Συνεδριάζει η Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων – Ποιες είναι οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Την απάντηση στο μεγάλο ερώτημα πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία αναμένεται να δώσει σήμερα η αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα έχει τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τα μηνύματα σχετικά με το ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επανέναρξη των μαθημάτων.


Αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν δώσει θετική εισήγηση για την επιστροφή στα θρανία μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Άλλωστε, οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Ίσως καλύτερα να περιμένουμε λίγο να δούμε τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά την περίοδο των εορτών, πριν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου», τόνισε σε συνέντευξή του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ  Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής, μιλώντας στον Σκάι, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι βρισκόμαστε σε σημαντική κάμψη της πανδημίας και γύρω στις 15 Ιανουαρίου, να ανοίξουν τα σχολεία, μια εβδομάδα δηλαδή αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία».

«Η εκτίμηση είναι ότι η κινητικότητα είναι ούτως η άλλως επιβαρυμένη, και θεωρώ ότι το άνοιγμα σχολείων δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα στη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Τσακρής.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι θα εξεταστεί αρχικά το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και δημοτικά και δεύτερο χρόνο, εάν επιτρέψουν οι εξελίξεις, θα καταστεί δυνατό να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες, αλλά και το λιανεμπόριο.

Οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση – εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς – θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ωστόσο υπάρχει κι ένα δεύτερο, να επιστρέψουν στα δια ζώσης μαθήματα οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 11 Ιανουαρίου και να ακολουθήσουν στις 18 γυμνάσια και λύκεια.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χθες  ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.