Τοξόπλασμα στην Εγκυμοσύνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

της Σοφίας Χαλκίτη

Η τοξοπλασμάτωση είναι μια λοίμωξη που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα, μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.


Μετάδοση

Το τοξόπλασμα μεταδίδεται είτε μέσω κάποιας σκνίπας που εχει τσιμπήσει κάποιο μολυσμένο ζώο, κυρίως γάτα(όπου είναι φορέας του παράσιτου) είτε από την κατανάλωση μισό ψημένου κρέατος. Επίσης το τοξόπλασμα μπορει να μεταδοθεί και μέσω της μετάγγισης αίματος , αν και κατι τετοιο είναι σπάνιο.

Μέτρα πρόληψης για την εγκυμονούσα

Το βασικότερο πράγμα που πρεπει να κανει η έγκυος είναι να ψήνει και να βράζει πολύ καλα όλα τα κρεατικά που καταναλώνει, όπως επίσης πρεπει να πλένει και όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησε για την παρασκευη του κρέατος. Ακόμη η έγκυος δεν θα πρεπει να ασχολείται με τα ζώα, ιδίως με τις γάτες. Αν έχετε οικόσιτες γάτες θα πρεπει να αποφεύγετε να τις περιποιείστε και να τις καθαρίζετε γιατι οι ακαθαρσίες τους μπορει να είναι εστίες μολύνσεις.

Πώς αναγνωρίζουμε αν έχουμε μολυνθεί; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το έμβρυο;

Υπαρχουν έγκυες που έχουν ερθει σε επαφή με το τοξόπλασμα πριν την εγκυμοσύνη και έχουν αποκτήσει αντισώματα. Αυτές είναι προστατευμένες από πιθανή επαναμόλυνση.
Στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης γινεται αιματολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν η έγκυος εχει αντισώματα ή όχι. Αν οι δυο τίτλοι (Ig G και Ig M) είναι αρνητικοί σημαίνει πως η έγκυος δεν εχει ερθει σε επαφή με το μικρόβιο και πρεπει να προσέχει και να ελέγχεται τακτικά. Στην έγκυο που θα εχει μολυνθεί με τοξόπλασμα δεν δημιουργείται μόνιμο πρόβλημα. Για μερικές μερες θα υπαρχουν συμπτώματα όπως γρίπης με δέκατα, πονοκέφαλος , κόπωση και λεμφοδενοπαθεια με πρήξιμο κυρίως στους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Όμως σε ότι αφορά το έμβρυο τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Το τοξόπλασμα μεταφέρεται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και το μολύνει. Η σοβαρότητα όμως της ασθένειας είναι μεγαλύτερη στο πρώτο τρίμηνο και μειώνεται καθώς προχωράει η κύηση. Αν η μόλυνση γινει στο πρώτο τρίμηνο της κύησης μπορει να οδηγήσει σε αυτόματη αποβολή. Όμως εάν η μόλυνση γινει σε προχωρημένο στάδιο της κύησης τα αποτελέσματα στο έμβρυο είναι τα εξής: δυσλειτουργία στο νευρικό του σύστημα,διανοητική καθυστέρηση και μερικές φορές σταδιακή τύφλωση ή κώφωση. Στο τρίτο τρίμηνο μπορει να δωθεί θεραπεία για την μόλυνση όμως είναι αρκετά βαριά για το έμβρυο.