Κορωνοϊός και παιδιά: 6 λόγοι που δείχνουν ότι μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μια άλλη σημαντική πρόκληση με αβεβαιότητες για την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα και την τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης Νόσων η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2020 και με την συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων αναφέρονται τα εξής νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την νέα νόσο και τα παιδιά:


1. Παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορωνοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά.

2. Τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.

3. Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη, έως σήμερα, πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα. Λιγότερο από 1%.

4. Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες. Για την ακρίβεια, τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.

5. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά τη διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ενδελεχή διερεύνηση, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιών και καθηγητών. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μολυσμένο παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα γενικές παρατηρήσεις. Μάλιστα, οι μεμονωμένες δημοσιευμένες αναφορές περιπτώσεων που αναφέρθηκε το παιδί σαν πηγή μετάδοσης, έχουν κακώς τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα μη επαρκή.

6. Δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου.

Τέλος ο κύριος Τσίοδρας επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων όπως του πλυσίματος των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της διατήρησης μιας απόστασης.

 

 

tags:


tags: