Συγκινητική επανένωση μητέρας – γιου 42 χρόνια μετά – Χιλιάδες τα θύματα εμπορίας βρεφών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Στη Χιλή εκατοντάδες οικογένειες – θύματα αρπαγής και εμπορίας βρεφών από κυκλώματα συνδεδεμένα με το καθεστώς Πινοσέτ, μετρούν τις πληγές τους.

Είναι συγκινητική η ιστορία ενός 42χρονου που συναντά τη μητέρα του για πρώτη φορά με τη βοήθεια της ανάλυσης DNA.


Ο 42χρονος Τζίμι Θάιντεν ταξίδεψε με την οικογένεια του από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και μεγάλωσε, για να γνωρίσει τη βιολογική του μητέρα από τη Βαλβίδα της Χιλής.

«Δεν ήξερε για την ύπαρξη μου γιατί με πήραν κατά τη γέννησή μου. Έτσι δεν έχουμε αγκαλιάσει ποτέ ο ένας τον άλλον. Σήμερα θα το κάνω αυτό, για πρώτη φορά» λέει μιλώντας στο Reuters.

Η επανένωση έγινε εφικτή με χρήση υλικού DNA, με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Nos Buscamos“. Ιδρυθείσα από το 2014 η οργάνωση συνδράμει στην επανασύνδεση των χιλιάδων θυμάτων παράτυπων υιοθεσιών.

«Αυτά τα παιδιά εκλάπησαν από φτωχές οικογένειες, φτωχές μητέρες ενώ αυτές δεν είχαν ιδέα. Δεν ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους» λέει η ιδρύτρια της εταιρείας.

«Μιλάμε για μωρά που γεννιόντουσαν πρόωρα, τα έπαιρναν για να τα βάλουν σε θερμοκοιτίδα και στη συνέχεια έλεγαν στις μητέρες ότι το μωρό τους πέθανε» γνωστοποιεί η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του “MyHeritage” Σάρα Βανούνου.

Χιλιάδες οικογένειες όπως η εν λόγω, χωρίστηκαν κατά τις δεκαετίες του 70 και του 80, στη Χιλή του Πινοσέτ, με σκοπό την πώληση τους. Το αντίτιμο, έφτανε έως και στα 15.000 δολάρια.

Τα κέρδη μοιράζονταν στα πλοκάμια ενός δουλεμπορικού κυκλώματος που εκτείνονταν σε νοσοκομεία, την καθολική εκκλησία αλλά και το ίδιο το καθεστώς.

Οι εξαναγκαστικές αυτές υιοθεσίες ήταν τόσο διαδεδομένες, που πλέον παιδιά όπως ο Τζίμι Θάιντεν, ονομάστηκαν από από τις χιλιανές αρχές, ως τα «Παιδιά της Σιωπής».

Πηγή: ΕΡΤ