Συγκατοίκηση vs Γάμος: τι προτιμάται τα τελευταία χρόνια και τι πρέπει να προσέξουμε

Δημοσιεύθηκε στις

Millennials, baby boomers, gen z, πόσοι όροι έχουν βγει τα τελευταία χρόνια- τους οποίους δεν έχω ξεδιαλύνει και εντελώς στο μυαλό μου- για να περιγράψουν ομάδες ανθρώπων που γεννήθηκαν μια συγκεκριμένη δεκαετία. Οι “baby boomers” είναι οι πιο «παλιοί» (αναφέρεται σε όσους έχουν γεννηθεί από το 1946 έως και το 1962), ακολουθούν οι “millennials” (οι γεννημένοι από το από το 1980 έως και τα μέσα του 1990) και τελευταίοι οι gen z ( από τα τέλη του 1990 έως και τις αρχές του 2010). Αν και απέχουν κάποια χρόνια οι μεν από τους δε, και αν και σίγουρα είναι αρκετές οι μεταξύ τους διαφορές, οι millennials και οι baby boomers έχουν αρκετά σημεία στα οποία συγκλίνουν. Ένα από αυτά είναι και το κομμάτι των σχέσεων.

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 

H Michaiah Dominguez, σύμβουλος ψυχικής υγείας και σύμβουλος σχέσεων, αναφέρει πως καμία από τις δύο αυτές γενιές δεν παντρεύεται με σκοπό να χωρίσει. «Και οι δύο γενιές αντιμετωπίζουν τον γάμο με σοβαρότητα και με την προσδοκία να μείνουν μαζί «μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος»». Αυτό που όμως θεωρεί την «αχίλλειο πτέρνα» των σχέσεων που συνάπτουν οι millennials είναι το ότι συγκατοικούν χωρίς να έχουν σκοπό τον γάμο ή το να περάσουν μια ζωή μαζί.

Αυτή η κίνηση, σύμφωνα με την Dominguez, μειώνει τις πιθανότητες να παντρευτούν και αυξάνει τις πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο μετά από πέντε χρόνια. Αυτή η «μείωση της πιθανότητας να παντρευτούν» αναφέρεται στο πολυσυζητημένο όρο “millennial divorce” (το διαζύγιο των millennial), δηλαδή στον χωρισμό ανύπαντρων ζευγαριών που συγκατοικούν.

Συγκατοίκηση vs Γάμος: τι προτιμάται τα τελευταία χρόνια και τι πρέπει να προσέξουμε

Με μία πρόταση; Οι millennials συγκατοικούν έχοντας πιο υψηλά στάνταρ και απαιτήσεις ενώ παντρεύονται με χαμηλότερα. Έρευνα που έγινε στο Vice έδειξε πως από το 2008 έως και το 2018, ο αριθμός των ζευγαριών που συγκατοικεί είναι υψηλότερος από τα ζευγάρια που παντρεύονται, σε ποσοστό 25,8%.

Πώς να αποφύγετε το «διαζύγιο των millennial»; Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας:

  • Πού με βλέπω τα επόμενα 5 χρόνια;
  • Θέλω να παντρευτώ;
  • Θέλω παιδιά;
  • Πότε θα ήθελα να κάνω παιδιά;
  • Ποιες είναι οι προτεραιρότητές μου; Οικογένεια, καριέρα;
  • Και φυσικά η λίστα αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί ανάλογα με την σχέση σας και το τι σας απασχολεί…