Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο ερχομός του νεογέννητου στο σπίτι το πιο πιθανό είναι ότι θα φέρει μαζί του πολλά: χαρά, ενθουσιασμό, πρωτόγνωρα συναισθήματα αλλά και πολύ άγχος. Άγχος και πανικός, από τους νέους γονείς,  για το άγνωστο. Και οι μέρες περνούν. Το μωρό αλλάζει και ταυτόχρονα αλλάζουν οι ανάγκες, απαιτήσεις, συνήθειες, ικανότητες και τα πράγματα που το ευχαριστούν.

Ο ρόλος σας, ως νέοι γονείς, είναι δύσκολος και συνάμα μαγευτικός. Όταν ξέρετε όμως τι να περιμένετε θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Γι’ αυτό και η σωστή ενημέρωση, από τους ειδικούς, θα βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το μωράκι σας και να διαχειριστείτε όλες τις καταστάσεις με τις οποίες θα έρθετε αντιμέτωποι.


Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 0 έως 1 μηνός

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο παιδίατρος, Νίκος Βουδούρης, ο πρώτος μήνας αποτελεί περίοδο προσαρμογής. Το νεογέννητο βλέπει μόνο αχνές σκιές. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μπορεί να εστιάζει σε πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20 - 30 εκατοστά, χωρίς όμως να μπορεί να τα παρακολουθήσει.

Αναγνωρίζει συγκεκριμένες μυρωδιές όπως είναι η μυρωδιά από το μητρικό γάλα.

Ακούει. Εάν παρατηρήσετε το νεογέννητο μωράκι σας θα διαπιστώσετε ότι γυρίζει το κεφάλι του προς τη κατεύθυνση που ακούγεται ένας θόρυβος, ή αντιδρά όταν ακούει ένα ξαφνικό. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα αναγνωρίζει και τον τόνο γνωστής φωνής, όπως της μαμάς και του μπαμπά.

Κουνάει το κεφάλι του χωρίς όμως να το ελέγχει. Όταν είναι ξαπλωμένο το γυρνά προς την αγαπημένη του κατεύθυνση.

Αρχίζει να χαμογελάει. Το πρώτο του χαμόγελο μπορεί να το δείτε όσο κοιμάται.

Κουνάει χέρια και πόδια και από τις δυο πλευρές του σώματος του. Τα πόδια τα έχει ελαφρώς λυγισμένα.

Εκφράζεται με το κλάμα. Το κλάμα του είναι διαφορετικό ανάλογα με την ανάγκη του- πείνα, πόνος, βρεγμένο, φόβος, μοναξιά.

Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 1 έως 3 μηνών

Στο δεύτερο μήνα ζωής το μωρό αρχίζει να ελέγχει τις κινήσεις των ματιών, τους μυς στο πρόσωπο ενώ μπορεί να ανοιγοκλείνει το στόμα, προσπαθώντας να μιμηθεί την ομιλία των γονιών. Σκάει πιο συνειδητά χαμόγελα.  Βγάζει υγρούς ήχους, κάνει "αγκού".

Τεντώνει κάποτε το κορμάκι του. Μπορεί, επίσης για 1-2 δευτερόλεπτα να στηρίξει το κεφαλάκι αν δοκιμάσετε να το σηκώσετε όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.

Στη συνέχεια, αποκτά καλύτερο συντονισμό των χεριών του. Αναπτύσσει την ικανότητα να κρατάει αντικείμενα στα χέρια του (πέραν του να αρπάζει ασυναίσθητα αντικείμενα που του φέρατε κοντά). Επίσης, βάζει τα χέρια του και τα δάχτυλά του μέσα στο στόμα του. Ενώνει τα χέρια του και προσπαθεί να αρπάξει ή να φτάσει αντικείμενα.

Εμφανίζει κολικούς. Το εντεράκι του θα το ταλαιπωρεί μέχρι και τους 3 μήνες. Μπορείτε να καταλάβετε από τις εκφράσεις του προσώπου του και από τις κινήσεις του (έντονο κλάμα, λύγισμα ποδιών, σφίξιμο) ότι τις περισσότερες ώρες θα είναι ανήσυχο από το τι του συμβαίνει εσωτερικά.

Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 3 έως 6 μηνών

Αυτή την περίοδο το μωράκι εξοικειώνεται με το σώμα του. Μέχρι τους 4 μήνες ανασηκώνει το κεφάλι του 90° και το γυρνά δεξιά – αριστερά. Στηρίζεται στα χέρια του και ανασηκώνει το στήθος του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα. Απλώνει επίσης τα χέρια του για να φτάσει ένα αντικείμενο το οποίο το κρατάει στα χέρια του για πολύ λίγο. Αρχίζει να ανακαλύπτει ότι τα χέρια και τα πόδια είναι δικά του και παίζει με τα δάχτυλά του.

Στους 5 μήνες γυρίζει πλευρό και όταν θα φτάσει τους 6 μήνες ο έλεγχος του κεφαλιού και η δύναμη των μυών του λαιμού θα έχουν αυξηθεί πολύ. Μπορεί να κάθεται με τα χέρια του τεντωμένα μπροστά όταν είναι μπρούμυτα, και να στηρίζει το βάρος του σώματός του στα πόδια του όταν στέκεται όρθιο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να περπατήσει).

Έχει διπλασιάσει το βάρος του. Κατά κανόνα, το μωρό όταν γίνει 4 μηνών έχει διπλασιάσει το βάρος που ζύγιζε κατά τη γέννηση του και θα το έχει τετραπλασιάσει όταν γίνει 2 χρονών.

Κλαίει λιγότερο. Αυτό το διάστημα οι γονείς αρχίζουν να καταλαβαίνουν για ποιο λόγο κλαίει το μωρό τους, οπότε και το κλάμα μειώνεται αφού παίρνει αυτό που θέλει. Εάν το μωράκι σας ταλαιπωρείται από κολικούς, πλησιάζει η στιγμή που θα σταματήσουν.

Αρχίζει να συντονίζει τις κινήσεις του. Παίρνει ένα παιχνίδι ή αντικείμενο και το βάζει στο στόμα του.

Αρχίζει να παράγει ήχους. Μέχρι 5 μηνών γελάει δυνατά, φωνάζει με χαρά, δείχνει τον ενθουσιασμό του με το να κλωτσάει δυνατά τα πόδια του και τα χέρια του και στριγκλίζει από ευχαρίστηση. Στους 6 μήνες μουρμουρίζει και βγάζει μονοσύλλαβους ή δισύλλαβους ήχους όπως «ντα-ντα».

Αρχίζει να παίζει με παιχνίδια, όπως μία κουδουνίστρα, κουνώντας την νευρικά πάνω-κάτω.

Εστιάζει την προσοχή του σε πολύ μικρά αντικείμενα.

Έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Γυρίζει το κεφάλι του σε κάποιον που μιλάει. Όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, αρπάζει ότι βρει μπροστά του.

Αρχίζει να μασάει. Μπορεί να αρχίσει τις στερεές τροφές από τον 6ο μήνα.

Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 6 έως 9 μηνών

Αυτήν την περίοδο συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην κινητική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού σας.

Κάθεται χωρίς βοήθεια. Κατά μέσο όρο, μέχρι 7 μηνών μπορεί να κάθεται στηρίζοντας παράλληλα τα δυο του χέρια στη καρέκλα και μέχρι 9 μηνών μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια για περισσότερη ώρα.

Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 6 και 9 μηνών αρχίζουν να αποκτούν δύναμη στα πόδια και στα χέρια τους και μέχρι 9 μηνών μπορεί να προσπαθούν να σταθούν όρθια ενώ στηρίζονται από ένα έπιπλο. Επίσης, το μωρό στηρίζει στα πόδια του το βάρος του σώματος του όταν το κρατάτε όρθιο.

Κάποια αρχίζουν να μπουσουλάνε. Λέμε “κάποια” μωράκια γιατί μπορεί κάποιο μωρό να μη μπουσουλίσει καθόλου και να περάσει κατευθείαν στο στάδιο του περπατήματος.

Τα περισσότερα μωρά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να εκφράζονται και με άλλους τρόπους πέραν του κλάματος. Ως μέσο έκφρασης της περισσότερες φορές χρησιμοποιούν το γέλιο. Αρχίζει ακόμη  να αναγνωρίζει τα αισθήματά του και να αντιλαμβάνεται ότι έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχωρίζει πότε πεινάει και πότε αισθάνεται μόνο του και να το εκφράζει με τέτοιο τρόπο που να σας βοηθάει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλει.

Αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του. Τα μωρά, σε αυτήν την ηλικία, αρχίζουν να μιμούνται ότι βλέπουν και συνειδητά απλώνουν τα χέρια τους για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μακριά τους. Επίσης, μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο.

Μπορεί να βιώνει για πρώτη φορά το άγχος προς τα ξένα πρόσωπα και το άγχος του αποχωρισμού. Αρχίζει να διαμαρτύρεται όταν δε βλέπει τη μαμά του και είναι ντροπαλό με άτομα που δεν γνωρίζει. Κάποια μωρά βέβαια μπορεί να μην αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και να τους εμφανιστεί μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Ψάχνει να βρει αντικείμενα. Στην ηλικία των 7 μηνών αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα εξακολουθούν να υπάρχουν παρόλο που δεν τα βλέπει μπροστά του. Στην ηλικία των 8 μηνών θα ρίχνει αντικείμενα και θα παρακολουθεί την πορεία τους.

Αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Κρέμες, αλεσμένα λαχανικά κ.α.

Γυρίζει όταν το φωνάζουν με το όνομά του ενώ απλώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά.

Τα στάδια ανάπτυξης του μωρού από 0 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 9 έως 12 μηνών

Σε αυτό το διάστημα το μωράκι:

Κάθεται, στέκεται και περπατάει. Στους 9 μήνες της ζωής του μπορεί όχι μόνο να κάθεται χωρίς υποστήριξη αλλά ακόμη και να σηκώνεται όρθιο υποβασταζόμενο από έπιπλα.Η ικανότητα να περπατάει υποβασταζόμενο από έπιπλο ή να περπατάει με τη βοήθειά σας τελειοποιούνται μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Βεβαία υπάρχει και η περίπτωση κάποια παιδάκια να περπατήσουν πρόωρα, πριν κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο.

Έρπει και μπουσουλάει. Το μωρό μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, μπορεί να στηρίζει το σώμα του στα δύο του χέρια και να έρπει ή ακόμη να στηρίζεται στα χέρια και στα γόνατα του και να μπουσουλάει με άνεση μέχρι την ηλικία των 10 μηνών.

Αρθρώνει τις πρώτες του λεξούλες. 9 μηνών συνήθως μιμείται ήχους και τα παιχνίδια με τη γλώσσα. Λέει συλλαβές και τις ενώνει μεταξύ τους π.χ. μα-μα, ντα-ντα. Επίσης, επαναλαμβάνει ήχους ή συλλαβές που άκουσε και κατανοεί πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να εκφράσει. Μέχρι να κλείσει το πρώτο του χρόνο θα μπορεί να πει 2-3 λέξεις και θα λέει «μαμά» και «μπαμπά» αντιλαμβανόμενο ότι απευθύνεται στη μαμά του και στον μπαμπά του.

Πιάνει αντικείμενα με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Πιά Στην ηλικία των 9 μηνών θα είναι λίγο αδέξιο στις κινήσεις του, καθώς όμως πλησιάζει τον πρώτο του χρόνο θα είναι πιο προσεχτικό και θα αποκτήσει περισσότερη άνεση.

Βελτιώνει τις επικοινωνιακές του ικανότητες. Με άλλα λόγια, αντιδρά όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι μέσα από τα χέρια του,  αντιδρά όταν λέτε «όχι», δείχνει με το δάχτυλο που θέλει να πάει και ψάχνει και βρίσκει αντικείμενα που του ζητάτε. Επίσης, δίνει απλόχερα αγκαλιές, χαιρετάει τους γύρω του και χτυπάει παλαμάκια.

Αποκτά ιδιαίτερες προτιμήσεις. Ξεχωρίζει τους ξένους από τους γνωστούς και δε νιώθει βολικά με τους ξένους. Μπορεί να αποφεύγει ακόμη και τους γνωστούς, αναζητώντας ένα μόνο άτομο, εκείνο που το φροντίζει περισσότερο. Επίσης, επεξεργάζεται ένα παιχνίδι ή ένα αντικείμενο προτού το βάλει στο στόμα του.

Πάντσ πρέπει να θυμάστε ότιτα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

Δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων για βρέφη 0-6 μηνών

 

Αναπτυξιακή εξέταση: Ποτέ χρειάζεται να κάνει ένα βρέφος, νήπιο 3 - 24 μηνών

 

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 3-6 μηνών ; (Τέστ ανάπτυξης)

 

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 7-10 μηνών; (Τέστ Ανάπτυξης)

 

8 tips για να συμβάλλετε θετικά στην ανάπτυξη του μωρού σας






ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ