Τί γίνεται όταν το παιδί σου αρνείται να πιει το γάλα του;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

To παιδί σου είναι πάνω στην ανάπτυξη και ξαφνικά αρνείται πεισματικά να πιει το ζεστό του γαλατάκι το πρωί πριν τον παιδικό ή το σχολείο και αντίστοιχα το βράδυ πριν τον ύπνο. Ένα πρόβλημα που σίγουρα έχεις βιώσει, και αν δεν έχει συμβεί ακόμα, να ξέρεις ότι θα έρθει αυτή η στιγμή και για εσένα.

Το ερώτημα είναι πώς να ξεπεράσεις και αυτόν τον σκόπελο; Σίγουρα με ψυχραιμία και υπομονή. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η άρνηση λήψης γάλακτος είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Τα περισσότερα παιδιά, για διάφορους λόγους, ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο, δείχνουν αποστροφή προς το γάλα και αρνούνται να πιούν το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας τους, το γάλα.
Όταν οι περίοδοι αυτοί χτυπήσουν την πόρτα σου εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις αντιμετωπίσεις με χαμόγελο, σκεφτόμενη πάντα ότι «μπόρα είναι θα περάσει» και να ακολουθήσεις μερικά από τα παρακάτω tips.


Προσπάθησε να συνοδέψεις το γάλα με δημητριακά. Τα παιδιά λατρεύουν τα δημητριακά και όσο πιο πολύ το γεμίζεις το πιατάκι τόσο πιο λαχταριστά τους φαίνονται. Πρόσθεσε στα δημητριακά μπανάνα, ξηρούς καρπούς και κανέλα (σε περίπτωση πάντα που δεν υπάρχει αλλεργία σε κάτι από τα παραπάνω). Θα το αδειάσει σίγουρα, και εσύ θα είσαι χαρούμενη που κατάφερες να του δώσεις το γάλα του.

Για απογευματινό πρόσφερέ του τα αγαπημένα του κουλουράκια ή μπισκοτάκια συνοδευόμενα από γάλα. Nα είσαι σίγουρη ότι θα πιει αρκετό γάλα, αφού η δίψα του μετά την κατανάλωση των παραπάνω θα είναι μεγάλη!

Μην περιμένεις μόνο το πρωί και το βράδυ για να του προσφέρεις γάλα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ,ακόμα και κατά την διάρκεια των γευμάτων του πρόσφερέ του γάλα αντί για νερό.

Από την άλλη, αν αρνείται πεισματικά να πιεί έστω και με αυτό τον τρόπο το γάλα του προσπάθησε να εμπλουτίσεις την διατροφή του με ποικιλία τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως το γιαούρτι, τυριά, κρέμες, ρυζόγαλο, ακόμα και πράσινα λαχανικά!

Επιπλέον, αν δεν το ήξερες, τα μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, η γόπα, ο γαύρος, θεωρούνται πλούσιες πηγές ασβεστίου.

Ποτέ μην καταφύγεις στην εύκολη λύση του σοκολατούχου γάλακτος, αλλά και της δωροδοκίας για να πιει το γάλα του. Προσπάθησε όσο μπορείς να μην του προκαλέσεις αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με το ότι δεν πίνει γάλα, αλλά και να το μαλώσεις για αυτό τον λόγο.

Τέλος, μη σταματάς να το ενημερώνεις για τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφών και το ότι πρέπει αυτές τις τροφές να τις λαμβάνει καθημερινά. Δίδαξέ του ότι το ίδιο το παιδί είναι υπεύθυνο για την υγεία και για το σώμα του και ότι πρέπει να ξέρει να φροντίζει τον εαυτό του, αλλά και την διατροφή του.