Κρεβάτια κουκέτες: Τι πρέπει να ξέρεις για την ασφάλεια των παιδιών πριν τα αγοράσεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που είτε λόγω μικρής χωρητικότητας, είτε για λόγους οικονομίας, οι γονείς επιλέγουν να αγοράσουν κρεβάτια κουκέτες για τα παιδιά τους. Μπορεί ακόμη να συμβαίνει και για αισθητικούς λόγους, μιας και πολλές φορές ο σχεδιασμός τους είναι πολύ πιο ελκυστικός από τα συμβατικά παιδικά κρεβάτια. Έχεις, όμως, σκεφτεί πως οι κουκέτες μπορεί να κρύβουν μικρές παγίδες και κινδύνους για τα παιδιά και ότι θα πρέπει να τηρούνται ορισμένα standards και κανόνες λειτουργίας; Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες:

Πολλά σπίτια δυστυχώς δεν διαθέτουν αρκετά δωμάτια, ώστε το κάθε παιδί να κοιμάται στο δικό του. Έτσι, οι γονείς καταφεύγουν στη λύση του “δίπατου” κρεβατιού, δηλαδή της γνωστής κουκέτας.


Καταρχάς, η κουκέτα δίνει χαρά στα παιδιά, καθώς το βλέπουν σαν παιχνίδι. Επίσης, νιώθουν ασφάλεια που κοιμούνται παρέα με το αδελφάκι τους. Ειδικά αν είναι και του ίδιου φύλου, η συγκατοίκηση θα μπορούσε να διαρκέσει και αρκετά χρόνια

Από την άλλη πλευρά και η μητέρα τους είναι πιο "”βολεμένη”, καθώς με “ένα κόπο” μπορεί να επιβλέπει και τα δυο παιδιά της, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες του ύπνου.

Παρ' όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η λύση της κουκέτας, θα πρέπει να γνωρίζετε αρκετά πράγματα πριν την αγοράσετε, όσον αφορά την ασφάλεια, η οποία φυσικά έχει πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή σας.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κουκέτας:

Το κρεβάτι με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά ή δίπλα στο παράθυρο.
Δεν πρέπει να υπάρχουν κουρτίνες ή κορδόνια σε απόσταση που θα μπορούσε ένα παιδί να τα φτάσει και να τα πιάσει.
Δεν πρέπει να μπορεί να φτάσει ούτε τα γυμνά κουρτινόξυλα.
Δεν πρέπει να υπάρχουν κοντά στο κρεβάτι πρίζες ρεύματος ή εγκαταστάσεις για κλιματιστικό, αλλά ούτε και το ίδιο το κλιματιστικό.
Δεν πρέπει να είναι κοντά σε ράφια ή σε βιβλιοθήκη.
Φυσικά δεν πρέπει να υπάρχουν φωτιστικά ή απλίκες ή μεγάφωνα σε απόσταση τέτοια που θα μπορούσε να τα προσεγγίσει ένα παιδί με περιέργεια.
Το παιδί που θα κοιμηθεί στο επάνω κρεβάτι θα είναι φυσικά το μεγαλύτερο σε ηλικία και το ιδανικότερο θα ήταν η ηλικία του να είναι πάνω από πέντε και έξι ετών.
Η σκάλα θα πρέπει να είναι μόνιμα εγκατεστημένη και σταθερή ή θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιείται κάθε φορά που το παιδί ανεβαίνει ή κατεβαίνει.

Οι βασικοί κανόνες για τη χρήση της κουκέτας:

Κανόνας πρώτος: στο επάνω κρεβάτι θα βρίσκεται κάθε φορά μόνο το ένα παιδί.
Κανόνας δεύτερος: όταν έρχονται οι φίλοι τους στο σπίτι για κανένα λόγο δεν πρέπει να ανεβαίνουν στο επάνω κρεβάτι και οπωσδήποτε δεν θα παίζουν σε αυτό.
Κανόνας τρίτος: δεν επιτρέπεται να δένουν σχοινιά ή κορδόνια από το κρεβάτι , αλλά ούτε και να κρέμονται σεντόνια, ρούχα ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσε ένα παιδί να πιαστεί και να πέσει ή να στραγγαλιστεί.

Κρεβάτια κουκέτες: Τι πρέπει να ξέρεις για την ασφάλεια των παιδιών πριν τα αγοράσειςΤι να προσέξετε πριν αγοράσετε ή πριν παραγγείλετε την κουκέτα:

Ο κατασκευαστής πρέπει να είναι αξιόπιστος και η κουκέτα να έχει προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας(ISO).
Πριν την τοποθέτησή της ελέγξτε με προσοχή μήπως υπάρχουν επικίνδυνες φθορές ή γωνιές που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ένα ανυποψίαστο παιδί.
Υποχρεωτικά το επάνω κρεβάτι θα πρέπει να έχει κάγκελα γύρω- γύρω, έστω και αν η μια πλευρά ακουμπάει σε τοίχο.
Το στρώμα, εκτός από την καλή ποιότητά του, θα πρέπει και να εφαρμόζει πολύ καλά μέσα στο καλούπι του κρεβατιού, ώστε να μην γλιστρήσει στις κινήσεις του παιδιού.
Τα κάγκελα θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 20 πόντους πάνω από το στρώμα και να εφαρμόζουν σταθερά στο σκελετό του κρεβατιού.
Αν έχουν χρησιμοποιηθεί χρώματα για να βαφτεί η κουκέτα (ξύλινη ή μεταλλική) θα πρέπει να είναι ακίνδυνα και όχι τοξικά.