ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στην παραγωγική διαδικασία, εξακολουθούν να αμείβονται με λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άντρες συναδέρφους τους.


Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαικής Ένωσης που δημοσιεύτηκε σήμερα οι διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες όσον αφορά στις αποδοχές στον εργασιακό τομέα είναι γεγονός, και μεταφράζονται σε μισθούς κατά  16,4% μικρότερους των γυναικών έναντι των αντρών.

Αν και η τάση αυτή στην Ευρώπη έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενα χρόνια που ήταν στο 17% ωστόσο παραμένει, ανεξάρτητα από τα εφόδια και το προσόντα των γυναικών.
«Η αρχή της ισότητας στην μισθοδοσία των ανδρών και γυναικών απασχολούμενων στην ίδια εργασία περιέχεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες από το 1957. Είναι πλέον καιρός αυτή η συνθήκη να εφαρμοσθεί παντού», τόνισε η ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Η μισθολογική διαφορά ποικίλει από χώρα σε χώρα. Ξεκινά από 2% στην Πολωνία, φθάνοντας στο 27% στην Εσθονία, περνώντας από το 8,8% του Βελγίου.

Το χάσμα παραμένει σε ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στη Γαλλία (η οποία ωστόσο παραμένει στο μέσον της κατάταξης, με μία διαφορά 16%), υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες.
Οι διαφορές στις απολαβές αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, τονίζεται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η διαφορά στους μισθούς, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, κυρίως έγκειται στη δυσκολία να συμβιβάσει μια γυναίκα την επαγγελματική  με την οικογενειακή ζωή. Ορισμένες γυναίκες είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν περισσότερες άδειες για οικογενειακούς λόγους, ή να μην εργάζονται με πλήρες ωράριο ειδικά όταν γίνονται μητέρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο γενικεύει το πόρισμα της έκθεσης τονίζοντας ότι η διαφορά των μισθολογικών απολαβών αντανακλά τις ανισότητες στην αγορά εργασίας στο σύνολό της.