Επιστροφή στα θρανία με υγιή δόντια και χαρούμενο χαμόγελο!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την Υφαντή Νάντια, Παιδοδοντίατρος

Το σχολείο ξεκίνησε πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε. Καιρός να στείλουμε τα παιδιά στη νέα τους τάξη με καινούργια βιβλία, καινούργια μολύβια αλλά και ένα χαρούμενο και υγιές χαμόγελο.


Ορισμένα σχολεία του εξωτερικού απαιτούν οδοντιατρική εξέταση πριν από το σχολείο. Στη χώρα μας αυτό δεν συμβαίνει, ωστόσο είναι πάντα μια καλή εποχή του χρόνου να προγραμματίσουμε τις τακτικές επισκέψεις του παιδιού. Είναι επίσης ευκαιρία να βοηθήσουμε να επανέλθουν τα παιδιά στις οδοντιατρικές τους συνήθειες που ξεχάστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Επιστροφή στα θρανία με υγιή δόντια και χαρούμενο χαμόγελο!Οι τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις είναι σημαντικές καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η εξέταση πριν από το σχολείο είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της συνηθέστερης χρόνιας ασθένειας που εμφανίζεται στα παιδιά της σχολικής ηλικίας, την τερηδόνα. Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του πόνου, του φαγητού, της δυσκολίας στην ομιλία, στο παιχνίδι, στη μάθηση και της απουσίας του παιδιού από το σχολείο.

"Όταν οι γονείς αρχίζουν να κάνουν τους παιδιατρικούς ελέγχους για να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους είναι έτοιμα για το σχολείο, βεβαιωθείτε ότι τα δόντια είναι μέρος αυτής", λέει ο παιδοδοντίατρος και εκπρόσωπος της American Dental Association Dr. Mary Hayes.

Η λίστα οδοντιατρικού ελέγχου του παιδιού πριν από το σχολείο πρέπει να περιλαμβάνει:

• Τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις για τη διάγνωση και θεραπεία ή πρόληψη οδοντικών προβλημάτων. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα οδοντικής τερηδόνας. Ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει θεραπείες φθορίου ή προληπτικές εμφράξεις (sealants) για να αποτρέψει τη φθορά και να διαγνώσει και να θεραπεύσει οδοντικά προβλήματα για να προλάβει τον πόνο του παιδιού και να μη χάσει το σχολικό χρόνο.
• Τακτικό βούρτσιμα, δύο φορές τη μέρα, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρήση οδοντικού νήματος. Συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσας, κάθε τρείς μήνες ή μετά απο κάποια βαριά ίωση.
• Σωστή διατροφή με υγιεινά γεύματα και σνακ. Συμπεριλάβετε φορητά σκεύη με υγιεινά σνακ στη σχολική τσάντα του παιδιού, όπως δημητριακά, γάλα, κίτρινο τυρί, ωμά λαχανικά, γιαούρτι ή φρούτα. Εάν το παιδί σας τρώει στο κυλικείο του σχολείου, επανεξετάστε τις υγιεινές και ισορροπημένες επιλογές τροφίμων μαζί του πριν από την πρώτη μέρα του σχολείου.
•Μειώστε τις ζαχαρούχες τροφές και τα αναψυκτικά.
•Χρήση νάρθηκα όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε οργανωμένο αθλητισμό ή έντονες σχολικές δραστηριότητες.
Με την οδοντιατρική σχολική επανεξέταση όχι μόνο προωθούμε την υγεία, αλλά ενθαρρύνουμε και την αυτοπεποίθηση! Τα καθαρά χαμόγελα προωθούν μια θετική εικόνα για τον εαυτό μας, κάτι που κάθε γονιός θέλει για το παιδί του, ειδικά τις πρώτες σχολικές μέρες.

Η εξέταση από έναν οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας είναι σημαντική, διότι τα στόματα των μικρών μας μαθητών αλλάζουν διαρκώς. Καθώς τα παιδικά δόντια αρχίζουν να πέφτουν και τα μόνιμα δόντια παίρνουν τη θέση τους, ήρθε η ώρα να δώσουμε προσοχή στην συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων.
Ωστόσο, οδοντιατρική υγεία δεν τελειώνει όταν βγαίνουμε από τις πόρτα του οδοντιάτρου. Φροντίζουμε να βοηθάμε τα παιδιά στο βούρτσισμα και στο νήμα όλο το χρόνο υπενθυμίζοντάς τους ότι έτσι θα κάνουν τα χαμόγελα τους να φαίνονται ολοκαίνουργια και να έχουν ένα υγιές στόμα.

Η καθιέρωση μιας οδοντιατρικής ρουτίνας κατά την επιστροφή στο σχολείο είναι ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να προσθέσουμε στη λίστα των πραγμάτων που χρειάζεται να κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης περιόδου του χρόνου ... αλλά η τερηδόνα των δοντιών είναι η νούμερο ένα χρόνια ασθένεια της παιδικής ηλικίας και είναι τόσο εύκολο να την αποτρέψουμε!!!

The Dental-Eye Project
Λ. Βουλιαγμένης 318
Άγιος Δημήτριος
2109705256
www.paidodent.gr