Τα οδοντιατρικά προβλήματα επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα οδοντιατρικά προβλήματα επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των παιδιών

Η τερηδόνα μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιρροές στη ζωή ενός παιδιού. Η μη θεραπευμένη τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή/και φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη μάσηση, στην ομιλία, στην κοινωνικοποίηση και στον ύπνο καθώς και σε κακή γενική υγεία. Τα οδοντιατρικά προβλήματα επηρεάζουν επίσης αρνητικά την παρακολούθηση και την επίδοση του παιδιού στο σχολείο.


Το 2007 στην Καλιφόρνια μόνο, λόγω πονόδοντου ή άλλων προβλημάτων του στόματος, 540.000 παιδιά έχασαν τουλάχιστον μια σχολική μέρα. Σε μελέτη στη Βόρεια Καρολίνα το 2011 βρέθηκε οτι οι μηθητές με φτωχή στοματική υγεία ήταν περίπου τρείς φορές πιο πιθανό να χάσουν το σχολείο λόγω πόνου στα δόντια, απ΄οτι οι υγιείς συμμαθητές τους. Αυτές οι απουσίες φαίνεται οτι μπορεί να μειώσουν τη σχολική τους επίδοση.

Μια νέα μελέτη  προσφέρει επιπλέον αποδείξεις της σχέσης μεταξύ υγείας των δοντιών και σχολικής επίδοσης. Ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.500 σπουδαστές σε δημόσιο σχολείο του Λος Άντζελες όπου συνδύασαν την κατάσταση στοματικής υγείας τους με την ακαδημαϊκή τους επίδοση και τα αρχεία παρακολούθησης. Τα παιδιά που ανέφεραν ότι είχαν πρόσφατο πόνο των δοντιών ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλούς βαθμούς (σε σχέση με το μέσο όρο) σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν κανένα οδοντικό πόνο.

Αυτό θα πρέπει να προβληματίζει τους γονείς και τους υπεύθυνους φορείς, επειδή η τελευταία έρευνα έδειξε ότι περίπου το ένα από τα εννέα παιδιά ηλικίας 9-11 έχουν μη θεραπευμένες τερηδόνες στα μόνιμα δόντια τους. Επιπλέον, τα παιδιά με οδοντικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να έχουν κακή στοματική υγεία ως ενήλικες, η οποία μπορεί να παρεμποδίσει τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησής τους.

 

Υφαντή Νάντια

Παιδοδοντίατρος

Μπουμπουλίνας 17,

Άγιος Δημήτριος

210-9705255

www.paidodent.gr