Στάδια παρακολούθησης της εγκυμοσύνης!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο γλυκιά χρονική περίοδο της γυναίκας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δυσκολίες έστω και λίγες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να περάσει μια εγκυμοσύνη.

Γι αυτό και η ομάδα του all4mama.gr σας κάνει μια καταγραφή με τα πιο βασικά στάδια παρακολούθησης της εγκυμοσύνης αλλά και το πώς πρέπει να διαχειρίζεται σε γενικές γραμμές η έγκυος τη φυσική της κατάσταση.


Αρχική Επικοινωνία
Στην πρώτη επίσκεψη ο γυναικολόγος καταγράφει ένα πλήρες ιστορικό και εξετάζει την έγκυο, η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται όταν συμπληρωθούν 2 εβδομάδες καθυστέρησης της περιόδου ,εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερο ιστορικό. Η σωστή αξιολόγηση θα οδηγήσει την σωστή παρακολούθηση για την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

Βασικός Εργαστηριακός Έλεγχος
Ο βασικός εργαστηριακός έλεγχος, περιλαμβάνει γενική αίματος, ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου, ουρία και σάκχαρο αίματος, έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη, έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση, λιστεριώση, κυτταρομεγαλοϊό καθώς και γενική εξέταση ούρων.

Πότε πηγαίνει στο γυναικολόγο
Κάθε φορά θα προγραμματίζεται ο επόμενος έλεγχος, κάθε μήνα μέχρι την 32η εβδομάδα, κάθε 15 ημέρες από την 32η μέχρι και την 36η εβδομάδα και τον τελευταίο μήνα η παρακολούθηση θα είναι κάθε 7 έως 10 μέρες.

Προγεννητικοί Έλεγχοι
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στις ειιδικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, με τον υπερηχογραφικό έλεγχο για προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας από την 10η έως και την 14η εβδομάδα της κύησης, το Αλφα τέστ (η τριπλό τέστ) με τον προσδιορισμό των επιπέδων της aFp, της οιστριόλης και της β – HCG από την 16η έως την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, καθώς και το αναλυτικό υπερηχογράφημα β’ επιπέδου από την 19η έως την 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης συνήθως.

Ο τυπικός τακτικός έλεγχος της εγκύου περιλαμβάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, βάρος της εγκύου, παλμούς του εμβρύου και κλινική αξιολόγηση για διάφορα παθολογικά ευρήματα.

Έκτακτη Επικοινωνία
Πρέπει να ενημερώσουμε κάθε έγκυο για συμπτώματα που θα την οδηγήσουν άμεσα στον γυναικολόγο εκτός προγραμματισμένων ελέγχων, όπως είναι η κολπική αιμορραγία που μπορεί να σημαίνει απειλούμενη αποβολή, το να τρέξουν νερά από τον κόλπο που μπορεί να οφείλεται σε διάνοιξη του σάκου από ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, το να έχει πόνους στην μέση και χαμηλά στην κοιλιά, επίσης πρήξιμο στα άκρα και στο πρόσωπο, πονοκέφαλοι και μείωση της διούρησης βάζουν την υπόνοια προεκλαμψίας.

Βάρος
Το συνολικό βάρος που θα πάρει μια έγκυος δεν πρέπει να περνάει τα 12-14 Kg, γιατί η ανεξέλεγκτα μεγάλη αύξησή του φαίνεται να σχετίζεται με συχνότερη εμφάνιση προεκλαμψίας. Το βάρος που θα πάρει αναλογεί σε 2 Kg στο πρώτο τρίμηνο, 4 Κg στο δεύτερο τρίμηνο και 6 Κg στο τριτο τρίμηνο περίπου.

Διατροφή
Φροντίζοντας και ενημερώνοντας την έγκυο να διατρέφεται σωστά αυξάνουμε την πιθανότητα να έχει ομαλή εξέλιξη η εγκυμοσύνη. Η διατροφή στην εγκυμοσύνη διαμορφώνεται ελεύθερα, με μόνο περιορισμό στις αλμυρές, τις λιπαρές και τις πολύ γλυκές τροφές . Πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη η έγκυος να τρώει τροφές πλούσιες σε λευκώματα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Φάρμακα
Στην εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο, τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή και μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο, εξαιρούνται οι ειδικές θεραπευτικές αγωγές καθώς και τα συμπληρώματα με σίδηρο,φ υλικό οξύ και βιταμίνες, που η χορήγησή τους είναι συνήθως απαραίτητη.

Δραστηριότητα

Στην έγκυο η εργασία επιτρέπεται μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κύησης, εφόσον η εργασία και το περιβάλλον είναι υγιεινό. Τα ρούχα και τα παπούτσια της πρέπει να είναι ευρύχωρα και άνετα. Τα ταξίδια επιτρέπονται, όταν το ιστορικό και η κατάσταση της εγκύου δεν επιβάλουν περιορισμό, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Η σειρά προτίμησης των μεταφορικών μέσων, είναι το αεροπλάνο, το πλοίο, το τρένο και το επιβατικό αυτοκίνητο. Η ελαφρά άσκηση και η άθληση με την καθοδήγηση ειδικών ιδιαίτερα αν αποτελούν μέρος της συνηθισμένης δραστηριότητας και πριν την εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά. Το κολύμπι και το περπάτημα είναι μια πολύ καλή άσκηση για την έγκυο.
Η διασκέδαση επιτρέπεται με μέτρο, εφόσον γίνεται σε υγιεινό περιβάλλον. Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του εμβρύου με ελάττωση του βάρους γέννησης κατά 200 περίπου γραμμάρια αλλά και με διαταραχές στην διάπλαση του εμβρύου
Τα οινοπνευματώδη σε περιορισμένη χρήση δεν έχουν κακή επίδραση στην διάπλαση του εμβρύου αλλά σε μεγάλες ποσότητες τα οινοπνευματώδη προκαλούν διαμαρτίες της διαπλάσεως.

Σεξουαλική Δραστηριότητα
Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την 32η εβδομάδα, εφόσον η εξέλιξη της κύησης είναι ομαλή και δεν υπάρχει αιμορραγία, κακό μαιευτικό ιστορικό ή έχουν γίνει χειρουργικές επεμβάσεις στο κόλπο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενημέρωση και προετοιμασία για τον τοκετό
Στην εποχή μας συνηθίζεται η ενημέρωση της εγκύου για τον τοκετό και μετά τον 6ο μήνα, θεωρείται αναγκαία η ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου, για να την προστατεύει από τον φόβο του τοκετού, με ειδικές γυμναστικές ασκήσεις και μαθήματα.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι μπορείτε να μαθαίνετε τα πάντα για το πιο γλυκό ταξίδι του μωρού σας χάρη ενός εργαλείου που σας προσφέρει το all4mama.gr, επιλέγοντας ανάλογα το στάδιο της εγκυμοσύνης που βρίσκεστε!

Πατήστε τη φωτογραφία και δείτε πώς δουλεύει:

Στάδια παρακολούθησης της εγκυμοσύνης!