«Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά» συστήνει αυστηρά διεθνούς φήμης καθηγητής

Δημοσιεύθηκε στις

Η υγειονομική κρίση έχει στερήσει στα παιδιά μας την παρέα και το παιχνίδι με τους φίλους τους. Κλεισμένα μέσα στο σπίτι, συνήθως σπαταλούν το χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη. Και μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού να μειώνεται, ωστόσο οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν "κανένας εφησυχασμός".

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


"Τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά". Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης είναι κατηγορηματικός ως προς αυτό, ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού.

O κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγάλη αστάθεια για το πώς γίνεται ο έλεγχος της πανδημίας της μετάδοσης, δεν υπάρχει σταθερή μείωση, αν υπήρχε τότε θα έλεγα είναι αργό αλλά σταθερά αργό, που σημαίνει προβλέψιμο».

Μάλιστα, μιλώντας στον Σκάι, προέτρεψε να αποφύγουμε τις μεγάλες συγκεντρώσεις στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να συζητάμε για ρεβεγιόν, το μοντέλο είναι πολύ κλειστές οικογένειες, με πολλή προσοχή, με τα παιδιά να μην παίζουν με άλλα παιδιά, μια δεύτερη οικογένεια το πολύ».

Όχι στο click away

Αρνητικός εμφανίστηκε καιο για τη μέθοδο click away, που έκανε πρεμιέρα χθες, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πώς οι πολίτες θα κρατήσουν αποστάσεις όταν το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο.

«Σε αυτή τη φάση οι πειραματισμοί δεν βοηθούν, πρέπει να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε… Να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε λίγο ή καθόλου εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού με μια μείωση που δεν είναι σταθερή, νομίζω ότι πειραματιζόμαστε να πάνε τα πράγματα χειρότερα» προειδοποίησε ο κ. Δερμιτζάκης,

«Αν η χώρα έμενε όπως ήταν, νομίζω ότι δεν θα φοβόμασταν να επιβαρυνθεί η κατάσταση, θα λέγαμε ποσό γρήγορα θα βελτιωθεί (…) με δεδομένο ότι ανοίγουν κάποια πράγματα, αυτό με ανησυχεί. Το click away είναι εντελώς άγνωστο στην ελληνική πραγματικότητα και γενικότερα εντελώς άγνωστο, αυτό στο εξωτερικό γίνεται σε πολύ μεγάλα μαγαζιά και όχι στο πεζοδρόμιο. Μπορεί κάποια πράγματα να μην πουν ποτέ σε μια σειρά… Πώς θα κρατήσουμε αποστάσεις και ουρές στην Ερμού που το ένα μαγαζί είναι δίπλα στο άλλο; Το 10 λεπτά με 9 άτομα είναι ασύμβατο. Υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτούς τους αριθμούς» επέμεινε ο καθηγητής.