Θα στηρίξουμε την εργαζόμενη γυναίκα, για να δημιουργήσει οικογένεια υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών θα κάνουμε πιο εύκολη τη δημιουργία οικογένειας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο για το Δημογραφικό, που διοργανώνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγότερο οικονομικά επιβαρυντική» ανέφερε.


Στην συνέχεια, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας» με τον ίδιο να επιλέγει ως πιο ουσιαστικό μέτρο τη στήριξη της οικογένειας για να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση ενός παιδιού.

«Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση: Αυξήσαμε το επίδομα γέννας που θεσπίσαμε το 2019 με την αύξηση να είναι κλιμακωτή ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, έχουμε επιδοματική πολιτική για οικογένειες με παιδιά, έχουμε προγράμματα για τη στέγη που είναι κρίσιμο δεδομένο για να αποκτήσει κάποις παιδιά» συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικό» το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να προσθέσει ότι «εκεί θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας».

«Εγώ θα εστίαζα την προσοχή μου σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά, που έχουν ένα παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολία να πάνε για δεύτερο παιδί. Αυτό έχω συζητήσει με το αρμόδιο υπουργείο για τις οικογένειες με ένα παιδί που θέλουν να κάνουν δεύτερο, με δύο παιδιά που θέλουν να πάνε για τρίτο. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κίνητρα σε επιχειρήσεις που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες. θα μπορούσαμε να σκεφτούμε φορολογικά κίνητρα για περισσότερες παιδιατρικές εξετάσεις» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το κράτος θα στηρίξει την εργαζόμενη γυναίκα, προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει οικογένεια. Παράλληλα θα ενθαρρύνει τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες και ενδεχομένως και στον Δημόσιο τομέα.

Όπως σημείωσε σημασία έχουν επίσης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και σε εταιρείες καθώς και το ολοήμερο σχολείο όχι στη λογική του πάρκινγκ.

Παράλληλα τόνιε «να περιμένετε και άλλες πρωτοβουλίες μετά τις ευρωεκλογές όσον αφορά τη στήριξη για την απόκτηση στέγης».

Το μήνυμα σε νέους που σκέφτονται να γίνουν γονείς

Στο πλαίσιο αυτό και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «έχουμε ήδη δώσει φοροαπαλλαγές για Έλληνες που γυρίζουν από το εξωτερικό αλλά οι περισσότεροι το κάνουν επειδη υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας με την αλλαγή στη φορολογία της εργασίας».

«Όποιος είναι γονιός γνωρίζει ότι η χάρα του να φέρνεις μια νέα ζωή δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τα νέα ζευγάρια που είναι 30-35-40 ετών και έχουν χτυπηθεί από την κρίση των προηγούμενων ετών είναι σημαντικό να νιώθουν ασφάλεια και μέσα από μια σειρά πολιτικών θα κάνουμε την ανατροφή των παιδιών πιο εύκολη και λιγοτερο επιβαρυντικά οικονομική» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ανάφερε ότι «ο σχεδιασμός των πολιτικών πρέπει να λάβει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις. Πόσα παιδιά θα έχουμε σε 5-10 χρόνια; Πόσα σχολεία θα χρειαστούμε; Πόσους δασκάλους;»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική» την αποκέντρωση λέγοντας ότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την περιφέρεια και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας εκεί που το κόστος είναι χαμηλότερο σε σχέση με την Αθήνα. Αν μπορούμε αυτό να το συνδυάσουμε με καλές δουλειές και καλές υπηρεσίες, τότε γίνεται ελκυστικότερη η επιλογή αναχώρησης από την Αθήνα».

δήμο