To διαιτολόγιο μου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τί μπορεί να επιλέξετε και τί είναι καλύτερο να αποφεύγετε! 

Το διαιτολόγιο της γυναίκας που βρίσκεται σε εγκυμοσύνη πρέπει να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις ανάγκες του εμβρύου τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τις μεταβολικές του απαιτήσεις.  Μέσα από μια ισορροπημένη και κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή η γυναίκα μπορεί να περιορίσει και να προλάβει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, που έχουν άμεση σχέση με ειδικές καταστάσεις που μπορεί να συνοδεύσουν την κύηση.


Το βάρος κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων που διαρκεί η κύηση αυξάνει φυσιολογικά. Όταν ξεκινάει η εγκυμοσύνη με φυσιολογικό βάρος δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος και η γυναίκα μπορεί να πάρει από 9-13 κιλά. Όταν όμως ξεκινάει η εγκυμοσύνη με αυξημένο βάρος τότε υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με το βάρος της.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερη προσοχή δίνεται στη δίαιτα κατά την κύηση, τόσο από τις εγκύους όσο και από τους επιστήμονες που τις παρακολουθούν.

Για τη διατροφή σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης...

επιλέξτε:

-φρέσκο ψάρι που είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 ( 2 φορές την εβδομάδα)

-κόκκινο κρέας, καλά ψημένο  για την πρόσληψη σιδήρου (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα)

-3 μερίδες φρούτων ημερησίως

-ανάλατους ξηρούς καρπούς σε μικρές ποσότητες

αποφύγετε:

-τα ελαφρώς ψημένα κρέατα

-τα αλλαντικά

-τα οστρακοειδή

-το σούσι

-τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά

-τα άπλυτα λαχανικά

-το υπερβολικό αλάτι

-την υπερβολική ζάχαρη

-τροφές με μεγάλη ποσότητα σε αλεύρι

Επίσης απαγορεύεται το κάπισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, και η υπερβολική δόση καφείνης( μπορείται να πίνετε μέχρι έναν γαλλικό καφέ ημερησίως).