Αντιπυρετικό σιρόπι: Γιατί δεν πρέπει να το δίνουμε με το κουτάλι;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων για το πώς πρέπει να χορηγούνται τα φάρμακα υγρής μορφής στα παιδιά.

Οι γονείς για να αποφύγουν δοσολογικά σφάλματα θα πρέπει να χορηγούν στα παιδιά σιρόπια και εναιωρήματα με την κατάλληλη και ειδικά σχεδιασμένη δοσομετρική σύριγγα που συμπεριλαμβάνεται στην συσκευασία των φαρμάκων κι όχι με το κουτάλι της κουζίνας.


Η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας» τόνισε ο Ανδρέας Φρετζάγιας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής , σε σχετική ομιλία του στο 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. Είναι γνωστό ότι η δόση θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών.

Ένα πολύ συχνό όμως λάθος που κάνουν οι γονείς όταν χορηγούν στα παιδιά τους υγρές φαρμακευτικές μορφές (σιρόπια- εναιωρήματα ) είναι να χρησιμοποιούν κοινά κουτάλια κουζίνας, τα οποία ποικίλουν σημαντικά σε όγκο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα είτε να δίνουν μεγαλύτερη δόση φάρμακου απ’ όσο πρέπει αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών είτε να μικρότερη μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Γι’ αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων αποφάσισε να εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες προτείνοντας ως αποκλειστικό τρόπο χορήγησης των υγρών φαρμακευτικών μορφών στα παιδιά τη δοσομετρική σύριγγα σε ml για την αποφυγή σύγχυσης και δοσομετρικών λαθών που συνδέονται με τα κουτάλια κουζίνας.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης οι γονείς να επιλέγουν το σωστό αναλγητικό με βάση την αιτία του πόνου, να λαμβάνουν υπόψη τα τυχόν συγχορηχούμενα φάρμακα που δίνουν στα παιδιά, να έχουν διαβάσει εξονυχιστικά το ένθετο φυλλάδιο oδηγιών και να έχουν κατανοήσει τις οδηγίες χορήγησής του ενώ ταυτόχρονα, οι παιδίατροι θα πρέπει να δίνουν γραπτώς στους γονείς τις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου στα παιδιά.