Η παιδαγωγική αξία του κουκλοθεάτρου!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το κουκλοθέατρο από την αρχαιότητα ακόμα, εμφανίστηκε ως μέσο ψυχαγωγίας ενηλίκων. Αργότερα απευθύνθηκε σε παιδιά και έχει διατηρήσει την μορφή αυτή μέχρι σήμερα. Πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα, το κουκλοθέατρο μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά τόσο γνωστικά, όσο και εμπειρικά.

Το παιδί παρακολουθώντας μια κουκλοθεατρική παράσταση μεταφέρεται στον χώρο του φανταστικού και του ονειρικού. Οι ιστορίες των ηρώων το επηρεάζουν και λαμβάνει διάφορα ερεθίσματα. Το παιδί ταυτίζεται με την κούκλα και επικοινωνεί. Βιώνει νέες καταστάσεις, γεγονότα και νιώθει νέα συναισθήματα. Εκπαιδεύεται ψυχοσυναισθηματικά.


Όταν το παιδί μπαίνει στον ρόλο του δημιουργού μιας κουκλοθεατρικής παράστασης, τα στοιχεία που αποκομίζει είναι εξίσου σημαντικά. Μαθαίνει να δρα ατομικά και ομαδικά. Πειραματίζεται και εξερευνεί υλικά.

Μέσα από τον χειρισμό των υλικών αναπτύσσει την λεπτή κινητικότητα του. Ο ρόλος αυτός του δίνει την δυνατότητα να συνθέτει και να δημιουργεί με φαντασία, αλλά και να ακολουθεί οργανωμένο σχέδιο. Εξερευνά αυτόνομα την πολυεπίπεδη προσωπικότητα του και τις διαφορετικές εκφάνσεις του χαρακτήρα του. Μαθαίνει τα δυνατά του σημεία και τα χρησιμοποιεί.

Το παιδί από το ρόλο του θεατή περνά στο ρόλο του δημιουργού και οδηγείται στον ρόλο του χειριστή (κουκλοπαίχτη). Στην θέση αυτή το παιδί χρησιμοποιεί την φωνή, τις κινήσεις των χεριών και φυσικά την ευφυΐα του για την δημιουργία διαλόγου ή αφήγησης. Έτσι, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο του και καλλιεργείται ο προφορικός του λόγος. Γενικευμένα βελτιώνεται η χρήση των επικοινωνιακών μέσων έκφρασης. Πέραν αυτών, το παιδί αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες και εκλεπτύνεται η αδρή κινητικότητα.