Τί είναι η οξεία βρογχιολίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

 

Παρουσιάζεται σε βρέφη από 2 μηνών έως 2 χρονών. Σχεδόν πάντα η αιτία βρογχιολίτιδας είναι οι διάφοροι ιοί. Αρχικά ο υπεύθυνος ιός εγκαθίσταται στον φάρυγγα και σιγά-σιγά "γλιστράει" στο κατώτερο σημείο των βρόγχων που λέγονται βρογχιόλια. Συνεπώς, η βρογχιολίτιδα ξεκινάει με έναν αραιό και σπάνιο βήχα, με έναν "γλυκό" πυρετό (ή και καθόλου) και μετά από πάροδο 2-3-4 ημερών αντί την αναμενόμενη βελτίωση του μωρού έχουμε επιδείνωση. Ο βήχας αυξάνεται πολύ, το παιδί γίνεται ανήσυχο, δεν τρώει καλά, έχει βογγητό, γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια) και το σπουδαιότερο αρχίζει να "βράζει".


Αυτή είναι η πιο συχνή περιγραφή από τους γονείς. Άλλοτε οι γονείς πολύ περιγραφικά αναφέρουν τις λέξεις "κάνει γατάκια" ή "βράζει σαν κατσαρόλα". Σε μερικά προχωρημένα περιστατικά, υπάρχει ένας πολύ εύκολα διακρινόμενος συριγμός (σφύριγμα) ένας τέτοιος ήχος ακούγεται από όλους και χωρίς ακουστικά.

Θέλω να σας προειδοποιήσω για τα εξής: μην βιαστείτε να κατηγορήσετε το γιατρό σας αν στην αρχή δεν σας μίλησε για βρογχιολίτιδα. Όπως σας είπα, η νόσος ξεκινάει με ένα απλό συνάχι και σε μερικά παιδία μετατρέπεται σε βρογχιολίτιδα. Άρα, ο παιδίατρος δεν είναι μέντιουμ να το μαντέψει. Αλλά, είναι υποχρεωμένος να σας ενημερώσει για μια τέτοια εξέλιξη. Η βρογχιολίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως εκτός νοσοκομείου.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι σιρόπια (aerolin, spiropent) ή σπρέι με μάσκα (aerolin spray, atrovent spray). Όσον αφορά την αξία των 2 αυτών ομάδων όλα εξαρτώνται από την βαρύτητα της κατάστασης. Δηλαδή, είναι γελοίο σε ένα πολύ ελαφρύ περιστατικό, ο γονιός να αγοράζει τον αεροθάλαμο (μάσκα), και λόγω κόστους και για ψυχολογικούς λόγους. Σε τέτοια περιστατικά αρκεί το σιρόπι μαζί με σταγόνες κορτιζόνης (soltezanil), τα σιρόπια είναι πολύ φτηνά, έχουν όμως το μειονέκτημα να προκαλούν μια αναστάτωση στο μωρό (ανεξήγητο κλάμα, γκρίνια).

Όταν ένα βρέφος κάνει συχνά επεισόδια βρογχιολίτιδας πρέπει να χρησιμοποιηθεί η μάσκα με τα κατάλληλα προφυλακτικά σπρέι. Τότε δεν μιλάμε απλά για βρογχιολίτιδα αλλά για βρογχικό άσθμα.