Θηλασμός, τριχόπτωση και βιταμίνες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Θηλασμός, τριχόπτωση και βιταμίνες

Ερώτηση:


Έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών και το θηλάζω!!! Ο γυναικολόγος οταν γέννησα μου είχε πεί οτι θα πρέπει να συνεχίσω το ασβέστιο και το σίδηρο. Εγώ το είχα αμελήσει και δεν το έπαιρνα συστηματικά. έχασα πάρα πολλά μάλλια. Ειναι λόγω του θηλασμού και της έλλειψης σιδήρου??? Μπορώ να κάνω κάτι για να σταματήσω τη τριχόπτωση??? Βιταμίνες επιτρεπεται να πάρω ενώ θηλάζω??? Εχω ακούσει για τις BIOCAP.Ευχαριστώ.

Απάντηση:

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας για την τριχόπτωση που παρατηρείτε αυτήν την περίοδο, φαινόμενο αρκετά σύνηθες στις νέες μανούλες.

Αν και είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε δερματολόγο ή παθολόγο για το θέμα αυτό (καθώς είναι πιό ειδικοί στο θέμα της τριχόπτωσης), από τη μεριά μου μπορώ να σας δώσω τις ακόλουθες πληροφορίες και συμβουλές.

Η τριχόπτωση στους πρώτους μήνες μετά την γέννα είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

Συνήθως διαρκεί 1-5 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από το αν η μανούλα θηλάζει η όχι.

Στους επόμενους μήνες η τριχόπτωση περιορίζεται και σταδιακά αποκαθίσταται η  συνήθης φυσιολογική ''πορεία'' των τριχών (έκφυση νέων τριχών-ζωή-πτώση τους) μέσα στους 6-15 μήνες μετά τον τοκετό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να συνυπάρχει και κάποιος παθολογικός-ιατρικός παράγοντας που οδηγεί στην τριχόπτωση, ειδικά όταν αυτή είναι εκτεταμένη. Η σιδηροπενική αναιμία (έλλειψη σιδήρου), η έλλειψη ψευδαργύρου αλλά και προβλήματα θυρεοειδούς είναι καταστάσεις που σίγουρα πρέπει να αποκλεισθούν από τον γιατρό σας με κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Όσον αφορά στο σκεύασμα BIOCAP, φοβάμαι οτι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη ως παιδίατρος καθώς δεν είμαι ειδικός.

Καλή συνέχεια στην φροντίδα της κόρης σας.Να σας ζήσει.

Γιολάντα Βακάκη

                                                                                                                              Παιδίατρος