναι γόνιμες για 10 με 16 μέρες μετά το ξεκίνημα της περιόδου, έτσι η εγκυμοσύνη μετριέται πριν καν η γυναίκα μείνει έγκυος.

Μύθος 7: Οι έγκυοι τρώνε σαρδέλες με παγωτό
Μπορεί να το τρώνε κι αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο πιθανό οι λιγούρες σας να αφορούν κυρίως φρούτα και σαλάτα, παρά τούρτα σοκολάτας συνοδεία φέτας!

Μύθος 8: Η επιδερμίδα των εγκύων είναι λαμπερή
Ενώ, όμως, για κάποιες γυναίκες η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζεται ως μια εντυπωσιακή λάμψη στο πρόσωπο, για άλλες σημαίνει σπασμένα αγγεία και φλέβες, που μοιάζουν περισσότερο με τον ιστό της αράχνης παρά με την επιδερμίδα των μοντέλων.

Μύθος 9: Μπορείς να καταλάβεις το φύλο του παιδιού χωρίς εξετάσεις: «Αν έχεις μυτερή κοιλιά θα κάνεις αγόρι, αν έχεις πιο στρογγυλή θα κάνεις κορίτσι», συνηθίζουν να λένε οι γιαγιάδες αλλά και οι μαμάδες ακόμα και σήμερα. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει, ούτε ίσχυε ποτέ. Το προαίσθημα της εγκύου σχετικά με το φύλο του παιδιού της είναι επίσης μύθος, καθώς σε σχετική έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως λιγότερες από τις μισές γυναίκες έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους, ποσοστό που θα ήταν ακριβώς το ίδιο αν απλώς μάντευαν στην τύχη. Οι πιθανότητες είναι πάντα 50-50. Ωστόσο, πολλοί γιατροί λένε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το παιδί να είναι κορίτσι αν η έγκυος αντιμετωπίζει εξαιρετικά επίπονες πρωινές ναυτίες.

Μύθος 10: Η πρωινή ναυτία συμβαίνει μόνο το πρωί: Μακάρι αυτό να ήταν nαλήθεια, δυστυχώς όμως η «πρωινή» ναυτία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Επίσης, πολλές φορές δεν κρατά μόνο το πρώτο τρίμηνο αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 16 εβδομάδες.

Μύθος 11: Οι γυναίκες με μεγάλους γοφούς έχουν πιο εύκολο τοκετό

Το μέγεθος και το σχήμα των γοφών δεν επηρεάζουν το χώρο που έχει στη διάθεσή του το μωρό προκειμένου να «ταξιδέψει» μέσα από τη μήτρα σας στον κόσμο. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος της πυέλου, δηλαδή της λεκάνης.

Μύθος 12: Ο θηλασμός «κρεμά» το στήθος:

Μπορεί τα μωρά να «στραγγίζουν» το γάλα από το στήθος της μαμάς τους, αυτό όμως δεν επιφέρει ριζικές αλλαγές στη σφριγηλότητα του στήθους. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πως ο θηλασμός δεν έχει καμία σχέση με την χαλάρωση και πτώση του μαστού. Ωστόσο, ο συνδυασμός πολλών εγκυμοσυνών, καπνίσματος και της αναπόφευκτης γήρανσης, επιφέρει «κρέμασμα» του στήθους.