Tα παράξενα όνειρα της εγκυμοσύνης

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθε τι φανερώνουν για τον «ξύπνιο» σου όσα βλέπεις στον ύπνο σου! Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Tα παράξενα όνειρα της εγκυμοσύνης


Είναι αλήθεια πως όλοι μας βλέπουμε όνειρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και αν το πρωί δεν θυμόμαστε τα περισσότερα από αυτά. Είναι επίσης αλήθεια ότι μερικά όνειρα είναι πραγματικά τρελά, σαν βγαλμένα από σενάρια επιστημονικής φαντασίας…

Πιστέψτε με, όμως, τα όνειρα μιας εγκύου ξεπερνούν κάθε φαντασία. Φουλ στο συναίσθημα, λέγεται ότι αντανακλούν τις δραματικές αλλαγές που θα επέλθουν στη ζωή της τους επόμενους μήνες, τη μητρότητα, τον φόβο για το άγνωστο, τις αυξημένες ευθύνες, την αγωνία για το νέο ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα της. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι το 42% των εγκύων βλέπουν στον ύπνο τους ότι το μωρό τους κινδυνεύει και ξυπνούν όλο αγωνία πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Ποια είναι, όμως, τα πιο συχνά όνειρα μιας εγκύου και τι σημαίνουν;

Στο βιβλίο της Dreaming for Two (Όνειρα για δύο), η Hillary Grill αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα να βλέπει ότι γεννάει ένα ζωάκι, ακόμα κι ένα εξωγηινάκι… Στην πρώτη περίπτωση, το όνειρο συμβολίζει τον ενδόμυχο φόβο και την αγωνία της εγκύου για το αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στη φροντίδα ενός αβοήθητου πλάσματος, γι’αυτό και το μυαλό της επιλέγει έναν πιο εύκολο στόχο, όπως το μεγάλωμα ενός κουταβιού ή μιας γατούλας. Στη δεύτερη περίπτωση, συμβολίζεται η αγωνία της γυναίκας για το πώς ακριβώς θα είναι το μωρό της, αφού η μόνη εικόνα του που έχει είναι αυτή από τον υπέρηχο (η οποία, ας μην γελιόμαστε, σαν εξωγήινο το δείχνει…).

Ένα ακόμα σύνηθες όνειρο για εγκύους που είχαν στο παρελθόν μια ατυχή εγκυμοσύνη είναι το να βγάζουν το μωρό από την κοιλιά για να το δουν και να το τοποθετούν πάλι μέσα. Σύμφωνα με την Grill, ένα τέτοιο όνειρο αντανακλά την έντονη επιθυμία τους να διαπιστώσουν αν το μωρό τους αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, το νερό κυριαρχεί στα όνειρα των εγκύων, που μπορεί να δουν ότι κολυμπούν, πνίγονται ή στέκονται πάνω στον ωκεανό. Το κολύμπι φανερώνει την προσπάθεια της μέλλουσας μανούλας να δεθεί με το μωράκι της που «κολυμπάει» κι αυτό μέσα της, αλλά και με τη φύση, με την οποία ενώνεται μέσω της μητρότητας. Στην περίπτωση που η έγκυος βλέπει ότι πνίγεται, αυτό σημαίνει ότι «πνίγεται» από συναισθήματα και σκέψεις για το μωρό της ή ότι ενδόμυχα φοβάται μήπως της σπάσουν τα νερά σε κάποιο ακατάλληλο μέρος. Οι ωκεανοί και τα κύματα προμηνύουν ότι η ώρα της γέννας πλησιάζει.

Πολλές εγκυμονούσες κοπέλες ονειρεύονται ότι ο σύντροφός τους τις απατά, γεγονός που αντανακλά την ανασφάλεια τους τώρα που το σώμα τους έχει αλλάξει και δεν νιώθουν το ίδιο ελκυστικές. Τέλος, το να ονειρευτεί κάποιον πρώην σύντροφό της δεν σημαίνει ότι η κοπέλα θα ήθελε να ξαναβρεθεί μαζί του, αλλά ότι η αγωνία της για το αν θα ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες ευθύνες την κάνει να αναπολεί την ανεμελιά του παρελθόντος.

 

Τα όνειρα του μέλλοντα μπαμπά…

Και για να μην αποκαλύπτουμε μόνο τα συναισθήματα της εγκύου, ας κάνουμε και μια σύντομη αναφορά στα όνειρα του συντρόφου της. Έρευνες δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο ο άντρας βλέπει όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο και παρτενέρ διαφορετικές από την γυναίκα του, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο ονειρεύεται ότι φροντίζει τη γυναίκα και το μωρό του. Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι άντρες ονειρεύονται ότι είναι υπερήρωες που σώζουν τον κόσμο ή ακόμα ότι γεννούν οι ίδιοι το μωρό, όνειρο που φανερώνει την επιθυμία τους να ανακουφίσουν τη σύντροφό τους.

 

Πηγή: Grill, Hillary (2002). Dreaming for Two. (Dutton)

 

Εσύ τι όνειρα είχες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Στείλε μας το σχόλιό σου και μοιράσου την εμπειρία σου με το all4mamma.