Το φλερτ είναι απιστία; Τι λένε ειδικοί και παντρεμένοι

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Κρύο καιρός για δύο, καλοκαίρι καιρός για φλερτ… Όπως και να το κάνουμε, το καλοκαίρι, ο ήλιος, η θάλασσα, η πιο χαλαρή διάθεση είναι συνθήκες που ευνοούν το φλερτ. Και αν είσαι ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς δεσμεύσεις, καλό είναι να επιδοθείς στο εν λόγω σπορ χωρίς ενδοιασμούς. Τι γίνεται όμως αν είσαι παντρεμένος ή ακόμη και δεσμευμένος;

Πρόκειται φυσικά για ένα «καυτό» ερώτημα και συγκεκριμένη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Πολλοί ασπάζονται την άποψη, πως μόνο η σωματική ερωτική επαφή με κάποιο άλλο πρόσωπο, μπορεί να θεωρηθεί απιστία σε μια σχέση, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως ακόμα και το φλερτ (ναι και το διαδικτυακό!) είναι μια μορφή απιστίας.


Και επειδή ο καθένας από ‘μας στο ερώτημα αν το φλερτ είναι απιστία, θα απαντήσει με βάση τον χαρακτήρα και τις εμπειρίες του, ας δούμε τι λένε οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων.

Η πρόθεση είναι το Α και το Ω

Η ψυχολόγος Michelle Croyle εξηγεί: «Κάποιος μπορεί απλώς να είναι ένα πολύ εξωστρεφές πρόσωπο και φιλικό με τους άλλους, αλλά δεν έχει καμία επιθυμία να οδηγήσει κάποιον έξω από τα όρια του. Ωστόσο, κάποιος άλλος μπορεί να προσπαθεί να αισθανθεί πόσο μακριά μπορεί να πάει για να κερδίσει την προσοχή κάποιου άλλου, πόσο μπορεί να ξεφύγει ή ποιο επίπεδο σύνδεσης μπορεί να επιτύχει με κάποιον άλλο. Είναι θέμα των προθέσεων και της ακεραιότητας στην καρδιά του ατόμου.».

Όπως και να έχει, ανεξαρτήτως προθέσεως,  αν μια συμπεριφορά προκαλεί θέματα στη σχέση, μπαίνει στο τραπέζι και απαιτεί μια σοβαρή συζήτηση.

Τεχνικά δεν είναι απιστία…

Ο σύμβουλος σχέσεων Rabbi Shlomo Slatkin υποστηρίζει πως στην πράξη, το φλερτ δεν είναι απιστία, ειδικά αν περιορίζεται μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για ένα άλλο άτομο ενδέχεται να πληγώσει τον σύντροφο αυτού που φλερτάρει, και ίσως όχι άδικα. Οτιδήποτε δείχνει ερωτική διάθεση εκτός σχέσης είναι για πολλούς κάτι ανησυχητικό.

Το φλερτ αναθερμαίνει μία σχέση

Υπάρχουν ζευγάρια, παντρεμένα πολλά χρόνια, που θεωρούν ότι το φλερτ με κάποιον άλλο, μπορεί να ανεβάσει λίγο το «θερμόμετρο» στη μεταξύ τους σχέση.  Φυσικά και εδώ μπαίνει το θέμα των ορίων. Μέχρι που μπορεί να φτάσει το φλερτ και να είναι ανεκτό και από τους δύο; Με ποια συχνότητα μπορεί να συμβαίνει; Πρέπει, λοιπόν, να τεθούν τα όρια εξαρχής για να μην πληγωθεί τελικά κανένας από τους δύο.

Φυσικά και είναι απιστία!

Αυτό λέει η Tiffany C. Brown. Για να τεκμηριώσει την άποψή της, τονίζει ότι το φλερτ  σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί απιστία. Αφενός γιατί μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες μιας σχέσης, αφετέρου γιατί για κάποιους εκλαμβάνεται ως έλλειψη σεβασμού.

Βάζει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του άλλου

Σύμφωνα με τη Maria Sullivan, κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους χαρισματικοί, επικοινωνιακοί και αγαπούν να φλερτάρουν. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να διαχωρίζεται -πάντα μέσω της επικοινωνίας- από συμπεριφορές που μπορεί να αποτελέσουν πλήγμα για την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

Θα έπρεπε να είναι μέρος κάθε υγιούς σχέσης

Η Ingrid Sthare θεωρεί πως το φλερτ θα έπρεπε να είναι μέρος κάθε σχέσης. Στηρίζει αυτή την άποψη στο γεγονός ότι δίνει αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους το να νιώθουν πως έχουν τη δυνατότητα να είναι ποθητοί. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες του ακίνδυνου αυτού φλερτ θα έπρεπε να έχουν οριστεί από το ζευγάρι για να μην υπάρχει ζήλια. Γιατί προφανώς η ζήλια δεν έχει θέση σε καμία υγιή και ευτυχισμένη σχέση.

Το φλερτ είναι απιστία; Τι λένε ειδικοί και παντρεμένοι

Δεν είναι επίσημα απιστία, αλλά έχει τις ίδιες δυναμικές

Για την Christie Tcharkhoutian, το φλερτ έχει τις ίδιες δυναμικές με την απιστία. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να φλερτάρει με κάποιον άλλον, πέραν από τον σύντροφό σου, θα πρέπει να κάνεις τρεις απλές ερωτήσεις:  Τι κερδίζω από αυτό; Επιβεβαίωση; Σεβασμό;  Αυτά που κερδίζω, λείπουν από τη σχέση μου με τον σύντροφό μου; Πώς μπορώ να τα εντάξω στον τρόπο που επικοινωνώ με τον σύντροφό μου;

Αν δεν το κάνεις και όταν είναι ο σύντροφός σου παρών, μην το κάνεις γενικά

Πολλοί και πολλές πιστεύουν πως ακόμα και το να σκεφτεί κάποιος ερωτικά ένα άτομο εκτός της σχέσης του, θα μπορούσε να θεωρηθεί απιστία.

Σε μία τέτοια περίπτωση η Sophia Reed λέει ότι πρέπει να κάνεις κάτι πολύ απλό.  Να σκεφτείς αν θα φλέρταρες με κάποιον άλλο μπροστά στον σύντροφό σου. Αν όχι, προφανώς είναι μια συμπεριφορά που βαθιά μέσα σου, δεν θεωρείς αποδεκτή.

Αν το φλερτ είναι κρυφό και περνάει τα όρια, είναι πλήγμα για την εμπιστοσύνη

Στην ίδια λογική, το να φλερτάρεις κρυφά, δημιουργεί θέματα εμπιστοσύνης. Και σε σένα την ίδια και στον σύντροφό σου. Όταν τα όρια καταπατούνται, έρχονται εντάσεις, μυστικά, και πραγματικά προβλήματα. Σε αυτή τη φάση το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι αν η κίνησή σου φέρει επίσημα την ταμπέλα "απιστία" ή όχι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το φλερτ απειλή

Το φλερτ για πολλούς μεταφράζεται ως θέμα επιλογής. Ο σύντροφος επέλεξε ένα άλλο άτομο και όχι τους ίδιους. Κανείς δεν λέει ότι αυτή είναι η αλήθεια, αλλά εκεί οδηγούν οι μηχανισμοί του εγκεφάλου. Αν,λοιπόν κάποιος πληγώνεται από μια τέτοια συμπεριφορά, θα πρέπει να φεύγει αυτόματα τέτοιου είδους σχέση.

Σημάδια που δείχουν ότι το φλερτ γίνεται απιστία:

Το κρατάς μυστικό

Μιλάς με ένα άτομο μέσω μηνυμάτων και όταν σε ρωτάει η γυναίκα σου ή η σχέση σου, το αρνείσαι κάθετα και κάνεις ότι δεν υπάρχει. Αποφεύγεις να φανεί στο κινητό σου το όνομα αυτού ή αυτής και φοβάσαι να μην σε πάρει χαμπάρι και έρθει ο χωρισμός. Αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις ακόμη και στον πιο δικό σου άνθρωπο γι’ αυτό τότε σίγουρα έχεις ξεπεράσει κάποια όρια.

Επιμένεις ότι είναι φίλη/ος

Όταν κάποιος καταλάβει ότι φλερτάρεις και σε ρωτήσει τι συμβαίνει και εσύ απαντάς με υπεκφυγές ή χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απλά “φιλική”, τότε σίγουρα κάτι πάει λάθος. Εθελοτυφλείς προκειμένου να μην αποκαλύψεις ούτε στον εαυτό σου αλλά ούτε και στην σχέση σου ότι απολαμβάνεις την προσοχή από ένα τρίτο άτομο.

Δεν δίνεις προσοχή στην οικογένεια σου

Αν είσαι παντρεμένος/η  και δεν περνάς ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σου είναι σίγουρα μία κίτρινη κάρτα που δηλώνει ότι κάτι άλλο παίζει στην ζωή σου. Σίγουρα δεν πρόκειται για αθώο φλερτ και υπάρχουν σκέψεις στο μυαλό σου ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι άλλο.

Συμπερασματικά: Η απιστία είναι ένα αρκετά υποκειμενικό θέμα και όποιος έχει απατήσει το έχει κάνει για τους δικούς του λόγους. Σε μία σχέση όταν υπάρχει σωστή επικοινωνία και τα όρια και οι κανόνες έχουν τεθεί εξαρχής υπάρχου και οι ανάλογες αντιδράσεις. Από αυτή την μεταξύ σας ειλικρίνεια και το όρια θα εξαρτηθεί και η απάντηση στο αν το φλερτ είναι απιστία…