Εγκυμοσύνη και καρκίνος μαστού. Aπό τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Χάρη Χηνιάδη

Δημοσιεύθηκε στις

Ευτυχώς είναι λίγες οι φορές όπου έχουμε καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γενικά η διάγνωσή του από το γυναικολόγο είναι δύσκολη καθώς οι μαστοί στην εγκυμοσύνη είναι σε τάση λόγω των ορμονών.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε μια τέτοια περίπτωση εξαρτάται από το τρίμηνο της εγκυμοσύνης που διανύεται.


Στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι δηλαδή τη 13η εβδομάδα, ο γυναικολόγος κατά κανόνα προχωρά σε διακοπή της κύησης και χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μέχρι την 24η εβδομάδα, μπορούμε συχνά, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να κάνουμε χειρουργική αφαίρεση – ογκεκτομή ή μαστεκτομή. Ειδικά μετά ην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές για το έμβρυο να πάρει ή έγκυος ακόμα και χημειοθεραπεία.

Στο 3ο τρίμηνο της κύησης ο γυναικολόγος ακολουθεί την ίδια τακτική με το 2ο τρίμηνο, με τη διαφορά ότι μετά την 32η εβδομάδα μπορούμε με σχετική ασφάλεια να γεννήσουμε το μωρό και να προχωρήσουμε στην ενδεδειγμένη θεραπεία – μαστεκτομή, ογκεκτομή, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία.

Περιττεύει να τονίσουμε ότι όλες οι παραπάνω τακτικές αποφασίζονται πάντα σε συνάρτηση με συντρέχοντες παράγοντες όπως η ηλικία της μητέρας, εάν έχει ήδη παιδιά, το είδος και το μέγεθος του όγκου κλπ.

tags:



tags: