Tα 5 sos που χρειάζεται να ξέρετε για την ιλαρά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιλαρά, βρίσκονται στις οκτώ ερωτήσεις που ακολουθούν και στις οποίες η παιδίατρος Χρυσάνθη Λαθήρα είχε την καλοσύνη μας απαντήσει.

Τι είναι η ιλαρά;
Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική και επικίνδυνη νόσος που διακρίνεται σε 3 στάδια:
- Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2-4 ημέρες. Ο ασθενής έχει πυρετό, καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Οι λεμφαδένες στον λαιμό του μπορεί να πρηστούν, να αισθάνεται πολύ κουρασμένος, να έχει διάρροια και τα μάτια του να είναι κόκκινα και να πονούν.
- Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες. Την τέταρτη περίπου μέρα, ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα, πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik. Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες ,που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.
- Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε. Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα.

Ο χρόνος που χρειάζεται για την εκδήλωση της ιλαράς είναι 10-12 μέρες ενώ από τη στιγμή που έρχεται κάποιος σε επαφή με τον ιό μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα μεσολαβούν κατά μέσο όρο 14 ημέρες.

Πως μεταδίδεται η νόσος;
Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά. Ο ιός της ιλαράς αποικίζει τον ρινικό βλεννογόνο και τον στοματοφάρυγγα ατόμων που νοσούν. Όταν οι νοσούντες φταρνίζονται ή βήχουν, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή διάφορες περιβαλλοντικές επιφάνειες, παραμένοντας ενεργά και μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσος;
Τα συμπτώματα της ιλαράς είναι από μόνα τους ενοχλητικά, οι επιπλοκές όμως είναι επικίνδυνες. Ένα ποσοστό 6% - 20% των ατόμων που νοσούν θα παρουσιάσουν ωτίτιδα, διάρροια ή ακόμη και πνευμονία. Ένας στους 1000 ασθενείς με ιλαρά θα παρουσιάσει εγκεφαλίτιδα και περίπου ένας στους 1000 θα καταλήξει.

Ποιες κατηγορίες του πληθυσμού είναι περισσότερο ευάλωτες στην ασθένεια;
Όλα τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι ευάλωτα στην ιλαρά. Όποιος στο παρελθόν έχει νοσήσει από την ιλαρά δεν ξανακολλάει την ασθένεια αυτή. Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6-9 μηνών ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους.

Πως μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου;
Είναι γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει συμβάλλει στην μείωση των κρουσμάτων ιλαράς όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Η διαδεδομένη χρήση του εμβολίου της ιλαράς έχει οδηγήσει σε μείωση μεγαλύτερη του 99% των νέων κρουσμάτων, σε σχέση με την προ εμβολίου εποχή.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο MMR;
Ποσοστό άνω του 95% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση του MMR θα αναπτύξουν ανοσία και για τα 3 ιογενή νοσήματα (ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα). Ο εμβολιασμός με δεύτερη δόση του MMR θα προσδώσει ανοσία σε όσα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν στην 1η δόση.

Kα Λαθήρα, τι έχετε να πείτε σ' αυτούς τους γονείς που είναι επιφυλακτικοί να εμβολιασμό του παιδιού τους;
Στοιχεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012) αναφέρουν ότι το 1/3 των Ελλήνων γονιών τηρεί επιφυλακτική στάση σε σχέση με τον εμβολιασμό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Τα αποτελέσματα της στάσης αυτής είναι η έξαρση ασθενειών όπως η ιλαρά. Το εμβόλιο ΜΜR κατηγορήθηκε άδικα για εμφάνιση αυτισμού. Οι γονείς όμως δεν γνωρίζουν ότι αυτή η κατηγορία εξανεμίστηκε μετά την αποκάλυψη της απάτης του ιατρού Andrew Wakefield o οποίος αποδείχτηκε ότι εξυπηρετούσε συμφέροντα και είχε παραβεί ηθικούς κώδικες. Με την βοήθεια των εμβολίων εξαφανίστηκαν σοβαρές ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα για πολλά χρόνια . Τα εμβόλια προστατεύουν μικρούς και μεγάλους από τις ασθένειες αυτές. Ένα εμβολιασμένο παιδί μεγαλώνει χωρίς τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, μεγαλώνει με υγεία και με ασφάλεια.

Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)

* στοιχεία Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Περισσότερα στο imommy.gr