all4mama.gr
.

Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε βρέφη 2-18 μηνών.

Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε βρέφη 2-18 μηνών.
All4mama | 01.04.2017 | Υγεία

Παρατήρησε τη συμπεριφορά του παιδιού σου και ζήτησε βοήθεια εγκαίρως! Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Είναι βέβαιο πως το τελευταίο πράγμα που θέλει να πιστέψει ένας γονιός είναι ότι το παιδί του έχει κάποιο πρόβλημα. Στην περίπτωση του αυτισμού, όμως, το να εντοπίσει κανείς ανησυχητικά σημάδια εγκαίρως (ιδανικά, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών), μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο αποτελεσματικές μπορούν να αποβούν οι μέθοδοι παρέμβασης.

Παρόλο που ο αυτισμός είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πριν την ηλικία των 2 ετών, λέγεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή στα βρέφη μεταξύ 12-18 μηνών, οπότε και ο εγκέφαλος θεωρείται πιο «εύπλαστος», πιο δεκτικός σε θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Να θυμάσαι ότι οι πρώιμες ενδείξεις του αυτισμού περιλαμβάνουν την απουσία μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς και όχι την παρουσία μιας μη φυσιολογικής. Συχνά εκλαμβάνονται από τους γονείς ως σημάδια ενός «καλού» μωρού, ήσυχου και ανεξάρτητου.

Παρατήρησε, λοιπόν, τη συμπεριφορά του παιδιού σου, δώσε βάση στο ένστικτό σου, ξέχνα την προσέγγιση «ας περιμένουμε και θα δούμε πώς θα πάει» και συμβουλέψου αμέσως τον παιδίατρό σου όταν το μωρό σου:

 

 • δεν χαμογελάει πλατιά ή δεν κάνει άλλες χαρούμενες εκφράσεις, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών,
 • δεν ανταποκρίνεται στους ήχους, τα χαμόγελα ή σε άλλες εκφράσεις του προσώπου σου, μέχρι την ηλικία των 9 μηνών,
 • δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα με το όνομά του, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών,
 • δεν «μπαμπαλίζει», δεν κάνει, δηλαδή, χαρακτηριστικές φωνούλες των μωρών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών,
 • δεν λέει καμία λέξη, μέχρι την ηλικία των 16 μηνών,
 • δεν σχηματίζει φράσεις δύο λέξεων για να σου πει, να σου ζητήσει ή να σου δείξει κάτι, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
 • παρουσιάσει οποιαδήποτε απώλεια μιας δεξιότητας που είχε μάθει νωρίτερα από την ηλικία των 12-24 μηνών, όπως π.χ. ήχους, λέξεις, χειρονομίες ή κοινωνικές δεξιότητες.

 

Άλλες ανησυχητικές ενδείξεις στα δύο πρώτα έτη της ζωής περιλαμβάνουν το να μην σε κοιτάει όταν το ταΐζεις, να μην ακολουθεί το χέρι σου όταν του δείχνεις κάτι, να μην κάνει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σου, να μην αποζητά ή να μην ανταποκρίνεται στο αγκάλιασμα, να μην παίζει με τα άλλα παιδιά και να μην μιμείται τις κινήσεις ή τις εκφράσεις σου.

 

Τα παραπάνω σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα αυτισμό. Χρήζουν, όμως, απαραίτητα περαιτέρω διερεύνησης.

 

Δείτε και το βίντεο που είναι αρκετά κατατοπιστικό

 


14 απαντήσεις στο “Πρώιμα σημάδια αυτισμού σε βρέφη 2-18 μηνών.”

 1. Ο/Η μαριανα λέει:

  παιδια εμενα το μωρο μου απο αυτα που αναφερετε εχει το εξης: ειναι 22 μηνων κ δεν σχηματιζει φραση 2 λεξεων. ειναι ανησυχιτικο????

  • Ο/Η master λέει:

   Ο ρυθμός ανάπτυξης διαφέρει στα παιδιά. Αν το παιδάκι έχει αντίληψη και δεν έχει κάποια από τα παραπάνω σημάδια παρά μόνο έχει καθυστέρηση στο λόγο λογικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο μας

  • Ο/Η ελεανα ρουπακα λέει:

   Το παιδάκι μου είναι 2 χρ και δε λέει καμία λέξη, επειδή εδώ και 6 μήνες το έχουμε πάει στους καλύτερους αναπτυξιολογους (αυτοί είναι ειδικοί, όχι οι παιδίατροι), μας είπαν ότι ως τα 3 να περιμένουμε. Αν δείχνει, δεν λέει μόνο φωνήεντα αλλά και κάποια σύμφωνα είναι σε Κάλι δρόμο. Μην ανησυχείς, βέβαια αν το δει και ένας ειδικός ακόμα καλύτερα.

 2. Ο/Η Lilly λέει:

  Μην διαβάζετε καν κάθε τέτοιου είδους άκρως αντιεπιστημονικά άρθρα. Είναι απαράδεκτο να τρομοκρατούνται οι γονείς με αυτόν τον τρόπο. Κάθε επιστήμονας που ειδικεύεται στην αναπτυξιακή ψυχολογία ή σε συναφές αντικείμενο γνωρίζει πως σε κάθε παιδί οι ρυθμοί ανάπτυξης διαφέρουν κατά πολύ μεταξύ τους. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα αμφισβητούν θεωρίες του Freud και του Piaget.

  • Ο/Η master λέει:

   Στο τέλος του άρθρου υπάρχει σαφής τοποθέτηση ότι τα σημάδια που περιγράφονται δε σημαίνουν απαραίτητα και αυτισμό. Σαφώς και το κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι ειδικοί

  • Ο/Η Αsperger Eνήλικας λέει:

   Συμγωνώ μαζί σου Lilly ότι αυτό το άρθρο το μόνο που θα κάνει είναι να σπύρει πανικό και να τρομοκρατήσει γονείς λες και τα παδιά αν έχουν κάποια από αυτά τα χαρακτριστικά, το μόνο που χειάζονται είναι μιά μαμά ή έναν μπαμπά που θα βλέπει και θεωρεί «χαλσμένα»!
   Κατ’ αρχας αν ήξερε 2 πράγματα για τον αυτισμό ή κα Ανωμερίτου θα ήξερε ότι σε αυτή την ηλικία των 2 με 18 μηνών είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να είναι σίγουρος όποιςο ειδικός και αν είναι αυτός (και έχω γνωρίσει έναν από τους κορυφαίους στον τομέα αυτόν, τον Dr. Tony Attwood) και το λέει ξεκαθαρα ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί το παδί με καμία βεβαιώτητα σε αυτή την ηλικία. Άλλο βέβαια αν μια νευρωτική μαμά από 2 μηνών που είναι το παιδί της αρχίζει να το τρέχει σε ειδικούς διότι «δεν χαμογελάει πλατιά ή δεν κάνει άλλες χαρούμενες εκφράσεις». Καλύτερα θα έλεγα να πάει να κοιταχτεί η ίδια σε κανεναν ψυχολόγο να δει γιατί είναι τόσο αγχωμένει.
   Όσο για το συνοδευτικό βίντεο, τι να πω; Φτιαγμένο από ένα Κέντρο θεραπειών που άλλο που δεν θέλει είναι να έχει πελατεία και έσοδα. Αν κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας ή πιθανότητα να μην πηγαίνει κάτι καλά μέσα στην οικογένεια (διαμάχη γονέων, απόσταση από άλλος συγγενείς, μητέρα ή πατέρας με ψυχολογικά προβήματα, κτλ) παρά να έχει πρόβλημα (αυτισμός, μαθ. δυσκολίες, δυσλεξία, κτλ) με το παιδί. Οπότε κα Ανωμερίτου, ίσως θα έπρεπε να ακούσετε την προσέγγιση «ας περιμένουμε και θα δούμε πώς θα πάει» και στο μεταξύ να πάτε εσείς να σας κοιτάξει ψυχολόγος!

 3. Ο/Η Αλέξης λέει:

  Το άρθρο όσο και αντιεπιστημονικό κι αν είναι είναι πέρα για πέρα αληθινό. Εγώ έχω «ζήσει» αυτό το άρθρο ολόκληρο από την αρχή του ώς το τέλος του πριν 18 χρόνια. Έτσι πριν 18 χρόνια ξεκινήσαμε πρώϊμες παρεμβάσεις και συνεχή βοήθεια στο παιδί. Σήμερα είναι ένας ενήλικας αυτιστικός που έχει καταφέρει πολλά πράγματα , που κάνει την ζωή μας ευκολότερη . Σίγουρα παραμένει ένας αυτιστικός , αλλά δεν θα ήθελα να τον φανταστώ πως θα ήταν χωρίς την «δουλειά» που ξεκινήσαμε μαζί του τόσο νωρίς.
  ΥΓ. Οι παιδίατρος τότε έσκιζε τα διπλώματα της πως το παιδί δεν είναι αυτιστικό………….απλά θέλει τον χρόνο του έλεγε.

 4. Ο/Η Λοΐζος Νικολάου λέει:

  Το πρώτο επίσημο test για αυτισμό γίνεται στους 18 μήνες από τον παιδίατρο. Είναι πολύ δύσκολο για μια μαμά να ερμηνεύσει τα σημάδια αυτά σε τόσο μικρή ηλικία, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο της παιδί (δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης). Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να παρακολουθούν αν το παιδί τους αναπτύσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα αναπτυξιακά ορόσημα, και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους αν θεωρούν ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση.

 5. Ο/Η ελεανα ρουπακα λέει:

  Μην μπερδευετε τους παιδιατρους… Υπάρχουν ειδικοί για θέματα ανάπτυξης… Οι παιδίατροι που κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά και συζητάτε για ιώσεις είναι ως εκεί. Ούτε σε θέματα διατροφής είναι ειδικοί, ούτε σε θέματα τέτοια… Άντε να συμβουλεψουν για καποιον καλό ειδικό που ξέρουν…

 6. Ο/Η Vanya radeva λέει:

  Γειά σας . Η θεία του άντρα μου έχει γεννηθεί με αυτό το πρόβλημα. Εγώ τώρα είμαι έγκυος, . Μπορώ να κάνω κάποια εξέταση; πρέπει να το συζητήσουμε με το γιατρό; μ

  • Ο/Η All4mama λέει:

   Ο αυτισμός είναι άγνωστης αιτίας σύνδρομο και δεν γνωρίζουμε αν είναι κληρονομικός.
   Η διάγνωσή του δυστυχώς, γίνεται μόνο μετά τη γέννα και όταν το παιδί μεγαλώσει λίγο.
   Σε αυτήν τη φάση (κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας δηλ) δεν υπάρχει κάποια σχετική εξέταση που μπορείτε να κάνετε.
   Και για να κατανοήσετε το θέμα της κληρονομικότητας , σκεφτείτε πως τα αυτιστικά παιδιά, δυστυχώς, δεν κάνουν οικογένεια για να έχουν απογόνους, αφού είναι τόσο αποκομμένα από αυτό που λέμε σχέση. Άρα δεν υπάρχει και μοντέλο παρακολούθησης της κληρονομικότητας της πάθησης αυτής.
   Σε κάθε περίπτωση αν εντοπίσετε κάποια ανησυχητικά σημάδια επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
   Και φυσικά να συμβουλεύεστε πάντα τον γυναικολόγο σας μέχρι να γεννήσετε.

 7. Ο/Η Άντρη λέει:

  Το παιδάκι μου γύρνει το κεφαλάκι του δεξία – αριστέρα; να ανυσυχώ;;

 8. Ο/Η Ξενια λέει:

  Καλησπέρα το παιδάκι μ είναι σχεδόν ενός έτους κ έχει αρκετά σημάδια απ αυτά που αναφέρατε Δεν με κοίτα όταν τον ταιζω Δεν ακούει τ όνομα τ ακούει όμως ήχους παίζει μαζί μας ξεκαρδιζεται με τα παιχνίδια με τον μπαμπά τ λέει μπα-μπα κ καμία φορά βγάζει διάφορους ήχους σαν να μιλάει…ευχαριστω

  • Ο/Η Μαρια λέει:

   Ξενια εχουμε αλριβως τα ιδια «συμπτωματα». Ακριβως τα ιδια κ η κορη μου…. Και ανησυχω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *