Χολέρα: περασμένη, αλλά όχι ξεχασμένη
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Από τον Σπύρο Μαζάνη, Παιδίατρο
Μετά το “συναγερμό” της περασμένης εβδομάδας για πιθανή ύπαρξη βακτηρίου της χολέρας σε υπόγειο χώρο του νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”, η ξεχασμένη ασθένεια επανήλθε στο προσκήνιο, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα και μεγάλη ανησυχία. Για αυτό και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς αντιμετωπίζεται η χολέρα:
Στην Ελλάδα, η τελευταία μεγάλη επιδημία χολέρας ήταν το 1912. Παρ’ όλα αυτά, η χολέρα καραδοκεί σε κάθε βήμα μας, αν αμελήσουμε τους κανόνες υγιεινής σε ατομικό και δημόσιο επίπεδο. Και αυτό, διότι η χολέρα μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού που έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο.
Τα τρόφιμα και το νερό μπορούν να μολυνθούν από τα χέρια ανθρώπων που νοσούν, κατά την προετοιμασία των γευμάτων, και μέσω της κατανάλωσής τους να μεταδοθεί η ασθένεια. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξει μόλυνση με ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδίως θαλασσινά, παγάκια, ποτά, μολυσμένο νερό κλπ.
Η χολέρα είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Μεταφέρεται από άτομο σε άτομο ακόμη και σε αλμυρό νερό. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κολύμβησης!
Πώς θα υποψιαστείς την ύπαρξη χολέρας:
Αν το παιδί κολλήσει το μικρόβιο της χολέρας, θα αρχίσει να εμφανίζει τα συμπτώματα μετά από δώδεκα ώρες έως πέντε ημέρες. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:
- διάρροια
- εμετός
- μυϊκοί πόνοι και κράμπες
- πόνος στην κοιλιά
- έντονη δίψα
- γενικευμένη ανησυχία και κούραση
- ξηρότητα στους βλεννογόνους του στόματος (μειώνονται τα σάλια)
Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση άμεσα, τότε θα ακολουθήσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, όπως:
- γρήγορη απώλεια σωματικών υγρών
- χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία)
- σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές
- οξέωση του αίματος
- νεφρική ανεπάρκεια
- κώμα
Πώς αντιμετωπίζεται η χολέρα:
Η χολέρα είναι μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια αν δεν ελεγχθεί εγκαίρως. Ο θάνατος μπορεί να προκύψει σε λίγες ώρες σε ποσοστό 50%. Με την κατάλληλη θεραπεία η θνητότητα είναι μικρότερη από 1%.
Φαίνεται ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει αποτελεσματικά τα βρέφη από τη νόσο. Παράλληλα, η χορήγηση υγρών από το στόμα ή με ενδοφλέβια χορήγηση είναι απαραίτητα για τη θεραπεία της χολέρας.
Τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και είναι ικανά να μειώσουν τις επιπλοκές, αλλά και τη διάρκεια της αρρώστιας.
Προληπτικά μέτρα κατά της χολέρας:
- το βασικότερο από όλα είναι το καλό πλύσιμο των χεριών.
- επιλογή των τροφίμων στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.
- καλό πλύσιμο και καλό μαγείρεμα των τροφίμων και των ποτών.
- καλή συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και αποθήκευσης νερού.
- πολύ καλό πλύσιμο των πιπιλών και των παιχνιδιών των παιδιών, ιδιαίτερα όταν αυτά
- πέφτουν στο πάτωμα ή τα πιάνουν άλλα άτομα.