Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου βουρτσίζει καλά τα δόντια του;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Υφαντή Νάντια, Παιδοδοντίατρος

Πολλοί γονείς ανησυχούν αν το βούρτσισμα που κάνει το παιδί τους είναι αποτελεσματικό και πως μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Το βούρτσισμα των δοντιών θεωρείται αποτελεσματικό όταν απομακρύνει τη οδοντική πλάκα από τις επιφάνειες των δοντιών, χωρίς να τα φθείρει. Πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ), με μαλακή οδοντόβουρτσα και την κατάλληλη δόση φθορίου στην οδοντόκρεμα (για παιδιά 2-6 ετών: 1000ppm F και για παιδιά 6+: 1450ppm F).


Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου βουρτσίζει καλά τα δόντια του;

Μια επίσκεψη αρκεί για να καταλάβει ο παιδοδοντίατρος εάν το παιδί σας βουρτσίζει αποτελεσματικά τα δόντια του ή όχι. Στην περίπτωση που το βούρτσισμα είναι ελλειπές, θα του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για να μπορέσει να το βελτιώσει.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να μπορεί το παιδί, αλλά και εσείς, να ελέγχετε το βούρτσισμά του μόνοι σας στο σπίτι. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών χρωστικών ουσιών (όπως φουξίνη και ερυθροσίνη), οι οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο με τη μορφή διαλυμάτων ή δισκίων, και έχουν την ικανότητα να βάφουν και να αποκαλύπτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Έτσι, είναι και ένας τρόπος ‘‘εκπαίδευσης’’ όπου το παιδί εντοπίζει εύκολα τα σημεία των δοντιών που παραμένουν ‘‘βρώμικα’’, και μπορεί να τα καθαρίσει καλύτερα.

Ο απλός αυτός έλεγχος γίνεται σε 4 βήματα:

1. Βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παιδοδοντιάτρου.
2. Εφαρμόζει με τη βοήθειά σας την χρωστική ουσία και ξεπλένει καλά.
3. Παρατηρείτε μαζί εάν η χρωστική ουσία έχει απομακρυνθεί πλήρως από τα δόντια του. Οι περιοχές που εξακολουθούν να είναι χρωματισμένες, είναι περιοχές που δεν έχουν καθαριστεί καλά.
4. Το παιδί βουρτσίζει ξανά αυτές τις περιοχές, μέχρι να καθαρίσουν εντελώς.

The Dental-Eye Project
Λ. Βουλιαγμένης 318,
Άγιος Δημήτριος
2109705256
www.paidodent.gr