"Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά; "

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Της Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας

«Είναι μικρό ακόμα.. και τι να του πω;», είναι μια από τις πιο συχνές σκέψεις που περνούν από το μυαλό της μητέρας, όταν ακούει το μικρό της παιδί, να επιθυμεί να μάθει την αναπαραγωγική διαδικασία, που σημαίνει ότι ναι ήρθε η ώρα να μιλήσετε και για το σεξ.. ή σκέπτεστε.. «όχι ακόμα, οπότε ας της πω κάτι παιδικό και όχι πονηρό – πρόστυχο»! Ουσιαστικά παρατηρείται δυσκολία, αμηχανία ή και φόβος όταν πρόκειται να δοθεί απάντηση σε μια τρομακτική/άβολη ερώτηση για τα αυτιά του γονιού, είτε γιατί και οι ίδιοι δεν είχαν λάβει ενημέρωση από την πατρική τους οικογένεια και δεν είναι εξοικειωμένοι να συζητούν επί του θέματος, είτε γιατί είναι κάτι το απαγορευμένο, το ανήθικο, ενθυμούμενοι το θυμό των δικών τους, όταν γινόταν σχετική νύξη.


Στη σημερινή εποχή υπάρχει ποικιλία όσο αφορά τις στάσεις των γονέων. Οι περισσότεροι ξεκινούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, ήδη από μικρή ηλικία και άλλοι αποφεύγουν όσο πιο πολύ μπορούν συζητήσεις που οδηγούν στο σεξουαλικό μονοπάτι, κατευθύνοντας την προσοχή του παιδιού αλλού, καθώς αισθάνονται απροετοίμαστοι να διαχειριστούν την κατάσταση. Η πιο συχνή όμως αντιμετώπιση είναι η παραπληροφόρηση του παιδιού, οι ψεύτικες, παραπλανητικές απαντήσεις, πολλές φορές «χαζές», λόγο της ενοχής και της ντροπής των γονέων στα θέματα αυτά. Συνέπεια της δυσκολίας τους, είναι το παιδί να καταλαβαίνει ότι πρόκειται για κάτι ανήθικο και να απωθείται από το να εκφράσει ξανά παρόμοια απορία του. Ντρέπεται και κλείνει μάτια και αυτιά αν τύχει και λάβει ερέθισμα «κακό», μένοντας απληροφόρητο ή με ελλιπείς γνώσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέλφια, τα οποία συχνά έχουν φροντίσει προκαταβολικά!

Συγκεκριμένα: εξηγήστε του ότι το παιδί έρχεται στο κόσμο από τη μητέρα. Μέχρι να γεννήσει η μητέρα, το μωρό βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της, σε μια θήκη ειδικά φτιαγμένη για την φιλοξενία του μωρού. Στην ερώτηση πως μπαίνει στην κοιλιά της μητέρας, δίνετε την κατάλληλη απάντηση, ανάλογα φυσικά κάθε φορά το γνωστικό, ηλικιακό και συναισθηματικό επίπεδο του παιδιού.
Παραδείγματος χάρη, σε ένα παιδί 2-3 ετών, μπορείτε να πείτε πως κάθε μήνα η γυναίκα κάνει ένα σποράκι που ονομάζεται ωάριο, αντίστοιχα έχει και ο άνδρας, το σπερματοζωάριο. Όταν συναντηθεί το ωάριο και το σπερματοζωάριο, ξεκινώντας να του μιλάτε για το σεξ σιγά σιγά, δημιουργούν ένα μωρό. Όταν δεν θέλουν να κάνουν μωρό, το ωάριο βγαίνει από τη γυναίκα σαν αίμα στο εσώρουχο της. Έτσι προχωράτε σταδιακά στην σωστή ενημέρωσή του. Βασικό ωστόσο, είναι να ακολουθείτε μια κοινή γραμμή στις απαντήσεις του παιδιού σας, αποφεύγοντας την πιθανή σύγχυση του.

Και φτάνω στην απορία των περισσότερων γονιών…
«τι να πω στο παιδί μου για το σεξ.. τι είναι το σεξ»;

Η ιδανική απάντηση για αρχή είναι «αγκαλιάζουμε και φιλάμε ο ένας το σώμα του άλλου που αγαπάμε», παίζοντας ουσιαστικά με την λέξη αγάπη και το νόημά της.

Αποφύγετε…

• Κλασικές απαντήσεις, όπως το γνωστό τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, καθώς με αυτό τον τρόπο του μεταφέρετε λανθασμένα μηνύματα και γνώσεις, με αποτέλεσμα αν δεν καλυφθεί να αναζητήσει αλλού ενημέρωση, από μη έγκυρες πηγές.

• Εκρηκτικότητα, τιμωρητικότητα και θυμό, όταν το παιδί εκφράσει τη σεξουαλικού περιεχομένου απορία του.

• Την μεταφορά ταμπού και προκαταλήψεων γύρω από σεξουαλικά ζητήματα που πιθανά σχετίζονται με δικές σας αυστηρές εγγραφές και ηθικούς κώδικες, προερχόμενα από την πατρική σας οικογένεια.

• Χιουμοριστικές και παιχνιδιάρικες ονομασίες των γεννητικών οργάνων. Αποκαλέστε τα ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα με τις επιστημονικές τους ορολογίες, πέος και αιδοίο και εξηγήστε την λειτουργία τους με απλά λόγια και κατανοητά.

• Η σιωπή, η στάση του σώματος αλλά και οι εκφράσεις του προσώπου σας «μιλούν» στο παιδί, περνώντας μηνύματα για το σεξ και τις διαφυλικές σχέσεις.

Ο στόχος;

Το παιδί να μάθει και να ανακαλύψει σώμα του, να το αγαπήσει και να το σεβαστεί, λαμβάνοντας από το γονιό που αποτελεί την πρώτη πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησής του, την απαραίτητη γνώση προκειμένου να προστατευθεί!