Πάσχα: Η σημασία της παράδοσης για την ανάπτυξη ενός παιδιού & 5 τρόποι για να την αναδείξετε!

Δημοσιεύθηκε στις

από τη Ζέτα Γάκη*

Το φετινό Πάσχα μας βρίσκει όλους μακριά από το χωριό κλεισμένους στα σπίτια μας. Αυτός είναι ο λόγος που φέτος όλο και πιο πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να τιμήσουν τις παραδόσεις του τόπου τους.  Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι παρόλο που οι πολιτιστικές ρίζες ενός ανθρώπου και οι παραδόσεις συχνά υποτιμούνται, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ανθρώπινη ανάπτυξη.


Όσον αφορά μάλιστα τα παιδιά, η πολιτιστική συνείδηση ​​και η παράδοση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Μέσα από αυτές τα παιδιά αναπτύσσουν μια θετική αίσθηση ταυτότητας και χτίζουν την αυτοεκτίμηση τους. Πως εξηγείται αυτό;

Όλο και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πολιτιστική εκτίμηση και ευαισθητοποίηση μέσα από τα ήθη και τις παραδόσεις κάθε τόπου συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας του εαυτού. Έτσι, τα παιδιά αποκτούν μια ισχυρή βάση ότι ανήκουν κάπου. Αυτή η αίσθηση με το πέρασμα των χρόνων και τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση θα είναι το θεμέλιο για την δημιουργία του κοινωνικού τους δικτύου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ως ενήλικες αποζητούμε την επιστροφή στις παραδόσεις σε εορταστικές περιόδους όπως είναι το Πάσχα. Αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η ψυχολογική ή χιλιομετρική απόσταση μεγαλώνει από το μέρος που μεγαλώσαμε. Οι παραδόσεις εμπλέκονται με τη νοσταλγία γιατί αποτελούν μέρος της ανάπτυξης μας.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους τη δική τους κουλτούρα αλλά και να εξερευνήσουν τις άλλες. Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό;

Γιορτάστε τις διακοπές και τις παραδόσεις.
Η συμμετοχή των παιδιών στις εορταστικές εκδηλώσεις δημιουργεί μια ειδική εμπειρία που μπορεί να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να συνδεθούν με τις πολιτιστικές παραδόσεις της οικογένειάς τους. Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά όλα τα έθιμα που γνωρίζουν από τους γονείς τους, να ανακαλύψουν πως αυτά εξελίχθηκαν αλλά και να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογενειακές παραδόσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να συζητήσετε με το παιδί σας πως γιορτάζουν όλα τα παιδιά τις ίδιες διακοπές και ποια είναι τα διαφορετικά έθιμα που απαντώνται στο κόσμο την περίοδο του Πάσχα!

Μαγειρέψτε παραδοσιακές συνταγές.
Το μαγείρεμα ενός παραδοσιακού γεύματος μαζί με τα παιδιά αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή δεσίματος αλλά και μια ευκαιρία για πολιτιστική συνομιλία. Αν έχετε παιδιά που είναι σε κατάλληλη ηλικία για να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, θα δείτε ότι η εκτέλεση παραδοσιακών συνταγών είναι ένας ευχάριστος τρόπος να περάσετε υπέροχες στιγμές μαζί! Τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν έναν δεσμό με την πολιτιστική τους ταυτότητα, ειδικά όταν τα συστατικά τους είναι επίσης παραδοσιακά. Η μυρωδιά από τα ζεστά πασχαλινά κουλούρια της μαμάς ή της γιαγιάς έχει εντυπωθεί στη μνήμη όλων μας!

Μοιραστείτε οικογενειακές ιστορίες.
Οι ιστορίες που περνούν από γενιά σε γενιά δεν είναι απλές οικογενειακές ιστορίες αλλά εμπεριέχουν μαθήματα ζωής και ιστορία. Μια καταπληκτική αφορμή για οικογενειακές ιστορίες είναι η εξερεύνηση του οικογενειακού σας δέντρου!
Οι φωτογραφίες ενός οικογενειακού δέντρου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο ώστε το παιδί να αντιληφθεί πως η ατομική μας ταυτότητα είναι μέρος μιας κοινωνίας.

Εξερευνήστε νέους πολιτισμούς.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες. Όμως ευτυχώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενθαρρύνετε την αποδοχή και την εκπαίδευση νέων πολιτισμών. Ταινίες, μουσική και εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία σας για την εκμάθηση διαφόρων πολιτισμών από το σπίτι. Τα μουσεία (εικονικά ή μη) είναι επίσης ένα υπέροχο σημείο όπου η τοπική παράδοση συναντά την πολιτιστική κληρονομιά άλλων λαών.

Μάθετε μία ξένη γλώσσα.
Η διδασκαλία ξένων γλωσσών δεν αφορά μόνο την απλή εκμάθηση φράσεων ή λέξεων. Μέσα από τις ξένες γλώσσες τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες, εκδηλώσεις, ήθη και έθιμα. Επιπλέον έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που γνωρίζουν πολλές γλώσσες αποκτούν βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας. Τα πολύγλωσσα παιδιά για παράδειγμα έχουν πιο στενή σχέση με την οικογενειακή κληρονομιά τους μέσα από παραδοσιακές συνταγές, ιστορίες ή τραγούδια.

Σε κάθε περίπτωση, ας εκμεταλλευτούμε τη νέα πανδημία για να διδάξουμε τα παιδιά τις παραδόσεις μας. Μπορεί να μην πάμε φέτος στο χωριό αλλά οι παραδόσεις μας ζούνε μέσα μας. Οπότε ας αφήσουμε τη δημιουργικότητά μας ελεύθερη και ας μείνουμε σπίτι γιορτάζοντας το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα! Χρόνια πολλά σε όλους σας!

*Η Ζέτα Γάκη είναι Νευροβιολόγος, MSc
Ανάπτυξη παιδικού εγκεφάλου
Τηλ. Επικοινωνίας: 6908719154
Instagram page: @zetagaki
Email: zetagaki@gmail.com